Feanor Power Of The Chosen One

Massacre Records

Website:

Feanor

Wanneer een nieuw album van een band wordt aangekondigd met de term “Epic True Metal” krijg ik een ietwat raar gevoel. De term die Manowar in de jaren ’80 de wereld in slingerde roept bij mij een vals gevoel van suprematie op, want wat is dan dat “True Metal”?. We hebben het hier over het van oorsprong Argentijnse Feanor, een heavy metal band ontstaan in 1996. De band bracht na een aantal demo’s in 2005 het debuutalbum uit en is inmiddels toe aan de release van het vierde album. Het nieuwe werkstuk draagt de naam ‘Power Of The Chosen One‘ en verschijnt op 23 april via Massacre Records.

De basis van Feanor is bassist en oprichter Gustavo Acosta die naast zich gitarist Walter Hernandez en drummer Emiliano Wachs nog twee landgenoten weet. De Duitse zanger Sven D'Anna, ook al te horen op het laatste album ‘We Are Heavy Metal’, kennen we van power metal band Wizard en de laatste aanwinst is gitarist David Shankle, die tussen 1989 en 1994 bij Manowar speelde. De muziek die Feanor voortbrengt is een mix van heavy en power metal met een knipoog naar het eerder genoemde Manowar.

Het album opent spetterend met het nummer ‘Rise of the Dragon’, een snel en heavy nummer met meer dan degelijke vocalen van Sven D'Anna. De catchy refreinen met een hoog meezing gehalte zijn kenmerkend voor het genre en goed te verteren, het gitaarwerk van beide gitaristen klinkt verzorgd en de solo’s zijn sterk. Het titelnummer ‘Power of the Chosen One’ is ook weer een sterk staaltje heavy power metal, al is het refrein net wat te catchy naar mijn mening. Walter Hernandez en David Shankle soleren er vrolijk op los en ik moet zeggen dat ik best onder de indruk ben van D'Anna’s vocalen.

‘This You Can Trust’ is een lekker up-tempo nummer met sterke breaks en knap drumwerk en is wat mij betreft één van de uitschieters. ‘Metal Land’ is wellicht het meest cliché matigste nummer op de plaat. Een mid-tempo nummer dat vooral tekstueel het meest voor de hand liggende aanroert met kreten als “The Power of Steel”, “The Gods of Metal” en meer van dit soort cheesy kreten. Goed, het zal er allemaal wel bij horen… ‘Hell Is Waiting’ is ook zo’n nummer dat mij niet pakt en de overtreffende trap van catchy en cheesy belichaamd. Nummers als ‘Bringer of Pain’ en ‘Lost in Battle’ klinken muzikaal vele maten aantrekkelijker, met name de goed opgebouwde en epische semi-ballad ‘Lost in Battle’ is sterk maar allesbehalve uniek.

‘Fighting for a Dream’ is de onmisbare ballad, met sterke vocalen van Sven D'Anna. Het afsluitende ‘The Return of the Metal King’ is een 19 minuten durend nummer opgebouwd uit 9 delen. Een geweldig nummer dat "The Odyssey" beschrijft en je mee neemt langs kalme passages tot in een strijd met de hevigste gevechten. Een uiterst variërend nummer waarbij alle stemmingen aan bod komen en een epische afsluiter maken. Feanor brengt met ‘Power Of The Chosen One’, over het geheel genomen, een sterk album. De term “True Metal” nemen we maar voor lief. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Rise of the Dragon
02. Power of the Chosen One
03. This You Can Trust
04. Metal Land
05. Hell Is Waiting
06. Together Forever
07. Bringer of Pain
08. Lost in Battle
09. Fighting for a Dream
10. The Return of the Metal King (the Odyssey in 9 Parts)