Cryptosis Bionic Swarm

Century Media Records

Website:

Cryptosis

Bij een debuutalbum verwacht je met een nieuwe band te maken te hebben. In het geval van Cryptosis is echter niets minder waar. De uit Overijssel (Enschede) afkomstige band heeft de afgelopen jaren namelijk onder de naam Distillator twee verdienstelijke thrash albums uitgebracht (Revolutionary Cells en Summoning The Malicious). De band toerde ook veelvuldig binnen onze landsgrenzen, dus had al snel een fanatieke aanhang bij de Nederlandse headbangers. De band bemerkte echter tijdens het schrijven van de nieuwe nummers dat deze verder gingen dan de stijl van old school thrash metal. Het toeren met een band als Vektor zal hier zeker aan hebben bijgedragen. De toepassing van een mellotron-pedaal (synthesizer-achtig) zorgde ook voor meer mogelijkheden voor de band.

De naam Distillator paste hier wat minder bij, dus besloot de band om de naam te wijzigen naar Cryptosis. Een goede zet wat mij betreft, dat zouden meer bands bij een stijlwisseling mogen doen (zo zou de bandnaam van Metallica nooit gelinkt mogen zijn aan het afgrijselijke Lulu). Het is overigens niet zo dat van een hele grote stijlbreuk sprake is: in de basis is het nog steeds speed/thrash, maar door het gebruik van de mellotron zou je de stijl het beste kunnen omschrijven als progressieve thrash-metal. Cryptosis bestaat nog steeds uit Laurens Houvast (zang, gitaar), Frank te Riet (bas) en Marco Prij (drums).

Het album heeft een constant hoog niveau dus het uitpikken van favoriete nummers is niet eenvoudig. Het nummer ‘Prospect Of Immortality’ geeft wel het beste weer waar de band voor staat: sferisch, episch en bij vlagen symphonisch/progressief. Nummers als ‘Decypher’ en ‘Transcendence’ hadden niet misstaan op een Distillator album trouwens. Heerlijke thrash granaten!
De band heeft overigens aangegeven geen nummers van Distillator in de set op te nemen. Dat is te begrijpen, maar wel jammer natuurlijk. Wie weet zal de band bij gelegenheid een Distillator set kunnen spelen, maar dat is natuurlijk koffiedik kijken.

Cryptosis zet echter een dijk van een album neer, waarbij oude fans behouden zullen blijven en mogelijk ook nieuwe erbij zullen komen. ‘Bionic Swarm’ is een aanrader en kan door liefhebbers van Distillator en Vektor blind worden aangeschaft. Het album verschijnt op 26 maart bij Century Media Records en is naast digitaal verkrijgbaar op CD en vinyl (Alex Thrasher)

86/100

Tracklist:
01. Overture 2149 (1:08)
02. Decypher (3:54)
03. Death Technology (3:07)
04. Prospect Of Immortality (6:21)
05. Transcendence (4:02)
06. Perpetual Motion (0:55)
07. Conjuring The Egoist (4:10)
08. Game Of Souls (4:30)
09. Mindscape (5:30)
10. Flux Divergence (3:38)