DEMO / SELF RELEASE REVIEWS:

3rd Machine The Egotiator

3rd Machine is een Nederlandse band die eind 2012 hun EP ‘The Egotiator’ in eigen beheer hebben uitgebracht. De band speelt volgens eigen zeggen, metal met een hoofdletter M, voorzien van beukende riffs en ingetogen passages maar daar willen we nog wel de woorden progressief en afwisselend aan toevoegen. Zo heeft de band in het verleden in het voorprogramma gestaan van onder meer Epica en After Forever wordt het de hoogste tijd dat de rest van Nederland de band ook leert kennen.

Meer lezen
 
Abyzz Empusa

Het Duitse Abyzz werd in 1994 opgericht en onlangs bracht de band hun derde volwaardige album uit onder de noemer ‘Empusa’. Dit inmiddels derde van de band is daarmee opvolger van de uit 2004 stammende album ‘Warmasutra’. Verder bracht de band in 2006 nog de EP ‘Reminder’ uit waarvoor de band een aantal oudere songs opnieuw opnam. De band heeft vervolgens de afgelopen drie jaar aan ‘Empusa’ gewerkt dat heeft geresulteerd in een tiental nieuwe songs.

Meer lezen
 
Always Fallen See My Blood

Het Belgische Always Fallen is in de zomer van 2005 opgericht, na enkele line-up wisselingen werd begin 2007 de eerste demo ‘No Mercy For Sinners’ uitgebracht. Deze demo leverde de band een groot aantal live shows op, zo werd er opgetreden met o.a. Sodom. Imperious Rex, Killer en Maroon, tevens lukte het de band in 2007 en 2008 om tot de Belgische finale door te dringen van de Wacken Open Air Metal Battle, dat eigenlijk al genoeg zegt over de klasse van de band.

Meer lezen
 
Apparition Reminiscence

Een bandje uit de regio, dat is altijd leuk om te beluisteren. Opgenomen bij mij aan het eind van de straat, bij wijze van spreke. Kijken wat Den Haag zo te bieden heeft, op het gebied van metal, naast bijvoorbeeld Magion, Roadkill en Doncker.
Meer lezen
 
Asphyxion Onwards To Extinction

Onlangs kreeg een een Cdtje toegeschoven tijdens Barcelona Rock Fest van de heren van Asphyxion. Deze jonge mannen opende het bal tijdens dit driedaagse festival en hadden met hun live optreden al mijn aandacht getrokken. Ik kreeg het verzoek om deze EP, ’Onwards To Extinction,’ te reviewen en zo doende bij deze. De EP kent een vijftal tracks en de opener is genaamd “Mayhemic Creation”, een instrumentaal nummer waarbij de mannen, afkomstig uit Barcelona, blijk geven hun instrumenten te beheersen

Meer lezen
 
Attractha Engraved

Het Braziliaanse Attractha werd in 2007 in Sao Paulo opgericht door Ricardo Oliveira (gitaar) en Humberto Zambrin (drums). In de periode tussen 2007 en 2011 werden verschillende zangers versleten, maar omdat de band geen vooruitgang boekte werd er besloten om de band op te doeken. Na een jaar begon het bij Oliveira en Zambrin echter weer te kriebelen, zanger Marcos de Canha (Soulvenyr) wordt de nieuwe zanger en bassist Guilherme Momesso completeert de band.

Meer lezen
 
Baden Metal Flight Of The Griffin

Baden Metal is een “Local Scene Support” platform dat sinds 2002 actief is waarbij een rol is weggelegd voor de locale bands, promotors, clubs, radiostations en labels uit de omgeving van Baden. In 2008 bracht de organisatie al een verzamel cd uit, en nu is daar een twee exemplaar bijgekomen dat de titel ‘Flight Of The Griffin’ heeft meegekregen.


Meer lezen
 
Bandito II

Op 12 maart is de tweede EP van het uit Nijmegen afkomstige Bandito uitgekomen, de opvolger van de eind 2009 verschenen eerste EP van de band. Ook deze nieuwe EP is in eigen beheer opgenomen en heeft de toepasselijke titel ‘II’ meegekregen. Het schijfje telt wederom vier tracks, die gezamenlijk een tijdsduur van zeventien en een halve minuut beslaan.Meer lezen
 
Bandito Bandito

Onlangs kreeg ik de gelijknamige EP van het uit Nijmegen afkomstige Bandito aangeboden. De band is sinds begin 2009 in de huidige line-up bij elkaar en won afgelopen jaar de bandcompetities ‘De Roos van Nijmegen’ en 'De Gesel van Gelderland’. Tevens was de band te zien op diversen festivals zoals ‘Huntenpop’ en ‘De Affaire’ en werden er natuurlijk ook diversen clubshow afgewerkt.


Meer lezen
 
Bloid Chaos, Dat Had Je Vroeger Niet

Het uit de omgeving van Alkmaar / Heerhugowaard afkomstige Bloid (dat blij betekend in het Fries) werd in februari van 2006 opgericht. De leden van deze thrash / death metal band bestaan uit ervaren muzikanten die eerder werkzaam waren in bands zoals Pitfall en Jör-qz. De band geeft zelf aan dat men niet al te serieus moet worden genomen en dat alles om het plezier van muziek maken draait, en dat is nu precies waar veel bands in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen.

