Fuath II

Season of Mist Underground Activists

Website:

Fuath

De atmosferische black metal band Fuath is evenals het op meer folk / black metal geďnspireerde Saor een hersenspinsel van de Schotse multi-instrumentalist Andy Marshall. In tegenstelling tot het eerste Fuath album ‘I’, waar Andy alle instrumenten en de vocalen voor zijn rekening nam, is voor het tweede album de Spaanse drummer Carlos Vivas bereid gevonden het verhaal dicht te timmeren. Andy is verantwoordelijk voor het overige geweld op het album dat de naam ‘II’ heeft meegekregen en verschijnt op 19 maart via Season of Mist.

Het album telt vijf nummers en deze nummers duren net als op het eerste album vrij lang, zoals dit niet ongewoon is in het genre. Het openingsnummer ‘Prophecies’ is een meeslepende compositie die opent met snelle drums en ijzingwekkende vocalen. Het nummer kent verschillende wendingen, waar de meer ritmische stukken het meest aansprekend zijn. ‘The Pyre’ opent melodisch in een mid-tempo en hoewel er ook hier wendingen zijn, blijft het tempo grotendeels gehandhaafd. De repeterende gitaarriff zorgt voor de herkenning in een nummer dat zich voortsleept zonder ergens te verassen. Bij ‘Into the Forest of Shadows’ is het snelle drumwerk opvallend bij de opening. De wending naar een meer melodisch stuk is sterk, waarna het tempo weer omhoog gaat met de inbreng van de brute vocalen.

De B-kant gaat van start met het nummer ‘Essence’ en opent met een sterk ritmische passage. Met de vocalen komt een wat slepende riff, terwijl de drums voort denderen. Ook in dit nummer zijn het de wendingen die zorgen voor iets van spanning en afwisseling, de gitaarriff drijft op de kracht van de herhaling. Het album sluit af met ‘Endless Winter’ en dit is, wat mij betreft, het meest aansprekende nummer. Heerlijke moderne black metal met een sterke en repeterende riff. Het tempo van drummer Carlos Vivas ligt hoog en Andy zorgt voor het sterke gitaarwerk en de intense smerige vocalen. Een geweldige afsluiter!

Fuath brengt een heerlijk atmosferische black metal album dat een aanrader is voor de liefhebbers van het genre. Het tweede album van Fuath verschijnt via Season of Mist Underground Activists in een oplage van slechts 350 stuks op vinyl, dus wanneer jij interesse hebt in het nieuwe werkstuk van Andy Marshall raad ik je aan er snel bij te zijn. Wat verder opvalt is het mooie artwork van Luciana Nedelea, dit, met de overweldigende muziek, maakt dat het album de meer dan de moeite waard is om aan te schaffen. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Prophecies 09:28
02. The Pyre 06:51
03. Into the Forest of Shadows 06:23
04. Essence 09:26
05. Endless Winter 09:23