Sweet Oblivion Relentless

Frontiers Music s.r.l.

Website:

Sweet Oblivion

De 62-jarige Geoff Tate (Seattle, Washington) is vooral bekend van zijn tijd als zanger bij Queensr˙che (1982-2012). Met deze band bracht hij o.a. de klassiekers ‘Warning’ (1984), ‘Rage for Order’ (1986), ‘Operation Mindcrime’ (1988) en ‘Empire’ (1990) uit. Daarna werd het muzikaal een stuk minder en dat mondde in 2012 uiteindelijk uit tot het ontslag van Geoff (volgens de band omdat de invloed van zijn vrouw als manager van de band te groot was).

In 2013 bracht Queensr˙che een titelloos album uit met nieuwe zanger Todd La Torre (ex Crimson Glory), maar ook Geoff Tate bracht onder de bandnaam Queensr˙che een album uit (Frequency Unknown), waarmee de verwarring compleet was. Uiteindelijk won de band de strijd via de rechtbank om de naam van de band Queensr˙che te mogen behouden.

Geoff koos er vervolgens voor om onder de naam Operation Mindcrime (vernoemd naar misschien wel het beste album van de band) verder te gaan. Helaas konden de albums in kwaliteit niet tippen aan het eerdere werk van Tate bij Queensr˙che. Met de komst van eerdergenoemde Todd La Torre als nieuwe zanger bij Queensr˙che en met nummers die weer meer aanleunden tegen de oude sound, leek Geoff Tate geen rol van betekenis binnen de metalscene meer te kunnen vervullen (behoudens het spelen van integrale albums van zijn oude band, waar overigens niets mis mee is).

Tot in 2019 het bericht kwam dat labelbaas Serafino Perugino (Frontiers Records, dat bekend staat om de projecten van bandleden van verschillende bands) het idee had opgevat om een project te starten met Geoff Tate en Simone Mularoni (DGM, Sunstorm), waarbij de sound meer Queensryche jaren tachtig diende te worden met een modern geluid. Het titelloze album ‘Sweet Oblivion’ dat eind 2019 uitkwam bracht dan ook zeker nostalgische gevoelens naar boven (nummers die qua sound het meest in de buurt kwamen van het Queensr˙che album ‘Promised Land’ van 1994). Erik van Dijk beloonde dit album dan ook terecht met 80 punten in zijn review voor Metal-Experience.

Het is gelukkig niet bij één album gebleven, want twee jaar later ligt de opvolger ‘Relentless’ alweer op de plank. Dit keer geen Simone Mularoni als songwriter, maar nummers geschreven door Aldo Lonobile (Secret Sphere, Archon Angel) met ook input van Geoff Tate (dit in tegenstelling tot het eerste album). Ik was dan ook benieuwd welke invloed dit op de stijl van de nummers zou hebben.

Het eerste nummer ‘Once Again One Sin’ slaat na een symfonisch begin over in een lekker nummer wat niet zou misstaan op een album bij het ‘andere Queensr˙che’. Wat vooral opvalt is dat de stem van Geoff nog geen slijtage vertoont, wat een strot heeft die kerel! Met recht behoort hij nog steeds tot de top 10 beste zangers in de heavy metal. Het navolgende ‘Strong Pressure’ en ‘Let It Be’ gaan op hetzelfde midtempo verder. Het nummer ‘Another Change’ is niet voor niets als eerste single uitgebracht, mooi melodieus nummer met een pakkend (haast poppy) refrein.

‘Wake Up Call’ had zo op ‘Empire’ kunnen staan, dijk van een nummer! Pas met het nummer ‘Remember Me’ gaat het tempo wat omlaag, waardoor Geoff nog meer kan schitteren met zijn vocale bereik. ‘Anybody Out There’ ademt ook meer Queensr˙che uit dat op de laatste albums van Queensr˙che zelf het geval is (terwijl dat toch ook prima albums zijn). Het navolgende ‘Aria’ valt niet alleen op door heavy riff, maar ook door de Italiaanse teksten die door Geoff worden gezongen. In ieder geval zeer respectvol naar de Italiaanse bandmembers waar hij mee speelt. ‘I’ll Be The One’ is een prachtige ballad en ‘Fly Angel Fly’ sluit dit album in stijl af.

Daar waar Queensr˙che na ‘Promised Land’ het zeer matige album ‘Hear In The Now Frontier’ uitbracht, presenteert Geoff Tate (Sweet Oblivion) met ‘Relentless’ een prima opvolger van het debuutalbum. Fans van het oudere werk van Queensr˙che (Empire, Promised Land) maar uiteraard ook degenen die het debuut van Sweet Oblivion konden waarderen, kunnen dit album dan ook blindelings aanschaffen. Aangezien ik de nummers van dit album net iets beter vind dan bij het debuut, scoort dit album ook een paar punten hoger.

Met deze kwaliteit van de nummers, mogen van mij nog meerdere platen van Sweet Oblivion verschijnen. En Geoff kan zo te horen nog wel wat jaartjes mee! Nu hij twee wat hardere albums heeft gemaakt, zal ook de roep om een reünie van de fans wel groter worden. De kans dat dit ook echt zal gebeuren, schat ik niet zo hoog in (de ruzie is immers groot geweest, maar ervaring wijst uit dat het vooruitzicht van een vette bankrekening wonderen kan verrichten). In ieder geval kunnen we ons vermaken met dit nieuwe album ‘Relentless’. Het album verschijnt naast digitaal op cd op 9 april bij Frontier Records (Alex Thrasher).

85/100

Tracklist:
01. Once Again One Sin (4:56)
02. Strong Pressure (3:57)
03. Let It Be (3:46)
04. Another Change (4:06)
05. Wake Up Call (4:18)
06. Remember Me (3:55)
07. Anybody Out There (4:12)
08. Aria (4:48)
09. I’ll Be The One (4:48)
10. Fly Angel Fly (3:58)