Therion Leviathan

Nuclear Blast Records

Website:

Therion

Wat staat je als band nog te doen wanneer je gedurende je 34-jarige carrière getransformeerd bent van death metal naar de grondlegger van de bombastische, symfonische metal en er in geslaagd bent om de werelden van de klassieke muziek en metal te versmelten tot grootse songs en dan ook nog met je laatste album een verbluffende 3 uur durende rock opera hebt verwezenlijkt ?

Bandbaas Christofer Johnsson hoefde er niet lang over na te denken en bedacht om als uitdaging hebt beste van Therion te verwezenlijken op 3 hit albums. Dit ‘Leviathan’ is de eerste waarop de meer ongecompliceerde songs staan. Op album 2 volgen de meer melancholische en album 3 de meer gecompliceerde. Het zal allemaal best want zo’n beetje alles wat Therion uitbrengt is door de genialiteit van Johnson buitenaards te noemen. De accuratesse en gedetailleerdheid waarmee de beste man te werk gaat kent immers geen grenzen. Bij elk minutieus detail wordt de beste uitvoering qua drumwerk of zang bij gezocht. Dat maakt ook dit 17e album weer tot een waar muzikaal oorgasme.

‘Leviathan’ staat dan ook bomvol met bombastische aansprekende nummers vol met koren en het kenmerkende verrukkelijke samenspel van mannelijke en vrouwelijke zang. Vast bandlid en medecomponist Thomas Vikström zingt weer de sterren van de hemel evenals oudgediende Lori Lewis die in de meeste composities weer schitterend vocaal vakwerk aflevert. Uiteraard treffen we weer een keur aan gastvocalisten aan waarvan oud bandlid Mats Levén en voormalig Nightwish bassist/zanger Marco Hietala het meest in het oog/oor springen. Vooral de kenmerkende stem van Hietala geeft het vlotte ‘Tuonela’ een extra twist. Hiermee mogen we de overige gasten zeker niet tekort te doen want hun karakteristieke vocalen zijn door de perfectionistische Johnsson niet voor niets op de betreffende nummers terecht gekomen.

Al meteen vanaf de stevig rockende opener ‘The Leaf On The Oak Of Far’ met vervormde openingsvocalen wordt je meteen herinnerd aan de succesperiode van ‘Vovin’, voorwaar een zeer sterke, catchy opener. Datzelfde geldt voor het volgende ‘Tuonela’ dat nog wat toegankelijker klinkt. Titelnummer ‘Leviathan’ met prachtige koorvocalen had zo op ‘Lemuria’ kunnen staan en de adoratie voor sagen en mythes zoals in dit nummer zet zich voort in het mooie, rustige ‘Die Wellen Der Zeit’. Feitelijk volgt het ene na het andere hoogtepunt zich op met superieur vlot en lekker stevig werk als de fantastische krakers ‘Eye Of Algol’, ‘Great Marquis Of Hell’ (dat veel te kort duurt) en ‘Psalm Of Retribution’. Pff, wat een macht en pracht ineen dit soort nummers zeg, werkelijk adembenemend. Dat geldt eveneens voor de ontroerend mooie epische stukken ‘Nocturnal Light’ en het afsluitende ‘Ten Courts Of Diyu’ die werkelijk overlopen van vocale pracht en overheerlijke gitaarpartijen. Deze nummers zijn werkelijk een brok emotie waar je echt tranen van je in ogen krijgt, zo mooi.

Therion levert met ‘Leviathan’ een superieur staaltje vakmanschap in bombastische vocale kracht en pracht af. Het schrijven van een “hit” album waarvoor de fans nu eens niet al te veel verassingen behoeven te verwachten is angstwekkend goed geworden. Alles klopt aan het album; de nummers, de vocalen, de muzikale omlijsting, de productie en het vakmanschap van de heren zelf. Het is een album dat bijzonder gemakkelijk weg luistert terwijl de composities toch vrij ingewikkeld zijn en dat is een heel knappe prestatie. Zoals het mythische beest Leviathan de hoes van dit gelijknamige album siert is dit een beest van plaat. (Frans Neelen)

95/100

Tracklist:
01. The Leaf On The Oak Of Far
02. Tuonela
03. Leviathan
04. Die Wellen Der Zeit
05. Aži Dahāka
06. Eye Of Algol
07. Nocturnal Light
08. Great Marquis Of Hell
09. Psalm Of Retribution
10. El Primer Sol
11. Ten Courts Of Diyu

Line-up:
Christofer Johnsson – Gitaar
Christian Vidal – Gitaar
Nalle Phalsson – Basgitaar
Thomas Vikström – Zang (tenor)
Johan Koleberg – Drums
Lori Lewis – Zang (sopraan)

Guest vocals:
Marco Hietala
Mats Levén
Noa Gruman
Taida Nazraić
Chiara Malvestiti
Rosalía Sairem