Juliet Ruin Dark Water

Self-release

Website:

Juliet Ruin

De Canadese formatie Juliet Ruin ontstond in 2015 vanuit wat overbleef uit Fiction State. Frontvrouw Jess Ruin was eigenlijk van plan de naam Juliet Ruin te gebruiken voor haar alter ego waarmee ze wilde gaan optreden (Juliet is haar 2e naam) echter waren de overige bandleden dusdanig enthousiast over de naam, dat dit het moest worden. In 2019 kwam hun debuutalbum ‘Old Stardust, Love And Chaos’. Nu anno 2021 laten ze weer van zich horen met hun nieuwe EP ‘Dark Water’.

‘Dark Water’ begint vol energie met de gelijknamige openingstrack. Sterke riffs van Kent Geislinger en Wesley Rands slepen je mee in een krachtig nummer. Het heeft een mooi vol geluid en de mix met de vocalen van Jess Ruin blijkt perfect. Het is een aangename verrassing en als luisteraar wordt je gepakt door het openingsnummer, die smaakt naar meer!

In ‘Cosmic Vertigo’ wordt er gekozen voor een meer technische aanpak. De intro is apart, maar door een goede overgang wordt je wel getriggerd. Jesse Bauman op de drums weet indruk te maken, en het samenspel met gitaristen Kent Geislinger en Wesley Rands geeft het nummer de nodige pit. Het geheel lijkt wat rommeliger, maar het heeft wel meteen meer pit. De overgangen zijn moeilijker maar al met al werkt het, en is het gewoon goed gedaan.

Cody Reid weet op de bas meer zijn stempel te drukken in ‘Fake Stigmata’, dit brengt ook een zekere veelzijdigheid aan het geheel. Het tempo ligt iets lager, wat zorgt voor dreigende vibe. Wederom zijn de overgangen ijzersterk. Het nummer is spannend, en er wordt ook gespeeld met de vocalen wat een goede mix blijkt te zijn. Jess Ruin lijkt wat minder braaf.

‘Might’ begint met een gitaarsolo, maar Cody blijkt nog niet klaar met het drukken van zijn stempel. De bas lijkt de gitaarsolo te overheersen en dat is jammer. De inzet van de vocalen, en vooral de timing is prima, maar ook dat lijkt Cody niet te boeien. De muzikale explosie die volgt en de inzet van mean vocals is echter perfect en maakt alles goed. De break is rustig (met een vleugje folk) en wordt begeleid door een sterk verhalende solo. De samenwerking tussen de gitaristen en het begeleiden van de vocalen is eigenlijk heel de EP al één van de pluspunten, en komt hier maar weer duidelijk naar voren.

‘Dark Water’ is een prima EP. Het laat een stabiele band horen met een goed ontwikkeld geluid. Juliet Ruin weet een mix te brengen van metalcore met een soort van gothic vibe en hebben daarin een stijl te pakken die prima bij hun past. Tijd voor een volledig album, want ‘Dark Water’ brengt in ieder geval het gevoel naar boven dat we nog veel meer gaan horen van deze band. (Juliette Ruygrok)

75/100

Tracklist;
01. Dark water
02. Cosmic Vertigo
03. Fake Stigmata
04. Might