Dread Sovereign Alchemical Warfare

Metal Blade Records

Website:

Dread Sovereign

Dread Sovereign is in 2013 geformeerd door Primordial zanger Nemtheanga met als doel om de smerige oude doom, black en heavy metal te prijzen. Na de debuut EP ‘Pray to the Devil in Man’uit datzelfde jaar verschenen er twee full-lengths via Ván Records; ‘All Hell’s Martyrs’ in 2014 en ‘For Doom the Bell Tolls’ in 2017. Dread Sovereign heeft voor het derde album bij Metal Blade Records getekend en het album ‘Alchemical Warfare’ verschijnt 15 januari.

Dread Sovereign bestaat uit een drietal, als eerste zanger Nemtheanga die voor de gelegenheid ook de bas hanteert en verder hebben we te maken met Bones (gitaar) en JK (drums). Na het intro trappen we af met het ruim tien minuten durende ‘She Wolves of the Savage Season’. Een meeslepend nummer dat met een loodzware riff en solerend gitaarwerk opent en zodoende de eerste twee minuten vult. Wanneer het tempo omhoog gaat, ontstaat er voor de headbangers. Een heerlijk doom ritme neemt je mee en de smerige vocalen van Nemtheanga geven een extra impuls. Een heerlijke opener die doet verlangen naar meer.

‘The Great Beast We Serve’ is ook zo’n lekker doom nummer, we horen Nemtheanga hier meer zoals we hem kennen van Primordial, met zijn theatrale zang en hoge uithalen. Het zijn desalniettemin de langere nummers die echt weten te bekoren. ‘Nature Is the Devil’s Church’ is zo’n nummer. Het nummer wisselt lekker in tempo en kent fijn gitaarwerk, zoals dit eigenlijk op het gehele album goed verzorgd is. De opbouw en met name de wendingen zijn magistraal en weten ervoor te zorgen dat de nummers van begin tot einde boeien. ‘Her Master’s Voice’ tapt uit het Black Sabbath vaatje, maar dan met een zanger die zijn noten weet te raken. De refreinen klinken wat populair, en hoewel dit een vies woord is in het metal landschap, heb ik ook hier vrede mee.

Na het niemendalletje ‘Viral Tomb’ worden we verrast met een lekker up-tempo nummer genaamd ‘Devil’s Bane’. Een lekker donker nummer met wat rauwere vocalen, het trage tussenstuk is dan weer typerend voor de band. ‘Ruin upon the Temple Mount’ is weer één van de langere nummers en bouwt zich traag op. Het wachten is op de wending en wanneer die eenmaal daar is dan is het, het wachten waard. De smerigheid die Nemtheanga vol passie over ons uitspuugt is duivels en zaligmakend te gelijk. Met het afsluitende ‘You Don't Move Me (I Don't Give a Fuck)’ gaat het tempo flink omhoog en worden we getrakteerd op een song met een Venom / Motörhead vibe. Een afsluiter die maar één ding oproept, een middelvinger en de woorden “I Don't Give a Fuck”.

De muziek van Dread Sovereign had nog niet eerder mijn pad gekruist, maar na het beluisteren van ‘Alchemical Warfare’ zal ook het eerdere werk er aan moeten geloven. Wat een geweldig album is dit, liefhebbers van doom metal met een smerig en obscuur randje doen er goed aan dit album eens te beluisteren. (Erik van Dijk)

90/100

Tracklist:
01. A Curse on Men
02. She Wolves of the Savage Season
03. The Great Beast We Serve
04. Nature Is the Devil's Church
05. Her Master's Voice
06. Viral Tomb
07. Devil's Bane
08. Ruin upon the Temple Mount
09. You Don't Move Me (I Don't Give a Fuck)