Dauthuz Cold

Eigen beheer


Website:

Dauthuz

Het Zaanse Dauthuz is ontstaan in 2015 en bracht 5 maanden later een EP uit in eigen beheer. Na wat line up wisselingen verscheen in 2017 het goed ontvangen debuut album ‘Destined for Death’ en 2021 is jaar dat de opvolger verschijnt. Death metal band Dauthuz brengt op 5 maart het nieuwe album ‘Cold’ in eigen beheer.

Ook voor dit album zijn er wisselingen geweest in de line-up van Dauthuz, zo is drummer Nick de Vet vervangen voor Bas Polder die we kennen van bands als o.a. In Aetherium, RÁN en Yaotzin. De nieuwe zanger Emiel heeft letterlijk en figuurlijk grote schoen te vullen, de man die naar verluidt na tien onder een steen vandaan is gekropen vervangt zangbeest Manoloxx. Emiel deed dit kunstje eerder bij de death metal band Cardinal, waarna deze band ter ziele ging. Laten we hopen dat Dauthuz een beter lot beslecht is.

Het album opent met ‘The Evil Wicked Do’ en meteen wordt duidelijk dat de vocalen van Emiel beduidend bruter zijn dan die van zijn voorganger, dit betekend niet dat ze beter of slechter zijn maar voornamelijk dat er een andere vibe wordt gecreëerd. Het nummer opent lekker up-tempo, maar in de coupletten terug zakt, muzikaal zit het nummer sterk in elkaar en met name het melodische gitaarwerk valt op. Bij de al eerder gebrachte single ‘A New Dawn’ gaat het tempo flink omhoog. In de aankondig naar de single werd de aanstaande luisteraar al gewaarschuwd, het is anders maar wel Dauthuz en wie de band kent van de eerste EP kent het meer brutere werk. De vocalen zijn bruut maar wisselen in stijl en dat geeft een fijne variatie.

In het nummer ‘The Dead’ vinden we ook nieuwe ingrediënten. Het nummer opent weliswaar als vanouds up-tempo, maar halverwege het nummer is er een wending die je eigenlijk niet meer had verwacht. Het tempo zakt en de stemming verandert naar doom, smerige vocalen en een dito bas riff maken een andere Dauthuz en ik moet zeggen dat het mij wel bevalt. Met ‘The Apocalypse’ gaat het weer vol gas, maar ook hier komen we temporiserende stukken tegen die het nummer meer inhoud geven. Titelnummer ‘Cold’ is een mid-tempo nummer en weet me direct te pakken, lekker lomp met een vleugje death ‘n’ roll in het middenstuk maken een spannend en uitdagend nummer.

Liefhebbers van het traditionele beukwerk komen met ‘Hellborn’, ‘Terminate’ en het afsluitende ‘Crossfire’ aan hun trekken, al zijn de nuances ook in deze nummers te vinden. Wie houdt van smerige en lompe death metal wordt vrolijk van ‘Gore’. Conclusie: Het tweede Dauthuz album ‘Cold’ is niet wat ik er van verwachtte, nee, het overstijgt mijn verwachtingen aanzienlijk. ‘Cold’ is een volwassen en uitgebalanceerd album waarbij de band uitwijkt van de gebaande paden en daarmee weet te onderscheiden en te verrassen, proficiat! (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. The Evil Wicked Do
02. A New Dawn
03. The Dead
04. The Apocalypse
5. Cold
06. Hellborn
07. Gore
08. Terminate
09. Crossfire