Meer lezen
 
Blood Feud Hiding Behind The Light

Het uit IJsland afkomstige Blood Feud is in 2004 opgericht en onlangs heeft de band het debuutalbum ‘Hiding Behind The Light’ afgeleverd dat in eigen beheer is opgenomen. In 2008 zag de EP ‘Adjustment To The Sickest' al het levenslicht en wist de band het in 2012 tot een tweede plaats te schoppen in de Wacken Metal Battle.Meer lezen
 
Carlos Lichman Genocide

Dat Yngwie Malmsteen veel gitaristen heeft beïnvloed met zijn neo-klassieke manier van spelen, is bekend. Het lijkt een soort van regel te zijn als je een solo gitaaralbum als gitarist onder de aandacht wil brengen om dat ook vooral te benadrukken. Dat geldt ook voor de Braziliaanse gitarist Carlos Lichman. Hij bracht al albums uit sinds 2001 en van zijn album ‘Firestorm’ werd ook een gitaar methode uitgebracht. Nu is daar zijn volgende : ‘Genocide’.

Meer lezen
 
Conan's First Date Effigies

Conan's First Date is een band uit Hongarije die ergens in 2008 werd opgericht. De band maakt stevige, brute death'n'roll, gemixt met enige thrash, stoner en southern invloeden. Het geluid komt hierdoor ergens tussen Pantera, Down, Black Label Society, Entombed en Machine Head in te liggen. De band kon inmiddels rekenen op lovende kritieken van de pers, en onlangs werd in eigen beheer ‘Effigies’ uitgebracht.

Meer lezen
 
Crossroad To Damnation Frozen In Time

Onlangs is de ep ‘Frozen In Time’ van de Nederlandse progressieve death metal band Crossroad To Damnation verschenen. De band werd in 2008 opgericht en heeft het album geheel in eigen beheer opgenomen. Wat betreft de naam van de band, deze is afkomstig van de historische weg in Rome waar criminelen werden gekruisigd, waarna ze in de open lucht te rotten hingen als waarschuwing voor anderen. De band noemt zelf invloeden van bands als Death, Megadeth, Opeth en Dream Theater, niet de minste zullen we maar zeggen.

Meer lezen
 
Crossroad To Damnation Trapped In Twilight

Na het uitkomen van de ‘Frozen In Time’ EP (2010) van het Nederlandse Crossroad To Damnation heeft de band een aantal veranderingen ondergaan. Zo heeft zanger, grunter Johan van der Meijden de band verlaten en is zijn plaats ingenomen door zangeres Lorraine Lysen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de progressieve death metal die de band ons bracht plaats heeft moeten maken voor progressieve metal voorzien van cleane vocalen.

Meer lezen
 
Dead At The Scene Sharktopus

Dead At The Scene is een nog vrij jonge, progressieve metalcore band. Het nieuwe album van deze Schotten heeft de titel ‘Sharktopus’ meegekregen en werd opgenomen onder leiding van Nick Scholey (Azriel, Flood Of Red, Yashin) en bevat vijf songs.
 


Meer lezen

 
Deathonate Walk The Line

Enige tijd geleden vond ik de EP ‘Walk The Line’ van het uit Drachten afkomstige Deathonate op mijn deurmat,  mede door de drukte van de afgelopen maanden was deze schijf echter op de stapel “nog te bespreken cd’s” blijven liggen, maar hierbij dan alsnog een korte review.

 

Meer lezen

 
Dictated Summary of Retribution

Een sympathieke deathmetal band met stoere vrouwen en ook nog eens van Nederlandse bodem. Dictated is een nog vrij verse band maar heeft wel al een demo uitgebracht in de vorm van ‘Suppressing All Who Refuse’ in 2008. Deze demo was al veelbelovend. Dus is het nu aan mij om het debuutalbum “Summary of Retribution” te bespreken.
 

Meer lezen

 
Die Among Heroes Die Among Heroes

Die Among Heroes komen met hun debuut album op de proppen genaamd Die Among Heroes. Die Among Heroes is een intens metalcore bandje uit Austin, Texas. De stijl lijkt heel erg op die van metalcore grootheden Killswitch Engage, Trivium en All That Remains. Hierdoor is het erg moeilijk origineel te blijven binnen de dit genre. Iets waar de band naar mijn mening nog wel aan moet werken.

Meer lezen

 
Dr Doom / Collision Split CD

Twee Nederlandse grindcore bands die samen een split uitbrengen. Voor de liefhebber is dit natuurlijk smullen. Grind in het straatje van Nasum en Napalm Death, dat kun je mij wel voorschotelen. Beide bands zijn met respectievelijk 5 en 6 nummers vertegenwoordigd op deze titelloze split-cd, en laten horen internationaal mee te kunnen in het genre.

 

Meer lezen

 
Earupt Belief / Relief

Het Belgische Earupt heeft eind 2013 hun debuut album, getiteld ‘Belief / Relief’ in eigen beheer uitgebracht. Nu had ik nog nooit van de band gehoord, maar de band bestaat al sinds 1998. Het album werd opgenomen in de Mark Dahl Studios en gemixt en gemasterd door Brett Caldas-Lima in de Tower Studios. Wat we voorgeschoteld krijgen zijn een veertiental groove thrash songs die in het straatje liggen van een band als Channel Zero. Drie van de nummers van dit debuut waren overigens al terug te vinden op de uit 2012 stammende promo ‘Time To Kill’.

Meer lezen

 
Endless Cycle Into The Opague

Het debuutalbum, getiteld ‘Into The Opague’ van het Zeeuwse Endless Cycle zal op 26 november in eigen beheer uitkomen. De band werd in 2005 opgericht en wist eerder dit jaar de Zeeuwse finale van de Metal Battle te winnen, een prestigieuze bandwedstrijd waarbij de landwinnaars op het grote Wacken mogen spelen. Het geluid van de band is een combinatie van death, thrash en progressieve metal, waarbij de band tevens enkele progressieve jaren '70 rock invloeden in hun spel weet te mixen tot een complex geheel.

