LANDMVRKS Lost In The Waves

Arising Empire


Website:

LANDMVRKS

De franse formatie LANDMVRKS bestaat al sinds 2014. Bij gebrek aan klinkers rijst de vraag; “Hoe spreek je dit uit?” Maar goed er zijn meer onbegrijpelijke woorden in de Franse taal. Het irritante caps lock gebruik in de naam van de band, wekt in ieder geval de suggestie dat ze luidruchtig zijn. In 2016 brachten ze hun eerste album ‘Hollow’ uit, dit bracht succes want in 2018 werd er getekend bij Arising Empire Records voor de release van een tweede album ‘Fantasy’. Het had voor de band een druk tour schema als gevolg, met onder andere; While She Sleeps, Stray From The Path en Any Given Day. Nu is het tijd voor alweer hun derde album. LANDMVRKS gebruikt deze gelegenheid om hun eigen stijl nog verder neer te zetten. ‘Lost In Waves’ brengt energie, massieve hardheid zonder de groove uit de rapcultuur los te laten.

Met een rustige intro van ‘Lost In A Wave’ lijkt het met de energie mee te vallen, gelukkig verandert dit snel in een beukend geheel, met een toffe zware vibe op de gitaren van Nicolas Exposito en Paul C. Wilson. De vocalen van Florent Salfati maken nog niet al te veel indruk. Door de snelle opbouw en de vele tempowisselingen vervalt het beukende geheel een beetje in een rommelige chaos, waardoor uiteindelijk de eenheid een beetje lijkt te ontbreken. Dit album kan werkelijk alle kanten op gaan. ‘Rainfall’ werd in oktober al als single uitgebracht. Dit lijkt een logische keuze. De tempowisselingen zijn minder storend. ‘Rainfall’ brengt lekkere energie. Ook bassist Rudy Purkart treedt meer op de voorgrond, wat het nummer wat extra ballen geeft. De vocalen zijn rap en agressief en daarmee zien we de duidelijke link naar de rapcultuur.

De hip hop invloeden worden doorgetrokken in ‘Visage’, wat in eerste instantie een heel andere vibe lijkt te hebben. Franse hip hop, met een mooi vol geluid als intro??? Halverwege komt dan toch die rammende gitaar erin. Het refrein komt sterk naar voren en blijkt de verbindende factor tussen de twee stijlen, daarmee is ‘Visage’ toch één geheel. Het is een leuke manier waarop de band de diversiteit in stijlen weet te belichten binnen één nummer. Flirten met stijlen gebeurt ook in het meer simpelere ‘Tired Of It All’, in eerste instantie lijkt het meer een zero’s rockplaat met vrolijke punkinvloeden. Toch wordt ook de hardere en meer chaotische kant van de band belicht. De contradictie met ‘Say No Word’ kan niet groter zijn. Lekker kort maar krachtig. Het is beukende chaos en vlammende vocalen (bestaande uit vlugge raps, en een poging tot grunts). Zoals te verwachten dit album gaat nog steeds alle kanten op.

Bijna een vrolijk liedje is ‘Always’. De intro lijkt wat poprock invloeden te hebben. De verhalende gitaarlijn die vervolgens wordt ingezet is prima. De poprock vibe lijkt zanger Florent Salfati prima te liggen, hoewel de hoge noot niet altijd zuiver geraakt wordt. Rare breaks passen prima binnen dit nummer. In de opbouw komt steeds meer de harde kant van de band naar voren. Het blijft uiteindelijk bij een leuk vermakelijk nummer, met helaas een slecht eind. Het intermezzo wat we ‘Shoreline’ kunnen noemen (35 seconden naar golven luisteren), lijkt overbodig bij een album met 10 niet al te lange nummers. Plak het dan als intro aan ‘Overrated’. Drummer Kevin D’Agostina laat zich hier even van zijn beste kant zien. ‘Overrated’ is beukende energie, toffe overgangen en vooral een tof nummer. Afgesloten wordt er met ‘Paralyzed’, wat je als luisteraar in eerste instantie “paralyzed” lijkt achter te laten, het lijkt niet echt op gang te komen. Op twee derde van het nummer wordt er dan eindelijk gas gegeven, om zoals het lijkt het album dan toch waardig af te sluiten.

LANDMVRKS heeft naast een moeilijke naam met ‘Lost In The Waves’ ook een moeilijk album weten te produceren. De diversiteit in stijlen is enorm en ook zeker de hip hop kant v.s. te metalcore kant wordt daarin belicht, echter lijkt het in eenheid nog wat te kort te komen. De band heeft zeker potentie en dat hoor je terug, maar in het neerzetten van de eigen stijl kan er zeker nog meer groei verwacht worden. LANDMVRKS heeft voor nu een interessant album, en is in ieder geval een band om in de gaten te houden de komende jaren. (Juliette Ruygrok)

60/100

Tracklist;
01. Lost In A Wave
02. Rainfall
03. Silent
04. Visage
05. Tired Of It All
06. Say No Word
07. Always
08. Shoreline
09. Overrated
10. Paralyzed