Thorium Empires in the Sun

Freya Records

Website:

Thorium

Onze Zuiderburen spreken de laatste 40 jaren op het gebied van metal (en niet te vergeten bier) een aardig woordje mee. Naast pioneers als Killer en Ostrogoth zijn er ook meer recent prima bands vanuit België naar boven gekomen (o.a. Bark en Evil Invaders). Thorium kan wat mij betreft prima aan dit laatstgenoemde rijtje worden toegevoegd. Daarmee is er overigens ook gelijk een link naar de pioniers Ostrogoth, want maar liefst 3 bandleden zijn afkomstig van deze band: gitaristen Dario Frodo, Tom Tee en bassist Stripe.

Aangezien zij veel muziek hadden geschreven die niet echt geschikt was voor Ostrogoth, startten zijn in 2016 de band Thorium. De band wordt gecompleteerd met drummer Louis van der Linden en op zang onze eigen David Marcelis (Lord Volture). Laatstgenoemde is een schot in de roos, want zijn krachtvolle stem is precies dat wat de muziek van Thorium nodig heeft.

In 2018 werd het titelloze debuutalbum uitgebracht en deze plaat (met invloeden van Iron Maiden en Jag Panzer) werd in de media goed ontvangen. Na iets meer dan 2 jaar ligt nu dan de opvolger voor; ‘Empires in the Sun’. Na het intro schiet de band gelijk uit de startblokken met het snelle ‘Exquisite’. Wat opvalt is dat de nummers qua structuur en sound een perfecte opvolger van het debuutalbum zijn: helder geluid, mooie twinsolos van Dario en Tom en de prachtige uithalen van David (die dezelfde passie in zijn vocalen weet te leggen als Bruce Dickinson). De muziek kent ook zeker raakvlakken met Iron Maiden, maar dan toch net iets feller en sneller.

De nummers zijn veelal up-tempo met refreinen die uitnodigen tot meebrullen (‘Where do we go’, ‘Old generation’ en ‘Itching and aching’), maar voor de nodige afwisseling staan er ook wat mid-tempo songs op het album (Powder and arms II en Winterfall). Op het vorige album werd afgesloten met het lange ‘Four by number, four by Fate’ (15:27 minuten). Op dit album wordt het nummer ‘1302’ in drie delen (als afzonderlijke nummers) gebracht, gezamenlijk ook goed voor 18:26 minuten. In het eerste en derde deel ‘The minstrel part I en II’ is als gastzanger Arjen Lucassen (Ayreon) te horen. In het tweede deel ‘The golden Shadow’ is de zanger van Evil Invaders (Joe van Audenhove) ook als gastzanger te bewonderen.

Dit druiluik ‘1302’ behoort dan tot mijn absolute favoriete nummer van dit album. Dit nummer brengt samen voor alles waar Thorium voor staat: melodieën die kippenvel opleveren, wisselende tempo’s, prachtige solo’s en een imponerende zangprestatie van David Marcelis. Complimenten ook aan de mix door Simone Mularoni (DGM, Geoff Tate, Ray Alder) die voor een optimaal luistergenot zorg draagt. Iedere liefhebber van Heavy Metal kan dit album dan ook blindelings aanschaffen. Het album is verkrijgbaar op cd en vinyl en verschijnt op 5 maart a.s bij het label Freya records (Alex Thrasher).

85/100

Tracklist:
01. Dreams of Empire (A Pastorale) 00:53
02. Exquisite 03:52
03. Powder and Arms II 03:08
04. Where Do We Go 04:34
05. More than Meets the Eye 04:42
06. Empires in the Sun 05:12
07. The Old Generation 04:44
08. Winterfall 05:15
09. Itching and Aching (Dead-Eyed Society) 03:18
10. 1302 - The Minstrel [Part I] 03:09
11. 1302 - The Golden Shadow 13:02
12. 1302 - The Minstrel [Part II] 02:15