To Kill Achilles Something To Remember Me By

Arising Empire

Website:

To Kill Achilles

To Kill Achilles zal allicht niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Deze schotse post-hardcore, melodic metal formatie werd gevormd in 2009. In 2013 brachten ze hun eerste album ‘Existence’ uit. Nu zijn ze terug met ‘Something To Remember Me By’. Dit blijkt niet zomaar een album, het is een verhaal. Het gaat over een man die op zijn 25ste verjaardag wakker wordt en de gebeurtenissen die daarop volgen gedurende een jaar. Ieder nummer staat voor een maand, iedere gebeurtenis is een weerspiegeling van ervaringen die bandleden meebrengen. Het verhaal is daardoor puur. De man in het verhaal pleegt uiteindelijk zelfmoord, en daarmee is het album een geschenk, het is….’Something To Remenber Me By’.

Veelbelovend en met beukende agressie wordt het album afgetrapt met ‘Fourprecent’. Het is een mix van hardheid, met een vleugje chaos en een vleugje groove. De vocalen van Mark Steppie passen er goed bij. Met strak drumwerk van Matt Christie beukt het geheel lekker door. Het einde is wel een beetje vreemd. Dat laatste blijkt een ding, want ook in ‘In Vain’ mogen we genieten van een plots einde. De stijl blijkt ook anders, hier meer melodie in de gekozen akkoorden wat het nummer meer een up tempo rock vibe geeft.

In ‘Luna Et Altum’ komt ook de keuze voor meer melodie terug in de intro, dit blijkt een goede mix met de vocalen. In de wat rustige break hadden clean vocals meer tot hun recht gekomen, maar dat is niet de stijl van Mark Steppie. Ook hier een raar einde maar wel de gelegenheid voor toetsenist Mark Tindal om meer op de voorgrond te komen. In ‘Oh God, I’ve Never Felt This Low’ wordt dan eindelijk het patroon van vreemde of gebrek aan outro’s doorbroken, en eindigt het nummer zoals het hoort met een fatsoenlijke outro. Verder lijken de vocalen van Mark Steppie met name in de intro minder agressief, dit in combinatie met een mooi vol geluid zet een sterk geheel neer.

In ‘When You Live With Ghosts, You Don’t See Dead’ lijkt alles samen te komen. Het nummer heeft het allemaal, een muzikaal erg tof intro, het is energiek, de tempowisselingen zijn bijzonder sterk en het geheel kent een fijne variatie. Het drumwerk aangevuld met Marc Sharp en Shaun Lawrence op gitaar zorgt voor deze goede balans. Fans van Vola en Jolly zullen zich herkennen in dit geluid. De hardheid en daarmee ook wat chaos lijkt terug te komen in ‘On My Mind’. Kenmerkend zijn de juist wat moeilijkere breaks, de goede opbouw in het drumwerk, maar vooral de zanglijnen binnen het geheel die net de verbinding brengen tussen dit alles, en dat is knap gedaan!

De sterke tempowisselingen komen ook terug in ‘There’s No Right Way To Say This…’ Ook hier is gekozen voor een energieke opening, maar al snel wordt er meer rust gebracht binnen het geheel. Het blijkt een goede mix. ‘Venom’ is vooral een lekker nummer. Muzikaal is er gekozen om niet al te moeilijk te doen, toch heeft het nummer een fijne energie en kent het een goede opbouw. In ‘21:36’ wordt de speelse energieke kant van de band nog maar eens belicht. Dit is zo’n nummer wat een zaal in beweging kan brengen, met hier en daar een vleugje rock ’n roll. De break is rustig maar noodzakelijk, om de overgang te maken naar een hard einde. ’21:36’ is misschien wel het meest gevarieerde nummer op het album.

Er wordt geëindigd met de climax van het verhaal ‘Something To Remember Me By’, hier geen muzikale analyse. Hier gaat het over de akoestische gitaar en de epos die daarop verteld wordt. Hier gaat het over het verhaal, over ouder worden, presteren, angst, over herinnert worden….
‘Something To remember Me By’ is een interessant album. Muzikaal belicht het de verschillende kanten van de band en laten de mannen van To Kill Achilles zien dat ze niet bang zijn te experimenteren met verschillende stijlen. Het zijn de verhaallijn en de puurheid waarmee het gemaakt is, wat vooral een goede indruk weet achter te laten, en wat we niet vaak zien bij pas een tweede album. (Juliette Ruygrok)

80/100

Tracklist;
01. Fourpercent
02. In Vain
03. Lune Et Altum
04. Oh God, I’ve Never Felt This Low
05. Black Marble
06. When You Live With Ghosts, You Don’t See Dead
07. Agnostic
08. On My Mind
09. There’s No Right way To Say This…
10. Venom
11. We Only Excist When We Excist Together
12. Beautiful Mourning
13. 21:36
14. Something To Remember Me By