Herzel Le Dernier Rempart

Gates of Hell Records

Website:

Herzel

Wanneer we aan Franse heavy metal denken komen de namen van H-Bomb en Sortilège al snel naar boven. De toonaangevende bands uit de jaren 80 zijn al langere tijd inactief maar de releases zullen altijd als vergelijkingsmateriaal dienen wanneer er een band uit Frankrijk op staat. Herzel is zo’n nieuwe band die is ontstaan in 2013 in de regio Bretagne en in 2015 de demo ‘Unis dans la gloire’ uit bracht. Daarna bleef het lange tijd stil en tot recentelijk werd er niets meer vernomen van de band. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen, de debuutplaat ‘Le dernier rempart’ verscheen namelijk op 19 maart via Gates of Hell Records.

De vergelijkingen met bands als H-Bomb en Sortilège gaan natuurlijk niet op, we praten hier over een release die decennia later is uitgebracht, maar toch het gebruik van de Franse taal roept bij mij herinneringen op en was een reden om de platenkast door te spitten op zoek naar de albums als ‘Attaque’ en ‘Métamorphose’. Over tot de orde van de dag en de release van Herzel. ‘Le dernier rempart’ telt zes vrij lange nummers en opent met het nummer ‘Maîtres de l'océan’, een nummer met maar liefst 8 ½ minuut op de klok. Een heerlijk melodisch heavy metal nummer met een fijn ritme en sterk gitaarwerk en ook de gitaarsolo’s zijn goed verzorgd. De zang van Thomas Guillesser, voor bij toch altijd een beetje de achilleshiel in dit genre, klinkt wat iel en hoog, maar is sterk en goed passend bij het genre en de muziek van Herzel.

‘La flamme’ opent lekker up-tempo met een sterke solo, een nummer dat je direct pakt en een heerlijke jaren 80 vibe heeft. De hoge uithalen van Thomas zijn sterk en ook muzikaal is op dit nummer niets aan te merken, een zeer sterk nummer en één van mijn favorieten. Het titelnummer ‘Le dernier rempart’ is een instrumentaal intermezzo en is muzikaal in orde. Wat opvalt is dat hier de Bombarde voor de eerste keer op het album wordt gebruikt. Een Bombarde is een blaasinstrument dat tegenwoordig nog in Bretagne in de volksmuziek gebruikt wordt en zodoende wordt een stukje lokale cultuur geïmplementeerd in de muziek van Herzel. ‘Berceau de cendre’ start met een melodisch gitaar intro waarmee voorzichtig opgebouwd wordt naar meer tempo. Na een spetterende gitaarsolo gaat de song echt van start en krijgen we wederom een fijn stukje heavy metal te horen waarin goed gevarieerd wordt met tempo’s.

Zo heeft ieder nummer dat Herzel brengt ruimte voor melodie, zo ook in het wat kortere ‘L'épée des dieux’. Een lekker heavy ritme met sterke vocalen en met een gitaristen duo in Gurvan Lardeux en Kévin Le Vern die de ruimte krijgen om te excelleren met solo’s en melodisch gitaarwerk. Het afsluitende ‘L'ultime combat’ is met bijna 8 minuten weer een vrij lange track, en toch weet Herzel ook dit soort nummers interessant te houden. Het nummer eindigt met de inbreng van de Bombarde, die de melodie nog even voortzet. Herzel brengt met ‘Le dernier rempart’ een heerlijke heavy metal plaat en is een regelrechte aanrader voor de liefhebbers van het genre. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Maîtres de l'océan 08:36
02. La flamme 05:16
03. Le dernier rempart 01:42
04. Berceau de cendre 07:19
05. L'épée des dieux 05:23
06. L'ultime combat 07:49