Witchseeker Scene of the Wild

Dying Victims Productions

Website:

Witchseeker

Singapore is nou niet direct een land waaruit je heavy metal verwacht. De eilandstaat in Zuidoost-Azië kent 5,6 miljoen inwoners en telt 193 metal bandjes in uiteenlopende genres. Eén van de bandjes is Witchseeker en de band is ontstaan in 2012. Na een EP via een klein lokaal label verscheen in 2017 de debuutplaat ‘When the Clock Strikes’ in eigen beheer. De debuutplaat zal voor velen onopgemerkt gebleven zijn, maar is niet geheel onopgemerkt gebleven. Het Duitse label Dying Victims Productions was onder de indruk en het tweede album ‘Scene of the Wild’ verschijnt op 26 maart via dat label.

Heavy metal is weer “hot” en er verschijnen tal van goede releases. Ik denk dan aan bands als het Amerikaanse Midnight Spell, het Finse Satan’s Fall of het Oostenrijkse Roadwolf, om maar wat recente releases te noemen die mijn platenkast hebben gevonden. Wanneer je de begeleidende bandfoto bekijkt, jonge mannen met leren jassen en kettingen dan weet je dat je getrakteerd gaat worden op “ouwe meuk” in een nieuw jasje. Goed, Witchseeker is zo’n bandje dat heavy metal brengt en het tempo er flink in houdt. Lekkere snelle nummers tussen de 2 en 4 minuten, niet te ingewikkeld maar gewoon doorrammen. Opening -en titelnummer ‘Scene of the Wild’ staat wat dat aan gaat model voor dat wat komen gaat. Een lekker uitgebalanceerd heavy nummer met een lekker tempo en zonder al te veel pretenties.

Misschien is bovenstaand wat kort door de bocht. Witchseeker kent met de gitaristen Nick Stormbringer en Brandon Brandy een paar goede muzikanten die behalve een pakkende riff goed weten te soleren, zanger en bassist Sheikh Spitfire heeft een lekkere, soms wat rauwe strot en het geheel klinkt goed verzorgd. Het nummer ‘Rock this Night Away’ klinkt wat traditioneler, een meezing refreintje, een meer dertien in een dozijn nummer dat niet echt indruk weet te maken. Bij nummers als ‘Lust for Dust’ en ‘Be Quick Or Be Dead’ wordt het tempo flink opgeschroefd en krijgen we heavy speed metal nummers voorgeschoteld, lekkere nummers die weten te vermaken. Bij de wat langere nummers als ‘Sin City’ en ‘Nights in Tokyo’ zakt het tempo, eerstegnoemde is een lekker heavy metal nummer, maar ‘Nights in Tokyo’ is mij wat te poppy. Met name de backing vocals zorgen dat mijn nekharen zich beginnen te roeren.

‘Screaming in the Moonlight’ is weer een dertien in een dozijn nummer dat op zich wel lekker klinkt en mijn zege krijgt, waar een nummer als ‘Break Away’ net wat meer brengt. Met ‘Candle in the Dark’ heb ik de meeste moeite, de completen zijn tam en de vocalen van Sheikh Spitfire lenen zich hier niet voor, de tempoversnellingen en de gitaarsolo trekken het nummer omhoog, maar indruk maakt het nummer niet. Het afsluitende ‘Hellions of the Night’ beukt er weer aardig in en maakt een sterke afsluiter. Witchseeker heeft met ‘Scene of the Wild’ een leuk album uitgebracht dat veel fijne nummers kent, lekkere heavy nummers die wel een markt zullen vinden buiten Zuidoost-Azië. (Erik van Dijk)

75/100

Tracklist:
01. Scene of the Wild 02:29
02. Rock this Night Away 04:17
03. Lust for Dust 03:03
04. Be Quick Or Be Dead 03:01
05. Sin City 05:02
06. Nights in Tokyo 04:15
07. Screaming in the Moonlight 03:40
08. Break Away 03:19
09. Candle in the Dark 05:37
10. Hellions of the Night 03:02