Misotheist For The Glory Of Your Redeemer

Terratur Possessions

Website:

Misotheist

Dat Noorwegen vol zit met goede black metal bands mag natuurlijk niet als een verrassing komen. Wat wel als een verrassing komt is de nieuwe plaat van Misotheist. Die spelen dan weer wel black metal en komen uit eerder genoemd Noorwegen. Eigenlijk maak ik dus weer eens zelf de fout om niet verrast te zijn. Volgt u het nog? Ik eigenlijk ook niet en daarom gaan we maar over naar wat deze band uitspuwt over de wereld.

Ik zou wat kunnen vertellen over de bandsamenstelling, maar verder dan B. Kråbøl als zanger kom ik niet. Misotheist is meester in de anonimiteit, zodat het vooral over de muziek gaat. Zoals het hoort, net als vroeger, zullen we maar zeggen. In een half uur krijgen we via 3 nummers een gitzwarte smurrie over ons uitgestort, die het midden houdt tussen Sinmara en DeathSpell Omega. De plaat trapt af met ‘Acts of the Flesh’, dat direct 16 minuten duurt. Na een dronend intro van ongeveer een minuut waarbij je je klaar kunt maken voor wat komen gaat, barst er een vulkaan van duisternis uit over je. De zang is misschien meer grunt dan scream, maar het valt precies in de mix van blasts, dissonate riffs, hoge tonen totdat we naar een paar minuten in een soort relatieve rust terecht komen. Echt tijd om op adem te komen krijgen we niet, want we zitten weer in de volgende duistere maalstroom. Deze mondt uiteindelijk uit in 5 minuten slepende black met een vet thema. Daarna volgen nog twee nummers die een stuk korter zijn, namelijk ‘Benefactor of Wounds’ en ‘Rope and Hammer’, die allebei een beetje volgens hetzelfde thema opereren. Laverend tussen blastbeats en sferische passages, maar met een gitzwarte licht chaotische en nerveuze saus overgoten. Alsof je nooit rust krijgt en altijd in het zwarte moeras zal blijven hangen.

De plaat komt uit op Terratur Possessions, die zelf vinden dat dit "het" geluid van dit Van Records sublabel is. Ik kan mij daar wel redelijk in vinden. Deze plaat zal denk ik hoge ogen gaan gooien bij de liefhebbers van het duistere werkt en sorteert voor naar een plekje jaarlijst bij mij, terwijl we pas net in februari zitten. (Koos van Marle)

85/100

Tracklist:
01. Acts of the Flesh 16:08
02. Benefactor of Wounds 06:54
03. Rope and Hammer 07:25