Ellende Triebe

AOP Records

Website:

Ellende

Wat een heerlijke Nederlandse bandnaam heeft deze band toch, Ellende. Ze komen echter helemaal niet uit de buurt maar uit het prachtige Oostenrijk, Graz op precies te zijn. Ellende is een solo project van multi-instrumentalist L.G. en is opgericht ergens in 2011. Live is het een vijfkoppige formatie maar op de releases speelt L.G. alle instrumenten zelf.

Ellende heeft onderhand al drie volledige albums uit en twee EP’s. Daar komt nu een derde bij, ‘Triebe’. De kwaliteit van Ellende is al vanaf de eerst EP, ‘Ruckzug in die Innerlichtkeit’, ongekend hoog. Waarbij de laatste twee volledige albums ‘Todbringer’ en ‘Lebensnehmer’ de absolute parels in de discografie zijn. Ellende is naast kwalitatief vast ook erg stijl vast. Het is een soort atmosferische black metal, vaak mooi en sfeervol en soms ook kneiterhard, maar altijd in de juiste verhouding.
L.G. houd er van de nummers lekker uit te spannen. Zeven minuten is zo ongeveer de gemiddelde lengte van zijn nummers door de jaren heen. Op deze splinter nieuwe EP doet hij daar echter nog een dikke schep bovenop. Er staan maar liefst twee nummers van dik tien minuten op en één van meer dan acht minuten. Bij elkaar dus ongeveer een half uur aan duistere, zeer sfeervolle, black metal van een hoog niveau. De hele EP luistert eigenlijk weg als één lang nummer. Alles past zo goed bij elkaar en ligt prachtig in elkaars verlengde. De harde stukken zijn heel knap verweven met de sfeer stukken. De duisternis die Ellende brengt is vaak ijskoud, maar soms ook weer comfortabel warm. L.G. is een zeer getalenteerd liedjes schrijver met een prachtige verhalende songstructuur.

Als je zijn eerdere werk kon waarderen kan je dit blind aanschaffen, en voor de black metal liefhebbers met een brede donkere horizon is dit ook absoluut aan te bevelen. Graag meer van dit! (Remco Kreft)

88/100

Tracklist:
01. Triebe II
02. Weltennacht
03. Zwischen Sommer Und Herbst