Harakiri for the Sky Mære

AOP Records

Website:

Harakiri for the Sky

Harakiri for the Sky is post-black metal band uit het Oostenrijkse Wenen. De band, ontstaan in 2011, bestaat uit het tweetal Matthias Sollak, die alle instrumenten voor zijn rekening neemt, en vocalist J.J. Harakiri for the Sky bracht vier albums uit en het vijfde is aanstaande, ‘Mære’ verschijnt op 19 februari net als alle voorgaande albums via AOP Records.

Het album opent met het nummer ‘I, Pallbearer’ dat met een rustig intro aanvangt. Het melodische gitaarwerk klinkt rockend, maar op eens opent de song zich en vol agressie en gaat het tempo flink omhoog. De melodische riff blijft door klinken tussen het snelle drumwerk en de brute vocalen. ‘Sing for the Damage We've Done’ kent eenzelfde start, een wending volgt na vrolijk gitaar gepingel in een uitbarsting met blastbeat en agressieve vocalen. De tempowisselingen blijven elkaar opvolgen en er ontwikkelt zich een meer dan interessant nummer. Met ‘Us Against December Skies’ ligt het drumwerk dieper in de mix en is de gitaar die wat melodramatisch gevoel geeft aan het nummer, J.J. krijst vol overgave en passie, de depressie is voelbaar en intens.

Net als het eerdere werk zijn de nummers van Harakiri for the Sky weer heerlijk lang en uitgesponnen. De tien nummers op deze plaat duren samen ruim 80 minuten en het is op zich knap om de lange nummers aantrekkelijk te houden. ‘I'm All About the Dusk’ is met 11 minuten het langste nummer op het album, een wat populair klinkend ritme met een meeslepende gitaarriff zijn de basis van het nummer en nemen je mee. Geen traditionele opbouw, Harakiri for the Sky volgt het eigen pad, is onvoorspelbaar en daarmee zorgend voor fijn luisterplezier. ‘Three Empty Words’ is een nummer dat uit de startblokken schiet om vervolgens weer te worden onderbroken met post-rock passages, de vocalen van J.J. zijn onverminderd smerig en klinken emotievol.

Sterke composities volgen met steeds weer die onvoorspelbare opbouw. Nummers als het rockende ‘Once upon a Winter’of ‘Silver Needle // Golden Dawn’, die meer subtiel en toegankelijk klinken staan tegenover het meer up-tempo ‘Time Is a Ghost’, al mist de 2e helft van dit album de echte snelheid en agressie zoals we van de opener kennen. Harakiri for the Sky sluit af met een cover van de alternatieve rock band Placebo ‘Song to Say Goodbye’, een goed bewerkte cover die eigenlijk naadloos aansluit bij het eigen werk. Het vijfde album ‘Mære’ is een zeer vermakelijk album geworden, de ingrediënten van post-rock in een ix van smerige black metal doen het goed en zijn niet meer weg te denken uit de muziek die Harakiri for the Sky ons brengt. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. I, Pallbearer
02. Sing for the Damage We've Done
03. Us Against December Skies
04. I'm All About the Dusk
05. Three Empty Words
06. Once upon a Winter
07. And Oceans Between Us
08. Silver Needle // Golden Dawn
09. Time Is a Ghost
10. Song to Say Goodbye (Placebo cover)