Meer lezen

 
Empire Of The Scourged Transcend Into Oblivion

Het debuutalbum, getiteld ‘Into The Opague’ van het Zeeuwse Endless Cycle zal op 26 november in eigen beheer uitkomen. De band werd in 2005 opgericht en wist eerder dit jaar de Zeeuwse finale van de Metal Battle te winnen, een prestigieuze bandwedstrijd waarbij de landwinnaars op het grote Wacken mogen spelen. Het geluid van de band is een combinatie van death, thrash en progressieve metal, waarbij de band tevens enkele progressieve jaren '70 rock invloeden in hun spel weet te mixen tot een complex geheel.

Meer lezen

 
Evil Invaders Evil Invaders

Bij de naam Evil Invaders moest ik meteen denken aan het album van het Canadese Razor uit 1985. De Belgen zullen de band ongetwijfeld ook als voorbeeld hebben gezien want het is speed/thrash metal wat de klok slaat op deze EP welke met z’n duur van 27 minuten al bijna een volledige plaat genoemd kan worden.


Meer lezen

 
Exivious Exivious

Voor de liefhebbers van rare en ingewikkelde muziek, komt het Nederlandse Exivious met hun eerste album, simpelweg getiteld Exivious. De voor 50% uit Cynic en 25% uit Textures leden bestaande band heeft ervoor gekozen om dat in eigen beheer te doen.

Niet geheel onbegrijpelijk, aangezien ze hun “fusionmetal”, zoals ze het zelf getiteld hebben van alle compromis geschoeid is. Zonder vocalen en instrumentaal gezien gaat het ook alle kanten op.

Meer lezen

 
Exploded Gather All Destructive Strength

Op 21 juli is de EP ‘Gather All Destructive Strength’ van de Rotterdamse thrashband Exploded in eigen beheer verschenen. De band werd in 2010 opgericht door gitarist Rudi de Pont en drummer Thierry de Keizer. Volgens eigen zeggen zijn de heren beïnvloed door bands als Sepultura, Slayer, Death en Annihilator.
 

Meer lezen

 
Fatum Aeternum This Dream Is Dead

Fatum Aeternum is een Israëlische gothic rockband die sinds 2006 bestaat. In 2011 verscheen het in eigen beheer opgenomen debuutalbum ‘This Dream Is Dead’ in thuisland Israël. Inmiddels is het album ook in Europe verkrijgbaar.

 

Meer lezen

 
FeedForward Upstream

Begin december 2011 is het tweede album van de Nederlandse progressieve rock/metal band FeedForward verschenen en heeft de titel ‘Upstream’ meegekregen. Deze band bestaat sinds 2002 en bracht in 2007 in eigen beheer het debuut ‘Barefoot & Naked’ uit, dat uiteindelijk in 2008 via het inmiddels ter ziele gegane Rusty Cage Records opnieuw werd uitgebracht. Met deze nieuwe release heeft zangeres Biejanka plaats gemaakt voor nieuwkomer Patrice.

Meer lezen
 
Formula Fiction Parody Reality

Op 8 februari is de debuut EP ‘Parody Reality’ van het uit Uden afkomstige Formula Fiction verschenen. In 2007 werden door drie vrienden de plannen gesmeed voor de band die in 2008 gecompleteerd werd. ‘Parody Reality’ werd geheel in eigen beheer opgenomen, gemixt en zelf het artwork komt uit eigen hand.


Meer lezen

 
Hangover Hero Hangover Hero

‘Hangover Hero’ is het resultaat van de samenwerking tussen Ronald Landa (ex-Delain), Ad Sluijter (ex-Epica), Andre Borgman (ex-After Forever) en Mats van der Valk (Autumn) waarbij de gelijknamige band zich richt op goed in het gehoor liggende rock songs met een hoog meezing gehalte. Meer lezen

 
Hazy Hamlet Forging Metal

Een voorliefde voor metal in Zuid-Amerika is op de een of andere manier toch altijd iets intenser dan hier op het Europese vasteland of elders. Geen wonder ook dan dat er nog die-hard fans rondlopen in Brazilië die zweren bij ouderwetse heavy metal. Zo ook Hazy Hamlet, uit Maringá, Paraná. Hoewel ze al 11 jaar bestaan, ligt er nu pas na 2 demo's en een single een full-length album van de heren op tafel.
 

Meer lezen

 
Heidevolk Wodan Heerst

Onlangs is de single ‘Wodan Heerst’ van de uit Gelderland afkomstige folkmetal band Heidevolk uitgekomen. De band brengt een stijl die voortkomt uit een mengeling van gedragen heldere zanglijnen in de Nederlandse taal, invloeden uit de Nederlandse en Noord-Europese volksmuziek, lompe ritmes afgewisseld met harde en melodieuze stukken.

Meer lezen
 
HeKz Tabula Rasa

Op 6 april is het debuutalbum ‘Tabula Rasa’ van het Engelse, uit Bedford afkomstige HeKz in eigen beheer verschenen. Het album werd opgenomen in de Outhouse Studios in Reading en gemixt en gemasterd door John Mitchell. De band mixt traditionele heavy metal met progressieve invloeden tot een uniek geheel. De nog jonge band bestaat nog niet zo lang maar heeft inmiddels een tweetal EP’s op haar naam staan, te weten 'Another Time' (2007) en 'Orfeo' (2010).

Meer lezen
 
Hetze Safe

Eind 2010 kreeg ik de in eigen beheer opgenomen EP ‘Safe’ van de Noord Hollandse band Hetze in mijn handen gedrukt. Echter door tijdsgebrek is dit schijfje wat langer blijven liggen dan gebruikelijk.
Meer lezen
 
Homo Iratus Truth Conquers All

Na een hiatus van zo’n zes jaar is het Griekse Homo Iratus weer bij elkaar. De band stuurde mij onlangs hun nieuwste product, de in eigen beheer opgenomen EP ‘Truth Conquers All’ toe. Het pakketje bevatte naast het fraaie artwork ook een degelijk promoblaadje voorzien van foto’s en biografie. Daar kunnen nog heel wat band van leren en daarmee kan de band meteen op een pluspunt rekenen.


