Militia And The Gods Made War

High Roller Records

Website:

Militia

Alhoewel Militia (Texas, USA) al bestaat sinds 1984 is de band niet echt bekend in de metal-scene. In 1986 werd de EP ‘The Sybling’ uitgebracht in eigen beheer op Scythe Records, gevolgd door de 2-track demo ‘No submission’, maar in datzelfde jaar hield de band het alweer voor gezien. In 2011 bracht High Roller Records de demo en EP uit onder de naam ‘Second Coming’ en blijkbaar heeft dat de band geprikkeld om een reünie te starten.

In 2012 werd dan ook het debuut album ‘Strenght And Honor’ uitgebracht, maar dit album was alleen te bestellen bij de band. Dat de band in Nederland niet echt een reputatie heeft (mij is de band ook volledig ontgaan), is dan ook niet zo gek.

Nu in 2021 is er dan het tweede album ‘And The Gods Made War’. Hoewel, het is gewoon het debuut album ‘Strength And Honor’ maar dan opnieuw gemastered met een nieuwe mix! De mix maar ook de productie was in handen van Bart Gabriel (die o.a. ook de laatste van Hexx en Crystal Viper heeft geproduceerd). Afgaande op de oudere opnames van 2012 kan worden geconcludeerd dat Bart een uitstekende prestatie heeft geleverd. De nummers klinken veel opener, terwijl het oude jaren ‘80 gevoel van de nummers toch behouden blijft.

Militia is muzikaal het best te vergelijken met Helstar (niet geheel toevallig ook afkomstig uit Texas). Door de hoge zang van Mike Soliz (gevalletje: love it or hate it) zijn er ook invloeden van Agent Steel waarneembaar. Voor fans van genoemde bands is de plaat dan ook een aanrader. Aardige aan de band is dat de samenstelling nog steeds dezelfde is als bij de oprichting van de band in 1984 (alleen is tweede gitarist Jesse Villegas in 2016 overleden).

De plaat luistert prima weg en heeft geen echte uitschieters omdat alle nummers goed te pruimen zijn. Geïnteresseerd? Op YouTube is het nummer ‘Furious’ reeds te beluisteren. Het album is op 29 januari uitgebracht door High Roller Records in een beperkte oplage van 500 stuks (rood, splatter en zwart); de cd wordt uitgebracht door Skol records, waarvan volgens mij de eerdergenoemde Bart Gabriel de eigenaar is (Alex Thrasher).

Score: 78/100

Tracklist:
01. A Call To Arms
02. Furious
03. The Judas Dream
04. Before The Fall
05. Doomed
06. And The Gods Made War
07. Onslaught
08. Injustice
09. The Black Marauders
10. Unveil The Faith
11. We Need A New Enemy