Sagenland Oale Groond

Heidens Hart

Website:

Sagenland

De laatste jaren hebben we over Nederlandse black metal niet veel te klagen. Er stromen veel goede releases binnen en er zijn genoeg interessante projecten. Utrecht en Nijmegen nemen hier een belangrijke plek in en ook vanaf de Veluwe kennen we met Fluisteraars een sterke band. Uit de regio Twente komt nu Sagenland. Ondanks het feit dat ze al 20 jaar bestaan, is Oale groond het debuutalbum. Deze plaat komt uit op Heidens Hart en dat is op zich wel logisch, want labeleigenaar A. (Arjan) speelt gitaar en zingt op Oale groond. Hebben we hier weer te maken met een topper?

De band heeft na een eerste luisterbeurt duidelijk een andere invalshoek dan de Haeresis Noviomagi stal en de Utrecht club. Er wordt een mooie mix gepresenteerd tussen folky passages, intros en tussendoortjes, samen met de volledige nummers die met een beetje goede wil wel gekwalificeerd kunnen worden als Ulver in hun Bergtatt periode. Iets wat mij persoonlijk zeker wel aanspreekt. De teksten zijn ook in het Nederlands (of in het Twents, dat moet ik u schuldig blijven), wat het authentieke gevoel wel versterkt. Want waarom zou je als Nederlandse band niet in je moedertong zingen?

Met De jammerklachten van Singraven krijgen we direct een mooie voorproef van snelle black metal, die vooraf gegaan wordt door een akoestisch intro en daar ook door gevolgd wordt. En alhoewel de titel Bladval wel wat simpeltjes overkomt, weten de heren in dit nummer wel een lekkere sfeer neer te zetten. De mix tussen gezang en geschreeuw komt hier wat mij betreft het beste naar voren. Ook het goed gedragen Botte bijlen is een van de betere nummers van deze plaat als je het mij vraagt. De mix is wel een beetje uit balans, met veel gitaar en zang, waardoor het vaak allemaal een beetje hetzelfde lijkt te klinken.

Om te eindigen waar we begonnen: nee, we hebben hier niet weer te maken met een topper. Is dit dan een slechte plaat? Dat ook zeker niet, maar je mist wel de goede riffs om dit een superplaat te maken. Dat is verder niet erg, de liefhebber heeft hier een prima release aan. (Koos van Marle)

70/100

Tracklist:
01. Weer thuus 01:01
02. De jammerklachten van Singraven eerste deel 05:00
03. De jammerklachten van Singraven tweede deel 05:32
04. Veur de leu van vrogger 01:16
05. Bladval 04:20
06. In 't bos 05:06
07. Van eigen land 00:52
08. Botte bijlen 03:54
09. 't Leste gedicht (Twentse earde) 05:02
10. Terug noar et laand van aleer 00:34