Meer lezen
 
Hooghwater Hooghwater

Het begint voor het Nederlandse Hooghwater allemaal in 2007 als een aantal lokale bands uit Tilburg uit elkaar vallen. Twee vrienden, te weten Joseph Meurs en Chris Blankers besluiten samen een nieuwe band op te richten. Enige tijd later wordt Ries Doms bereid gevonden achter de drumkit plaats te nemen, en sinds juni 2008 is daar het debuutalbum, simpelweg “Hooghwater” geheten. Slechts 5 nummers met een totaal van 31 minuten speeltijd telt dit album, maar die zijn dan ook meer dan de moeite waard.

Meer lezen
 
Hymir Nyctophobia

Het album ‘Nyctophobia’ van het Utrechtse Hymir stamt alweer uit 2010, maar omdat de wegen van tnt post ondoorgrondelijk zijn vond ik het album pas enkele weken geleden in mijn postbus. De band werd in 2006 opgericht als zijproject van een aantal leden van de band Mystic Realm. In 2007 werd de demo ‘Perish’ opgenomen en inmiddels heeft de band hun debuut dus uitgebracht.

Meer lezen
 
Ignition Code Upgraded

Onlangs is de EP ‘Upgraded’ van het Italiaanse Ignition Code in eigen beheer verschenen. De band was zo vriendelijk mij een exemplaar van hun demo te sturen. De band bestaat sinds 2007 en in de line-up komen we onder meer leden van Sawthis en The Juliet Massacre tegen. Sawthis is een soort van modere metal band en The Juliet Massacrezich maakt brute death metal. Het zal dan ook niemand verbazen dat Ignition Code op muzikaal vlak ergens tussen het geluid van beide bands in ligt.

Meer lezen
 
Izah Finite Horizon / Crevice EP

Enkele weken geleden vond ik de ‘Finite Horizon / Crevice’ EP van het Tilburgse Izah in mijn brievenbus, echter door de vakantieperiode is het schijfje wat langer blijven liggen dan normaal maar bij deze alsnog een review want we willen natuurlijk ook niemand teleurstellen en ik heb dan ook nog altijd een zwak voor bandjes die hun albums in eigen beheer uitbrengen.


Meer lezen
 
Kill Tech Inappropriate

Het Noorse Kill Tech kwam eerder dit jaar met hun eerste plaat ‘Inappropriate’. Dit nadat ze al benoemd waren tot beste metal band van Noorwegen en tweede zijn geworden in The Global Battle of the Bands.

 


Meer lezen

 
Komatsu Komatsu

Op 1 november is de EP ‘Komatsu’ van het uit Eindhoven afkomstige Komatsu uitgekomen in eigen beheer. De band bestaat onder meer uit (ex-)leden van SQY, Repomen en The Goods. De band nam de EP op onder leiding van Mo en Chris den Draaier in de pop ei studio’s in Eindhoven.
 


Meer lezen

 
Krossbreed 3 Cheers for the Misery

Het Belgische Krossbreed heeft inmiddels al een aantal demo’s en EPs op hun naam staan, maar nu dan eindelijk ook het debut album “3 Cheers for the Misery”. In 2007 hebben deze metalen Belgen al op Wacken Open Air gespeeld tijdens de Wacken Metal Battle, hier kwamen ze als vierde uit de bus. En nu dan dus hun debuut plaat uitgebracht in eigen beheer, volledig zelf geproduceerd en gemixt. Hieronder een impressie van deze plaat.

Meer lezen
 
Krossbreed Carved In Stone

Het Belgische Krossbreed is sinds 2003 actief en bracht in het verleden een tweetal demo’s uit, inmiddels is afgelopen maand de ‘Carved In Stone’ EP uitgekomen waarmee de band hoopt hoge ogen te gooien op de nationale en internationale markt. Het album werd afgelopen januari opgenomen in de Little BIG Studio onder leiding van Peter De Wint. Volgens eigen zeggen bestaat de band uit vier verschillende individuen met elk verschillende ideeën en een andere kijk op de metal scene.

Meer lezen
 
Krossbreed The Art Of Suffering

Onlangs is het tweede album van het Belgische Krossbreed in eigen beheer uitgekomen. Het album heeft de titel ‘The Art Of Suffering’ meegekregen en zowel de opnames, de productie als ook het artwork lag in handen van de band zelf. De band werd in 2003 in Antwerpen opgericht en na het uitbrengen van enkele demo’s is in2010 het debuut ‘3 Cheers For The Misery’ verschenen. De band heeft de tussenliggende periode echter niet stil gezeten dat en geresulteerd heeft in de release van het tweede volwaardige album.

Meer lezen
 
Lick Bleached

Toen ik het mailtje las met de vraag of wij een review konden schrijven over de nieuwe EP van Lick werd mijn interesse vooral gewekt door de namen van een aantal hoofdacts waar deze Deventerse band het voorprogramma voor mocht verzorgen. Als voorprogramma op mogen treden geeft natuurlijk geen garanties maar bands als Y&T, UFO en zeker the Answer spreken mij in ieder geval zeker tot de verbeelding. En ik moet zeggen: direct bij het luisteren van de eerste track bleek deze interesse terecht!

Meer lezen
 
Lord Volture Beast Of Thunder

Onlangs is het debuutalbum van het Nederlandse Lord Volture verschenen, het album is in eigen beheer opgenomen en uitgebracht en draagt de titel ‘Beast Of Thunder’. Lord Volture speelt klassieke heavy metal en werd opgericht door zanger David Marcelis (ex-Methusalem, ex-Conquestador). De band wordt verder aangevuld met gitarist Paul Marcelis (Mercyful Fake), bassist Simon Geurts (Mercyful Fake), gitarist Leon Hermans (Up The Irons) en drummer Frank Wintermans (Substance).

