Midnight Spell Sky Destroyer

Iron Oxide Records

Website:

Midnight Spell

Onlangs liep ik tegen het NWOTHM YouTube kanaal aan en ontdekte een paar leuke releases. Zo was er de Amerikaanse heavy metal band Midnight Spell, ontstaan in 2017 in Miami, Florida en tot deze maand had de band alleen de demo ‘Between the Eyes’ uitgebracht in 2019. Een nieuw Pools label zag er brood in en zo bracht Midnight Spell het debuut album ‘Sky Destroyer’ eerder deze maand uit via Iron Oxide Records.

NWOTHM staat voor “The New Wave Of Traditional Heavy Metal” en het Amerikaanse Midnight Spell brengt exact dat. Nu is het natuurlijk niet zo dat kwalitatief goede bands zo maar uit de lucht komen en vallen en dat is ook her niet het geval. Drummer Brian Wilson is in ieder geval geen onbekende in het metal wereldje, de drummer speelde al in bands als Thrash or Die en Yngwie Malmsteen en ook gitarist Shane Graham heeft al de nodige ervaring opgedaan. Desalniettemin weet Midnight Spell te verassen met lekkere stevige heavy metal, daar hoef je het wiel niet voor uit te vinden maar wanneer de executie van het verhaal juist is trek je aandacht en dat doet Midnight Spell.

Het album opent met nummer ‘Blood for Blood’ en dat nummer zet me meteen op het puntje van mijn stoel. Een lekker up-tempo heavy metal nummer waarbij de vocalist Paolo Velazquez zich weet te onderscheiden met geweldige vocalen. Goed verzorgde gitaren van eerder genoemde Shane Graham en Denver Cooper zorgen voor een compleet nummer. Ook wanneer het tempo wat zakt in een nummer als ‘Between the Eyes’, dat overigens ook al op de demo stond, blijft het muzikaal aantrekkelijk en wordt je meegenomen in de jaren 80 vibe van weleer. Een nummer als ‘Lady of the Moonlight’ klinkt net wat gelikter, maar ook dat hoort en past bij de band.

Met ‘Midnight Ride’ is het weer alle hens aan dek, het tempo gaat weer flink omhoog en de headbangers kunnen hun lol op. Met instrumentale werkstukje laat een ieder in de band zich horen en laten de heren horen geen Koekebakkers te zijn. De denderende dubbelbas drum laat verklapt wat we met titelnummer ‘Sky Destroyer’ in huis halen. Fijn gitaarwerk en dito solo’s en wat een strot heeft Paolo Velazquez. Met ‘Cemetery Queen’ en demo nummer ‘To the Stars’ gaat het tempo omlaag en krijgen we de typische Amerikaanse stijl te horen en het afsluitende ‘Headbang 'til Death’ gooien we nog één keer de kop los.

Midnight Spell is een opmerkelijke band en het album ‘Sky Destroyer’ is voor iedere liefhebber van heavy metal een aanrader. Heavy metal in de twintigste eeuw en er is niet oubolligs aan. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Blood for Blood
02. Between the Eyes
03. Lady of the Moonlight
04. Midnight Ride
05. Mercy
06. Sky Destroyer
07. Cemetery Queen
08. To the Stars
09. Headbang 'til Death