Down Diary Of A Mad Band 

Roadrunner Records

 

Website : Down

Na de release van het derde Down album 'Over the Under' uit 2007, is op 1 oktober de fraaie DVD + 2CD-set van Down getiteld 'Diary Of A Mad Band' verschenen. De DVD bevat maar liefst 130 minuten aan live beeld en diversen extra's. Het geheel word dan ook nog eens voorzien van een complete live show op de twee extra CD’s die tevens in de fraaie verpakking zijn te vinden.

Down is de alom geprezen band uit New Orleans met (ex-)leden van Pantera, te weten zanger Phil Anselmo en bassist Rex Brown, Crowbar guitarist Kirk Windstein, EyeHateGod drummer Jimmy Bower en Corrosion of Conformity guitarist Pepper Keenan. De band werd in 1991, in New Orleans, Louisiana opgericht en sindsdien heeft de band een drietal albums uitgebracht, te weten ‘NOLA’ (1995), ‘A Bustle in Your Hedgerow’ (2002) en ‘Over the Under’ (2007). Vooral het debuutalbum ‘NOLA’ mag toch gezien worden als een klassieker. De combinatie van de groovende gitaarpartijen, leunend op de drums en de basslijnen en de typische zangpartijen van Phil Anselmo was een schot in de roos. De opvolger ‘A Bustle in Your Hedgerow’ wordt vervolgens door velen gezien als een minder album dan het debuut. Maar ondanks het ontbreken van echte klassiekers zijn er toch ook enkele zeer sterke songs op het album te vinden zoals “New Orleans Is a Dying Whore” , “Ghosts Along The Mississippi” en “The Man That Follows Hell”. Na deze release werd er volgens een rustperiode ingelast, om daarna in 2006 geheel uit het niets weer bij elkaar te komen, waarop voor het eerst in de geschiedenis de band Europa aandeed voor een zes weken durende tour.

Zonder enige hulp van een platenmaatschappij of een nieuw album werden dan ook verschillende uitverkochte zalen letterlijk plat gespeeld door een band die als herboren klonk. De opnames op de DVD stammen af van de reünie tour door Europa van de band in 2006. Deze tour was tevens de vuurproef van de band, want Down was immers nog nooit eerder in Europa te zien geweest. De nummers staan zoveel mogelijk in chronologische volgorde. Je ziet beelden van de eerste show in Hamburg tot beelden van het optreden op het prestigieuze Download Festival. Van al die shows staat er één nummer op de DVD. Natuurlijk staat er ook een nummer op de DVD, dat werd opgenomen in 013 te Tilburg, waar de band een spectaculair optreden wist neer te zetten. Het geheel wat we krijgen voorgeschoteld is geen achter de schermen grappen en grollen verhaal zoals men gewend was van bijvoorbeeld Pantera, maar meer een echte rock 'n roll film in jaren zeventig stijl. Zelfs de beeldverhouding is 4:3, waardoor er een authentiek beeld met twee zwarte randen ontstaat. Verder is het materiaal behoorlijk rauw, de meeste opnames zijn dan ook low budget opgenomen. Wat verder opvalt is dat de nummers die van het twee album afstammen, deze live een extra dimensie hebben meegekregen en niet onderdoen voor oudere nummers. Tussen de nummers door zien we een band op tour, met de inmiddels welbekende backstage opnames. Wie hier geen genoeg van kan krijgen, kan zich tegeod doen aan het bonus gedeelte “Tirades And Shenanigans”, waarbij nog wat extra backstage materiaal achter elkaar is gemonteerd.

De 2 CD-set die het geheel vergezelt bevat live opnames van het volledig optreden dat de band in Londen gaf. Alle klassiekers van de band zijn hierop terug te vinden, waarbij de band put uit de eerste twee albums, want het derde was op het moment dat deze show werd opgenomen nog niet geschreven. Het mooie van deze CD’s is dat deze opnames ook nog eens verschillen met die van de DVD. Het geluid is echter niet van een al te hoge kwaliteit, de opnames zijn ruw en rauw zonder dat er al veel aan bijgeschaafd is. Wat mij overigens wel wat tegenvalt is het stemgeluid van de heer Anselmo, want deze was ten tijdje van deze opnames nou niet echt goed bij stem.

Al met al levert Down hier een prima live album af, het geluid is over het algemeen redelijk te noemen en ook de spelvreugde en de interactie met het publiek is goed waarneembaar. De DVD en2CD-set zitten in een zeer mooie uitgewerkte digipack op cd formaat met fraai artwork. Zonder twijfel is deze release dan ook een geweldig document voor elke fan van de band om in huis te hebben.

Tracklist DVD:
01. Lysergic Funeral Procession
02. Lifer
03. Losing All
04. Rehab
05. New Orleans Is A Dying Whore
06. Ghosts Along The Mississippi
07. Learn From This Mistake
08. Underneath Everything
09. Temptations Wings
10. Something On My Side
11. Hail The Leaf
12. Lies
13. The Seed
14. Eyes Of The South
15. Jail
16. Stone The Crow
17. Bury Me In Smoke
18. Bonus DVD Featurette: Tirades And Shenanigans

Tracklist CD 1:
01. Losing All
02. Lifer
03. Lysergic Funeral Procession
04. Rehab
05. Temptations Wings
06. Ghosts Along The Mississippi
07. Learn From This Mistake
08. Hail The Leaf
09. New Orleans Is A Dying Whore

Tracklist CD 2:
01. Lies (I Don't Know What They Say But....)
02. Underneath Everything
03. The Seed
04. Eyes Of The South
05. Jail
06. Stone The Crow
07. Bury Me In Smoke

Line-up:
Phil Anselmo - Vocals,
Pepper Keenan - Guitar
Kirk Windstein - Guitar
Jimmy Bower - Drums
Rex Brown - Bass