Meer lezen
 
Lord Volture Never Cry Wolf

Op 11 november is het tweede album van de Nederlandse heavy metal band Lord Volture verschenen. Het album heeft de titel ‘Never Cry Wolf’ meegekregen en is de opvolger van het uit 2010 stammende ‘Beast Of Thunder’. Ook deze tweede release heeft de band weer in eigen beheer opgenomen. De opnames vonden plaats in de Excess en Final Focus Studio’s waarbij de productie in handen lag van Yuma van Eekelen (Pestilence) en Bart Hennephof (Textures).

Meer lezen
 
Mannheim Super-Empowered

Op 20 juni is het debuutalbum ‘Super-Empowered’ van het Nederlandse Mannheim in eigen beheer uitgekomen en werd mede geproduceerd in samenwerking met Rene Rutten (The Gathering). In de line-up van Mannheim vinden we onder meer leden van Do Not Run en We Are Your Friends terug en zal de band binnenkort het voorprogramma verzorgen tijdens de Nederlandse shows van And So I Watch You From Afar.


Meer lezen
 
Maniac Forces Riots

Onlangs kreeg ik de debuut EP ‘Riots’ aangeboden van de Nederlandse thrash formatie Maniac Forces. De band is afkomstig uit het Limburgse Horst. De bijgeleverde info is verder erg beperkt maar als ik het goed begrijp is Maniac Forces ooit als coverband ontstaan waarbij nummers van bands als Kreator, Exodus en DRI gespeeld werden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het geluid van de band in ditzelfde straatje ligt.


Meer lezen
 
Metasoma Metal Erosion

Het uit Londen afkomstige Metasoma werd in 2009 opgericht. De band heeft sinds de oprichting aan diversen bandwedstrijden meegedaan en in 2010 werd zelfs Cooltura Festival gewonnen. Onlangs heeft de band in eigen beheer de EP ‘Metal Erosion’ uitgebracht en momenteel werkt de band aan hun debuutalbum.Meer lezen
 
Moleskin Generator

Enkele weken geleden kreeg ik de ‘Generator’ EP van het Franse Moleskin toegestuurd. Het geheel ging vergezeld van een twintigtal pagina´s met info over de band, het meeste van deze info is echter nutteloos. Wie van de reviewer’s van het album kan het wat schelen waar en wanneer de band live te zien was, zet deze info dan op je website dan vinden we het ook wel. Het bijgeleverde pakket papier is dan ook bijna geheel nutteloos en gaat zo ongelezen het ronde archief in.

Meer lezen
 
Mons Lunae Seven Winds

Het Portugese Mons Lunae (of MONS LVNAE – Mount of the Moon) bestaat al sinds 1998. Van origine werd er een mix van black/death/doom gespeeld. Maar tien jaar, 3 demo’s en enkele bandwijzigingen later is men meer de richting van goth / folk opgegaan. Kun je je natuurlijk afvragen of dit een natuurlijke “groei” is geweest of toch vooral een commerciële zet. Het feit dat bijgeleverd persbericht er niet om liegt dat hij rondgestuurd wordt om aandacht te krijgen van platenmaatschappijen spreekt wat dat betreft niet in hun voordeel.

Meer lezen
 
MXRCXL A Laughing Matter

Een kleine drie jaar geleden bracht Marcel Janssen onder de noemer MXRCXL een korte EP uit met daarop een tweetal songs die hij geheel zelf had opgenomen, zonder hulp van buitenaf en waarop hij alles zelf inspeelde op de drumpartijen na. Na deze korte kennismaking gaf Marcel al aan op zoek te gaan naar een complete band. Dat is hem inmiddels gelukt en onlangs is de EP ‘A Laughing Matter’ verschenen. Ook dit keer is het schijfje in eigen beheer opgenomen.

Meer lezen
 
MXRCXL Dump

Enkele weken gelden ontving ik de nieuwe demo van MXRCXL met daarop een tweetal nummer. MXRCXL is een solo project van Marcel uit Rotterdam die op deze demo alle instrumenten behalve de drums zelf heeft opgenomen.
Meer lezen
 
Mytholic Rise From The Grave

De uit Venlo afkomstige heavy / thrash metal band Mytholic heeft onlangs de EP ‘Rise From The Grave’ uitgebracht. De band bestaat al behoorlijke tijd, echter na het uitbrengen van verschillende demo’s hield de band er 2009 mee op. Vervolgens werd er in 2012 een frisse doorstart gemaakt. Volgens eigen zeggen is de band beïnvloed door jaren tachtig metal, waarbij we moeten denken aan bands als Megadeth, Metallica, Slayer, Judas Priest, Agent Steel en Annihilator.

Meer lezen
 
Ophedian Suffering / Dreaming

Het album opent met de song “Goodbye”, een aardig intro waarna de band uit de startblokken schiet met het thrasy “Human Burden”, een up-tempo song met stevig gitaarwerk voorzien van melodieus solowerk van beide gitaristen. De zangpartijen van zangeres zijn ook tijdens het volgende nummer “Forsaken“ uitstekend, het moet gezegd worden Caroline doet niet onder voor haar mannelijke collega’s in de powermetal.


Meer lezen
 
Over The Coals Over The Coals

Over the Coals is een vijfmans formatie afkomstig uit Vancouver, British Columbia die wordt aangevoerd door zangeres Susie Meyers. Na enkele bezettingswisselingen heeft de line up zich in 2011 gestabiliseerd. Op 15 maart is de eerste 4 track EP van de band verschenen die geproduceerd is door Chris "Hollywood" Holmes die eerder samen heeft gewerkt met onder meer een band als Korn.

