Wombbath Tales of Madness

Transcending Obscurity Records

Website:

Wombbath

Wat, nog een Wombbath album? Hadden we afgelopen jaar al niet een nieuw album van deze Zweedse HM-2 machine mogen verwelkomen? Inderdaad, ergens in maart 2020, net voor al die Corona bullshit verblijde Wombbath ons al met niet onverdienstelijke ‘Choirs of the Fallen’. En hier is zomaar weer een nieuw album, ‘Tales of Madness’.

Wombbath is een old school death metal band uit Sala in Zweden. De band is het geesteskind van Hakan Stuvemark. De oprichter, songwriter en het enige originele bandlid van Wombbath. Sinds 2014 is de (vaste) zanger niemand minder dan Johhny Pettersson, die we onder andere kennen van Bezerker Legion, Harry Kane, Heads for the Dead en tal van andere bands. Wombbath is ergens rond 1990 opgericht in de absolute bloeitijd van de (Zweedse) old school death metal. Met bands als Cadaver. Carnage, Entombed, Dismember was de concurrentie moordend in die tijd en eigenlijk is dat tegenwoordig niet anders. Want er zijn nogal wat bands die de Zweedse HM-2 sound gebruiken en bijna alle grote jongens zijn er nog, of zijn er weer. Je moet wel hele goed songs kunnen schrijven, en killer riffs, om deze sound boven het maaiveld uit te komen. De meeste bands verzanden toch al snel in een middelmaat regionen. Je kan het ook anders stellen, met deze brute HM-2 sound blijft het wel verrekte underground.

Wombbath heeft nooit de stappen kunnen zetten van hun eerder genoemde grotere broeders, en dat gaat waarschijnlijk ook nooit meer gebeuren. Maar ik denk ook niet dat dat het doel is van deze band. De liefde voor hun eigen homemade Zweedse HM-2 sound en dito songs druipt er gewoon vanaf. Eigenlijk doen ze alles goed en dat is inclusief de productie. Alles is ranzig en goor aan deze band. De HM-2 gitaren staan veel te hard, en dat moet ook want daar gaat het om. De rest van de muzikanten wordt behoorlijk naar achter gedrukt en zo hoort het ook, HM-2 zaaggitaren willen we en optieven met de rest! Nummers als ‘Save Your Last Breath to Scream’, ‘The Grave’ en ‘Tales from the Dark Side’ hakken als de malle, en eigenlijk doen al de nummers dat wel. Verwacht geen baanbrekende plaat, geen experimenten of vernieuwing maar gewoon kneiter lompe oude death metal van mannen die weten hoe je een lekkere pan met Zweedse HM-2 ballen bakt. (Remco Kreft)

75/100

Tracklist:
01. Tales from het Dark Side
02. Brutal Mights
03. Unholy Madness
04. The Grave
05. Lavatory Suicide Remains
06. Save Your Last Breath to Scream
07. Tales of Madness
08. The Fleshly Existence of Man