Heavy Sentence Bang to Rights

Dying Victims Productions

Website:

Heavy Sentence

Heavy Sentence is een Engelse heavy metal band ontstaan in 2010. De band uit Manchester bracht in 2017 een eerste single uit en in 2018 volgde wederom een single, zij het digitaal. Na een verzamelaar op tape van de eerste 4 opgenomen nummers is het nu dan werkelijk tijd voor een debuutplaat. Heavy Sentence brengt op 28 mei de eerste langspeler ‘Bang to Rights’ uit via Dying Victims Productions.

Heavy Sentence bestaat op dit moment uit het tweetal Tim Orrocks, die gitaar en drums voor zijn rekening neemt, en zanger G. Howells. Beide heren hebben een flinke staat van dienst, maar het lijkt me verstandig om mij te beperken tot Heavy Sentence. Het debuut album telt 10 nummers en opent met het nummer ‘Medusa’. Het nummer opent met lekker melodisch gitaarwerk, een lekker tempo en sterke, rauwe vocalen van Gareth Howells. Het nummer knalt er lekker in, en als liefhebber van heavy metal en het NWOBHM tijdperk wordt ik niet teleurgesteld.

Met een nummer als ‘Cold Reins’ zakt het tempo iets maar ook hier worden we getrakteerd op een lekker heavy nummer. ‘Age of Fire’ wisselt lekker in tempo, het gitaarwerk blijft onverminderd sterk, en de rauwe vocalen wisselen met iets wat gesproken woord benadert. Dat wat Heavy Sentence brengt is geen hogere school werk, maar lekkere en eenvoudige heavy ritmes met hier en daar wat punk invloeden zoals we kennen uit het NWOBHM tijdperk in de jaren 80. Het speelt zich allemaal af in een mid-tempo en rockt als een malle.

Heavy Sentence ramt stevig door, doch waar je iets van een knaller verwacht word ik ietwat teleurgesteld. Het titelnummer ‘Heavy Sentence’ is jammerlijk genoeg het minste nummer van het album. Met ‘On the Run’ keert de glimlach weer terug op mijn gezicht en worden de nekspieren weer aangespannen. ‘On the Run’ is met ‘Medusa’ één van de favoriete tracks op het album. ‘Wicked Lady’ en ‘Possession’ zijn weer lekkere en vermakelijke nummers waarna Heavy Sentence nog één keer uitpakt met een absolute knaller. Het afsluitende nummer ‘Broken Hearts’ is meer up-tempo en een echte headbanger en daarmee de perfecte afsluiter!

Heavy Sentence brengt met ‘Bang to Rights’ een zeer vermakelijk heavy metal album. Eenvoudig doch pakkend en hier lust ik er wel meer van. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Medusa 04:14
02. Cold Reins 03:50
03. Age of Fire 03:46
04. Edge of the Knife 04:05
05. Capitoline Hill 02:50
06. Heavy Sentence 04:09
07. On the Run 03:12
08. Wicked Lady 03:01
09. Possession 03:47
10. Broken Hearts 03:34