Meer lezen - Dutch
Read more - English
 
Pandemonium Promo 2010 (Demo)

Pandemonium is een Poolse death / black metal band die in 1989 werd opgericht en in 1994 verscheen het debuut album ‘The Ancient Catatonia’. Inmiddels wordt er door de band hard gewerkt aan album nummer vier, getiteld ‘Misanthropy’. Ter gelegenheid van deze aanstaande release heeft de band alvast twee nummer op deze cd gezet om de pers vast lekker te maken voor wat komen gaat.


Meer lezen
 
Phoenix Reign Destination Unknown

Ondanks dat het hier om een debuutalbum gaat moeten we terug naar 1998 om het ontstaan van Phoenix Reign te beschrijven. In dat jaar besluiten de Griekse gitarist Billy Chrissochos and bassist Chris Pollatos om een band te vormen. Samen met gitarist Kostas Psarros en Wayne Noon als drummer wordt in de Verenigde Staten een demo uitgebracht, dan nog onder de naam "Phoenix". Er wordt veel opgetreden in het "underground" clubcircuit. Als in 2002 zangeres Theresa Gaffney de gelederen komt versterken en de bandnaam wordt uitgebreid tot het huidige "Phoenix Reign" vind men langzaam de weg naar grotere podia.

Read More - English
Meer lezen - Dutch
 
Pigskin The Never Ending Black

De Zwitserse band Pigskin bestaat sinds 1997 en heeft in die tijd twee albums en twee EP's uitgebracht. Het nieuwe album van de band werd in de Thunderfart Studio in Siebnen opgenomen en heeft de titel ‘The Never Ending Black’ meegekregen.
 


Meer lezen

 
Project Pain Hatred

Het Amersfoortse Project Pain heeft afgelopen zomer de EP, getiteld ‘Hatred’ in eigen beheer uitgebracht. Deze release is een voorproefje van het nog uit te komen full lengt album. Wat de heren ons voorzetten is een potje old school thrash. De band werd begin 2011 opgericht en in de line-up vinden we onder meer voormalig leden van Killer Force, Virtual, Thanatos en Necrotaph.


Meer lezen

 
Project Pain I Have Sinned

Afgelopen zomer heeft het uit Amersfoort afkomstige Project Pain haar debuutalbum, getiteld ‘I Have Sinned ‘afgeleverd. De band werd begin 2011 door Bauke Goudbeek en Guido den Hoed opgericht, die voorheen werkzaam waren in onder meer Killer Force en Minas Tirith. De huidige line-up bestaat naast Bauke en Guido uit drummer Roland van der Kruk (ex-Riptide) en gitarist Maurice Moeliker.


Meer lezen
 
Raw In Sect Red Flows

De Griekse technische death metal band Raw In Sect werd in 2005 opgericht. Na enkele line-up wisselingen werd in 2007 de eerste domo opgenomen waarmee de band op uitstekende kritieken kon rekenen uit binnen en buitenland. Eerder dit jaar wist de band de opnames van hun aanstaande debuut album, getiteld “Red Flows” af te ronden waarvan we onlangs een klein voorproefje middels deze 3 track EP toegestuurd kregen.

Meer lezen
 
Rentap   Summoning The Sun

Als ik in de mail van Rentap met het verzoek om een review de term “female-fronted-hardrock/metal” tegenkom ben ik héél even bang met de zoveelste gothic-kloon te maken te krijgen. Niet dat er iets mis is met het genre an sich, maar de kwaliteit en vooral originaliteit van beginnende bandjes laat nog al eens te wensen over zullen we maar zeggen. Echter direct bij de eerste tonen van opener “Come Trough the Fire” blijkt dit duidelijk niet het geval.

Meer lezen
 
Rich Roger The Remnant Remains

Rich Roger is een Amerikaanse gitarist en heeft al aardig wat sessie werkzaamheden erop zitten in eigen land (voornamelijk in rock- en heavy bands). Inmiddels vond hij het tijd voor een EP en deze is er nu onder de naam ‘The Remnant Remains’. Deze ep is een tussendoortje voor zijn volledige album dat in 2009 zal uitkomen waar tevens een zanger aan mee zal doen.


Meer lezen
 
Roadkill Land Of The Dead

Het Nederlandse Roadkill timmert al heel wat jaren aan de weg, de band bestaat immers al zo’n twintig jaar. De band begon ooit als coverband, maar al snel werd de overstap gemaakt naar eigen songs en inmiddels is de band uitgegroeid tot een van de betere Nederlandse heavy metal bands. Volgens eigen zeggen is de band beïnvloed oor bands als Iron Maiden, Metallica, Helloween, Judas Priest en DIO. Onlangs is er eindelijk een nieuw album van de band verschenen dat de titel ‘Land Of The Dead’ heeft meegekregen.

Meer lezen
 
Sarcadia Sarcadia

De laatste tijd kom je bijna geen demo's meer tegen van bandjes die gewoon lekkere hard rock en heavy metal willen spelen. Iedereen moet tegenwoordig in een 'mijn-muziek-is-nog-brutere-poep- dan-die-van-jou' bandjes spelen. Leuk, maar af en toe hoeft dat ook niet zo nodig want vaak zijn die demo's dertien in een dozijn ervaringen. Zo niet met deze EP/demo van de band Sarcadia. Omdat hun gezamenlijke voorkeur uitgaat naar bands zoals Iron Maiden en Megadeth tappen deze jonge honden uit Noord-Holland uit een stuk melodischer vaatje.
Meer lezen
 
Satanic Syndrome Traveling Through Dark Places

Het France Scars On Murmansk is opgericht door voormalige bandleden van Hynosis en Silent Operca. Deze brute death metal band leverde onlangs hun vijf tracks tellende debuut EP ‘Traveling Through Dark Places’ af. De muziek van Scars On Murmansk wordt gekenmerkt door pure agressie en effectieve melodieën.


