The Dead Daisies Holy Ground

Steamhammer


Website:

The Dead Daisies

Davis Lowy vormde jaren geleden zijn droomband, The Dead Daisies. In het begin was het een komen en gaan van merendeels gevestigde namen die zich door de steenrijke Lowy aardig in de watten lieten leggen. Muzikaal gezien was het echter altijd puur vakmanschap en spelplezier. Vanaf ‘Revolucien’ (2015) was de band aardig stabiel in een formidabele bezetting met naast Lowy (gitaar) ook Doug Aldrich (gitaar), Deen Castronova (drums) , Marco Mendoza (bas) en John Corabi (zang). Vooral live was de band helemaal top en de optredens waren gewoonweg een waar feest. Mendoza en Corabi vonden het echter tijd voor iets nieuws dus komt de vraag; wie kan of kunnen deze klasbakken vervangen. Nou, dat is me er eentje geworden hoor. Niemand minder dan ‘The Voice Of Rock” en levende legende Clenn Hughes vult beide leeggekomen schoenen met gemak.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen; automatisch verandert hiermee de sound van de band. De inmiddels 69 jarige gigant drukt nu eenmaal overal waar hij komt een gigantisch stempel op de bandsound zowel qua stem als qua geluid. It’s Hughes all over en dat is ook wat je nu krijgt. Is dat erg, nee niet bepaald omdat op de beste man gewoonweg geen sleet zit. De vocalen zijn nog steeds immens imposant en ook de voortvloeisels uit zijn pen zijn nog steeds om te smullen. Het geluid van de band is dus getransformeerd van ietwat lichtvoetige hardrock naar hardrock met een veel steviger, zwaardere fundering.

Elk nummer op het album is dan ook gewoon helemaal raak en dat luistert zodoende heerlijk lekker weg. Geen missers, geen vullertjes maar gewoon 11 nummers stevige rock zoals het hoort. Het titelnummer opent al lekker maar gaandeweg worden de nummers alleen maar sterker. ‘Like No Other’, Bustle and Flow’, ‘Chosen and Justified’, ‘Unspoken’, Righteous Days’ pff, het kan gewoonweg niet op. De solide heavy basis Castronova/Hughes staat als een ultradikke betonnen bastion en Aldrich soleert er als vanouds heerlijk op los. En die strot van Hughes, tsja dat is de echte slagroom op de taart. Werkelijk niet te geloven wat de beste man wederom voor een topprestatie neerzet. Het album ligt feitelijk gewoon in het verlengde van Hughes laatste topalbum ‘Resonate’ en dat is geen straf.

The Dead Daisies hebben ervoor gekozen om een andere weg in te slaan met het binnenhalen van Hughes. Het transformeert als het ware de band zelf en het is de vraag hoe lang deze samenwerking stand zal houden als is het te hopen dat we nog lang van deze line up mogen genieten. ‘Holy Ground’ is dan ook met gemak het beste album van de Daisies geworden. Gezien de transformatie mag gerust gesteld worden dat “The Dead Daisies are dead, long live the Dead Daisies”. (Frans Neelen)

85/100

Tracklist:
01. Holy Ground (Shake The Memory) 4:49
02. Like No Other (Bassline) 3:39
03. Come Alive 3:50
04. Bustle And Flow 3:40
05. My Fate 4:28
06. Chosen And Justified 3:43
07. Saving Grace 4:08
08. Unspoken 4:47
09. 30 Days In The Hole 3:40
10. Righteous Days 4:11
11. Far Away 7:03

Line-Up:
Glenn Hughes (Deep Purple) – Bass, Vocals
Doug Aldrich (Whitesnake, Dio) - Guitars
Deen Castronovo (Bad English, Journey) - Drums
David Lowy (Red Phoenix, Mink) – Guitars