Screamachine Screamachine

Frontiers Music s.r.l.

Website:

Screamachine

Het Italiaanse Screamachine is geboren naar een idee van bassist Francesco Bucci (o.a. Stormlord, Oceana) die een heavy metal band op wilde starten geïnspireerd door bands zoals Judas Priest, Metallica, Iced Earth, Savatage, en Accept. De door Bucci gevonden muzikanten in ScreaMachine zijn geen vreemden voor de metal scene, aangezien de meesten van hen leden zijn van gerespecteerde Italiaanse acts als Stormlord, Kaledon en Lunarsea, die allemaal actief zijn sinds de jaren '90. Het gelijknamige debuut album ‘Screamachine’ verschijnt op 9 april via Frontiers Music s.r.l.

Screamachine heeft als doel om een agressief en traditioneel heavy metal geluid af te leveren, vermengd met een moderne productie en songwriting en dit met invloeden van bovengenoemde bands is best een redelijke opgave. Het album telt tien nummers en opent met ‘Demondome’ dat tevens is uitgebracht als single. Een lekkere mid-tempo heavy song met kop en staart, een goede solo en de ietwat rauwe vocalen Valerio “The Brave” Caricchio zijn passend en sterk. ‘The Metal Monster’ is een wat meer up-tempo nummer en heeft daarnaast veel meer power. Er wordt weer stijlvol gesoleerd en ook dit nummer heeft een sterke opbouw.

Het is inmiddels wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een stel goede muzikanten, en daarnaast is er nog de medewerking van een viertal Italiaanse gitaristen in vier songs. Simone Mularoni (DGM), Massimiliano Pagliuso (Novembre), Andrea Angelini (Stormlord), en Francesco Mattei (Noveria) zijn allen te gast in een nummer, welke nummers dit zijn is echter niet op te maken uit het begeleidende schrijven. Een nummer als ‘The Human God’ heeft een duidelijke power metal vibe, Caricchio varieert lekker met zijn vocalen en gebruikt hier en daar zelfs zijn kopstem. ‘Darksteel’ is wat trager theatraal nummer en doet mij eigenlijk niets, zo noteren we ook het eerste minpuntje.
Met ‘Mistress Of Disaster’ en ‘52Hz’ keren we terug naar meer op heavy metal geschoeide nummers. Met name het eerste van de twee is een lekker up-tempo nummer, de wat catchy refreintjes nemen we maar voor lief. Het nummer ‘Wisdom Of The Ages’ kent opmerkelijke gastmuzikanten, zo is hier bassist Steve Di Giorgio (o.a. Testament, Death, Iced Earth) te horen en wordt Caricchio vocaal bijgestaan door Herbie Langhans (o.a. Firewind, Avantasia). Het nummer zelf is weinig heavy en meer een semi-ballad, maar goed ook zo’n nummer mag natuurlijk niet ontbreken. Screamachine brengt verder een aantal heavy rockers waarbij met name het ‘Dancing With Shadows’ het meest tot de verbeelding spreekt.

De gelijknamige debuutplaat van Screamachine is een lekker heavy album met de nodige invloeden van uit het power metal genre, maar wat zou je anders verwachten van Italianen. Een groep sterke muzikanten met een missie brengen een album dat zeker aan te raden is om eens te beluisteren. (Erik van Dijk)

78/100

Tracklist:
01. Demondome
02. The Metal Monster
03. The Human God
04. Darksteel
05. Mistress Of Disaster
06. 52Hz
07. Wisdom Of The Ages
08. Silver Fever
09. Dancing With Shadows
10. Scream Machine

Line-up:
Valerio “The Brave” Caricchio - Lead Vocals
Francesco Bucci - Bass
Alex Mele - Guitars
Paolo Campitelli - Guitars
Alfonso “Fo” Corace - Drums