Carnal Savagery Fiendish

Fiendish
Moribund Records


Website:

Death Alley

Carnal Savagery is een Zweedse death metal band ontstaan na het opbreken van de melodische death metal band Divine Souls in 2017. Na een demo in 2020 verscheen datzelfde jaar het debuutalbum ‘Grotesque Macabre’ in een oplage van slechts 500 stuks. Carnal Savagery heeft in de “lockdown” periode niet stil gezeten, want de opvolger op het debuut is reeds aanstaande. ‘Fiendish’ verschijnt op 9 april via Moribund Records.

Het nieuwe schijfje kent eigenlijk geen verrassingen, Carnal Savagery brengt net als op het debuut album aangename old school death metal. De productie is aanmerkelijk beter, maar dat mag je dan ook wel verwachten wanneer Dan Swanö achter de knopen zit. Het album telt 9 nummers plus wat bonus nummers en Carnal Savagery trapt met opener ‘Shredded Flesh’ het gaspedaal flink in. Een lekker snel nummer met smerige vocalen, de break in het nummer naar een wat trager stuk is welkom en de rollende riff die volgt is uitzonderlijk lekker. ‘Reborn Dead’ start ook weer furieus, maar hier matigt het tempo en krijgen we een lekker lomp death metal stuk te verteren. De wisselingen in tempo in het nummer zijn goed gekozen en zorgen voor de nodige diversiteit in de song.

Niet alles dat voorbij komt is op hoge snelheid. ‘Embalmed Corpses’ heeft een slopend traag en lompe opening, heeft hier en daar een tempoversnelling om vervolgens weer heerlijk lomp te beuken. ‘In Death I Thrive’ is ook zo’n heerlijk lomp nummer waarin lekker gespeeld wordt met tempo’s. De vocalen Mattias Lilja zijn intens en smerig en wat verder opvalt is het sterke drumwerk van Mikael Lindgren. Nummers als ‘Dead Rotten Meat’, al eerder op single verschenen, en ‘Exhumed’ zijn van hetzelfde laken en pak, loom en trage death metal waar tussendoor met ‘Maggot Infested Flesh’ het tempo weer eens flink opgeschroefd wordt. Deze variëteit in nummers maakt het album aantrekkelijk, je krijgt hier geen eenheidsworst voorgeschoteld maar een verrassende diversiteit terwijl de nummers wel goed op elkaar aansluiten.

‘Veil of Death’ is een nummer dat het voor mij niet echt heeft, het nummer is traag en weet nergens echt te imponeren. Het afsluitende ‘Gluttony’ opent ook weer traag en lomp, net wanneer je denkt: “ik heb het wel gehoord”, knalt ineens het tempo omhoog en ontstaat er alsnog een lekker death metal nummer. Het bonusnummer ‘Grotesque Macabre’ dat wellicht als titelnummer van het vorige album bedoelt was, is weer een lekkere kraker met wisselende tempo’s , snelle solo’s en het betere hakwerk van achter de drumkit. Voor wie het nieuwe album digitaal aanschaft is er nog een extra track weggelegd, ‘Vermin’ is een lekker snel en bruut nummer dat niet had misstaan op het album.
Carnal Savagery heeft met ‘Fiendish’ een lekker en stevig death metal album gebracht. Een album waar goed gespeeld wordt met tempo’s, snelle tracks en lekkere lompe trage death metal. Het album verschijnt vooralsnog alleen op CD, maar ik verwacht dat een vinyl versie niet lang zal uitblijven. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Shredded Flesh 03:49
02. Reborn Dead 03:59
03. Embalmed Corpses 05:02
04. In Death I Thrive 04:49
05. Dead Rotten Meat 03:30
06. Maggot Infested Flesh 03:40
07. Exhumed 05:18
08. Veil of Death 04:45
09. Gluttony 04:42
10. Grotesque Macabre 03:44 (bonus CD)
11. Vermin 03:37 (bonus digitaal)