Meer lezen
 
Satinoxide Still The Sun

Het debuutalbum van de Nederlandse progressieve metal band Satinoxide is onlangs in eigen beheer verschenen en heeft de titel ‘Still The Sun’ meegekregen. De band is ontstaan uit de overblijfselen van de symfonische metalband Cassiopeia, die in 2002 gedeeltelijk uit elkaar viel op het moment dat drummer Jeroen Simons en gitarist Ad Sluijter bij Epica gingen spelen


Meer lezen
 
Scars On Murmansk Ein Traum In Rot

De Duitse melodic dark metalband Satanic Syndrome heeft enige tijd geleden hun debuut album ‘Ein Traum In Rot’ in eigen beheer uitgebracht. Deze nog vrij jonge band werd in 2007 opgericht en niet veel later werd er een 4 track demo opgenomen die in 2008 uiteindelijk verscheen. Het debuut van de band werd vervolgens in 2009 opgenomen onder leiding van Alex Krull (Leveas Eyes, Atrocity) in de Mastersound studio.


Meer lezen
 
Sister Sin Smash The Silence

Ergens in 2003 bracht het Zweedse Sister Sin haar debuutalbum ‘Dance Of The Wicked’ uit, hierop volgde nog twee demo’s waarop de band eind 2007 de EP ‘Smash The Silence’ in eigen beheer uitbracht.


Meer lezen

 
Smalltown Nobodies 20 More Steps

Enige tijd geleden kreeg ik het album ‘20 More Steps’ van het Rotterdamse Smalltown Nobodies opgestuurd. De band bestaat al wat jaren, maar stond tussen 2005 en 2008 op non actief. Eind 2008 begon het echter toch weer te kriebelen en werd er besloten om opnieuw actief aan de slag te gaan met de band. Met het aantrekken van zanger Lain Barbier (The Speedtwins, Turbo, Diesel, No Exqze) was de band compleet en trok de band de oefenruimte in.

Meer lezen

 
Sons Of Sounds Smash The Silence

Het Duitse Sons Of Sounds werd in 2006 opgericht door de drie broers Roman, Johann en Hubert Beselt. In 2009 bracht de band vervolgens hun debuutalbum ‘Brutality Of Life’ uit dat werd geproduceerd door Pink Cream 69 zanger David Readman. Verder heeft de band er inmiddels enkele uitgebreide tours opzitten en is de band volgens eigen zeggen klaar voor de rest van Europa.


Meer lezen

 
SpeedShot L.A.F.S.A.S.

 

SpeedShot is een Engelse rock band uit Bedford. Volgens eigen zeggen is dit trio beïnvloed door bands als Guns N Roses en Motorhead. De band is pas sinds 2009 bij elkaar en heeft inmiddels een goede live reputatie weten op te bouwen. In het voorjaar van 2011 zal Metal Dwarf Music de live EP ‘L.A.F.S.A.S.’ (Live As Fuck, Sloppy As Shit) uitbrengen welke werd opgenomen in The Bridge House II te Londen.

Meer lezen
 
Substance Unreality

Onlangs is de debuut EP van het Brabantse Substance in eigen beheer uitgekomen. Het schijfje heeft de titel ‘Unreality’ meegekregen en werd opgenomen in Final Focus Studio onder toeziend oog van Yuma van Eekelen (Pestilence) en Bart Hennephof (Textures). De band bestaat sinds 2009 en volgens eigen zeggen liggen de roots van de bandleden in de metal, maar hebben ze allen ervaring met verschillende muziek stromingen zoals jazz, blues en funk.

Meer lezen
 
Superhuman As Human As We Are

Superhuman klinkt als een degelijke ouderwetse Amerikaanse glamrock/metalband maar ze komen toch echt uit het voormalige Oostblok: Letland om precies te zijn. De band ontstond in 2004 en kwam in 2006 met hun eerste EP Taste It. Dit is dus de eerste langspeler en hij bevalt mij zeker niet slecht. Het album is in eigen beheer uitgebracht maar het zal me niet verbazen als de band voor het volgende album een deal op zak heeft.

Meer lezen

 
Tarball Rise Above

Het langverwachte debuutalbum ‘Rise Above‘ van de Nederlandse alternatieve rock band Tarball zal eind februari uitkomen. De band bestaat al zo’n acht jaar en bracht in de tussenliggende periode twee demo’s uit, getiteld ‘Mine To Take’ en ‘Bite The Bullet’. Het album werd in eigen beheer opgenomen onder leiding van producer Guido Aalbers (o.a. Coldplay, Live, Queens of The Stone Age, Counting Crows).
 

Meer lezen

 
Terzij De Horde A Rage Of Rapture Against The Dying Of The Light

Van Liar Liar Cross On Fire naar Alethe naar Terzij de Horde. Nu is het vaak dat bands wel eens van naam wisselen maar twee keer, waarbij Alethe niet eens een demo produceerde, is wel wat vaak. Maar het gaat om het eindresultaat en de band voelde dat een naamsverandering een goede zet zou zijn zodat ze onder de Terzij de Horde-moniker hun demo-EP konden uitbrengen. De nieuwe naam komt trouwens van een gedicht van Hendrik Marsman.

