Evil Possessed by Evil

Nuclear War Now! Productions


Website:

Evil

Er zijn rond de 2300 Japanse metal bands met daadwerkelijk één of meerdere releases achter hun naam. Het aantal releases dat daadwerkelijk Europa weet te bereiken is echter gering, zeker wanneer we het hebben over extreme metal. Evil uit Tokyo is ontstaan in 2011 en bracht na een tweetal demo’s en een split verscheen in 2017 het debuut album ‘邪悪を讃えよ’(Rites of Evil). Na twee live albums en weer een split is Evil nu toe aan de release van het tweede album. Het nieuwe album draagt de naam ‘Possessed by Evil’ en verschijnt op 15 februari via Nuclear War Now! Productions.

Evil brengt een mix van black en thrash metal, op zich niet origineel, maar op één of andere manier weet de band zich te onderscheiden van het grote aanbod in het genre. De samenstelling van de band is constant met drie originele leden en drummer Yaksa die al sinds 2016 op het krukje plaats neemt. Het album opent met een kort instrumentaal nummer ‘The Cycle of Pain’ en halverwege het album krijgen we met ‘The Gate of Hell’ nog zo’n instrumentaal intermezzo. Nu ben ik nooit zo’n liefhebber van instrumentale muziek, maar in dit geval wordt de muzikale klasse van met name het gitaristen duo duidelijk en wellicht is dit ook de reden waarom Evil zich onderscheidt van de rest.
Met nummers als ‘Yaksa’ wordt er flink op los gebeukt, opmerkelijk sterke en snelle drums en sterk gitaar -en solowerk begeleiden de smerige vocalen van gitarist Asura. Met ‘Revenge’ wordt er weer vol gas gegeven en opeens lijkt zanger Asura meer in zijn mars te hebben dan alleen de brute vocalen, de incidentele hoge uithalen geven een lekker old school vibe aan het geheel. Meer heavy georiënteerde nummers als ‘Raizin’ brengen het tempo omlaag en meer balans met de kans om even adem te halen. ‘Raizin’ is overigens een uitstekend nummer, zowel vocaal als muzikaal. Met ‘Paramount Evil’ en ‘Reaper’ wordt er weer ouderwets gas gegeven, waarbij het de solo in het laatstgenoemde nummer is die de klasse van de gitarist verraad.

Na een tweetal korte en snelle nummers (Hell's Evil Bells en Bottom of Hell) is het nummer ‘Enmaten’ weer een heavy nummer. Een lager tempo en meer ruimte om uiting te geven aan de muzikale kwaliteiten van met name de gitaristen. Een wat rustig Slayeresque intro opent het titelnummer ‘Possessed by Evil’, maar na wat zwartgallig gekrijs gaat het gas pedaal weer volledig in en worden we getrakteerd om één van de bruutste nummers. Het afsluitende ‘Evil Way of Live’ is een wat groovend thrash metal nummer en daarmee een fijne afsluiter. Evil heeft met ‘Possessed by Evil’ een sterk black / thrash metal album gebracht, vernieuwend is het zeker niet, maar wanneer er kwaliteit geleverd wordt is dat van ondergeschikt belang. (Erik van Dijk)

83/100

Tracklist:
01. 六道輪廻 The Cycle of Pain 02:07
02. 夜叉 Yaksa 03:27
03. 怨殺 Revenge 03:00
04. 雷神 Raizin 04:34
05. 般若波羅蜜多 Paramount Evil 02:33
06. 首斬り Reaper 02:56
07. 地獄の門 The Gate of Hell 01:21
08. 歪な梵鐘 Hell's Evil Bells 02:01
09. 奈落の底 Bottom of Hell 02:01
10. 閻魔天 Enmaten 03:37
11. 凶惡 Possessed by Evil 04:57
12. 惡鼻達磨 Evil Way of Live 04:28