Meer lezen

 
The Dead Normality Killing Reality

Nederland is weer een goede band rijker nu The Dead Normality hun eerste wapenfeit uit heeft gebracht. De EP 'Killing Reality' moet laten horen wat deze band, met ex-leden van Dead By Dawn, Cypher en Deleterious in de gelederen, te bieden heeft. Sowieso is dat al een uitermate goed verzorgde EP, want de illustraties, het uiterlijk en de verpakking zijn allemaal van hoge kwaliteit. Beste is ook nog eens dat alle bandleden hier zelf verantwoordelijk voor zijn geweest.

Meer lezen
 
The New Dominion Procreating The Undivine

Enkele maanden geleden is het tweede album van de Brabantse formatie The New Dominion in eigen beheer uitgekomen. Het album heeft de titel ‘Procreating The Undivine’ en is de opvolger van het uit 2009 stammende ‘Kindling Deadly Slumber’. Het album werd opgenomen in de Split Second Studio en in de Final Focus Studio die drummer Van Eekelen runt met Textures gitarist Bart Hennephof. Vervolgens werd het album gemasterd door Jens Bogren (Soilwork, Opeth, Katatonia) in de Fascination Street Studio.

Meer lezen
 
The Sin Committee Confess

Afgelopen maand is de EP ‘Confess’ van de uit Nijmegen afkomstige progressieve metalband The Sin Committee verschenen. De band heeft het album geheel in eigen beheer opgenomen en uitgebracht. The Sin Committee werd opgericht in de zomer van 2006 en bestaat naast gitarist Raymon uit Victor Smeets (drums) uit Joris Bod (zang) en Willem Elbers (bas). Voordat de band de EP ‘Confess’ opnam bracht de band in 2007 de demo ‘Wormwood’ uit. ‘Confess’ werd opgenomen in Toneshed Recording Studio samen met producer Erwin Hermsen

Meer lezen
 
Trenchfoot Demo 2007

Het Belgische Trenchfoot stuurde mij onlangs hun eerste demo. Op het moment dat in 2004 twee leden Kingpin verlaten besluiten de over gebleven leden Vez, Sim, Tim en Pedro de bandnaam te veranderen en zo is Trenshfoot geboren. Met een nieuwe naam werd tevens een nieuwe muzikale weg ingeslagen en zo is de band gegroeid van hardcore band naar een meer thrash georiënteerde band. Na diversen line-up wisselingen werd uiteindelijk in Tom een geschikte zanger gevonden die drie van de zes reeds opgenomen tracks van zangpartijen voorzag welke uiteindelijk op deze demo verschenen.
Meer lezen
 
Unbreakable NTC  Dead Zone

Enkele weken geleden plofte ineens dit schijfje van het Noordwijkse Unbreakable-NTC op mijn deurmat. Unbreakable-NTC is een thrash/metalcore band die al enige jaren in de omgeving van Leiden en omstreken naam heeft gemaakt door middel van diversen uitstekende optredens. In 2007 bracht de band hun eerste demo, getiteld ‘The Loner’ uit, die goed werd ontvangen. Na diversen line-up wisselingen werd in 2008 de opvolger ‘Dead Zone’ opgenomen die uiteindelijk begin 2009 uit is gekomen.

Meer lezen
 
Unlit Face Your Truth Lies

Onlangs kreeg ik van het Zweedse Unlit Face de EP ‘Your Truth Lies’ toegestuurd, echter zonder enige informatie. Na enig zoeken blijkt dat de band in 2009 werd opgericht door zanger Rafael Basso en bassist Jimmy Lindeman na het uiteenvallen van Hate Liberation. De eerste demo van de band, getiteld ‘My Seasons’ verscheen eind 2009 en kon rekenen op positieve reviews. De nieuwe EP werd opgenomen in eigen beheer, waarbij de productie in handen lag van Victor Hugo Targino.

Meer lezen
 
Virtually Nothing Prologue To The Story

Virtually Nothing is een metal/post-hardcore/screamo band (zoals de band zelf aangeeft in hun biografie) uit de regio Den Haag. De band werd in ergens in 2003 of 2004 opgericht en bracht in 2007 het goed ontvangen debuut ‘Understanding Killers’ uit. De invloeden van de band lopen nogal uiteen, zoals de band zelf aangeeft lopen die van The Dillinger Escape Plan tot de Red Hot Chili Peppers, van Unearth tot Mr. Bungle, van Alexisonfire tot Dillinja en van Tool tot Killswitch Engage.

Meer lezen
 
Warpath Damnation

Afgelopen jaar bracht de Engelse thrashband Warpath het debuutalbum ‘Damnation’ uit, maar omdat het album in eigen beheer is uitgebracht heeft het even geduurd voordat het album ons heeft bereikt voor een review. Warpath is opgericht in 2003 en bestaat uit vier jonge en zeer gedreven muzikanten. Het debuutalbum werd opgenomen in Kevin Tally’s (Daath) studio en geproduceerd door Orlando Villasenor. De mix lag in handen van James Murphy (Testament, Death, Obituary).

Dutch
English
 
Weltschmerz Cry For War

Nederland heeft niet zo veel black metal bands loslopen, dus nog eentje erbij kan absoluut geen kwaad. Weltschmerz komt uit Amersfoort en in 2009 zag de 'Cry For War' EP het onheilige levenslicht. In 2010 is de EP voor de liefhebber ook nog verschenen op tape.
Dutch
 
Winterblind Winterblind

Het Belgische Winterblind heeft onlangs hun gelijknamige cd in eigen beheer uitgebracht. De nog jonge band werd in 2006 opgericht is afkomstig uit de omgeving van Antwerpen. Het geluid van de band kan gezocht worden in de progressieve blackmetal hoek. Tevens weet de band toch ook enkele thrash en death invloeden in muziek te verwerken en heeft de band goed geluisterd naar een band als Opeth.


Dutch
 

2009  -  2008  -  2007  -  2006

Latest
reviews:

Asphyxion - Onwards To Extinction