Batushka Царю Небесный (Heavenly King)

Witching Hour Productions

Website:

Batushka

Batushka, voor alle duidelijkheid de versie van Bartłomiej Krysiuk, brengt een half jaar na de release van de EP ‘Раскол / Raskol’ deze maand een nieuwe EP. De band bracht in 2019 de langspeler ‘Господи / Hospodi’ uit via Metal Blade Records, een album dat mij enigszins teleurstelde. Over de in 2020 verschenen EP was ik beter te spreken en ik ben dan ook benieuwd waar Krysiuk c.s. nu mee op de proppen komen. De EP ‘Царю Небесный’, wat Heavenly King betekent, verschijnt op 19 maart via Witching Hour Productions.

De Hype die Batushka wist te creëren met het album ‘Litourgiya’ ligt inmiddels al weer ver achter ons. Wat dat aangaat heeft de scheiding beide heren geen goed gedaan en is het momentum over. Muzikaal werd het niveau van het gezamenlijke debuut nog niet behaald. Het nieuwe werkstuk telt 6 nummers genaamd ‘Письмо’ of ‘Pismo’(brief) 1 t/m 6 en duurt zo’n 26 minuten. ‘Pismo I’ opent rustig met een fluisterende stem op de achtergrond, zware vocalen volgen en het nummer komt voorzichtig los. De tempoversnelling is sterk, met name het drumwerk is aansprekend. De vocalen blijven clean en het tempo van het nummer schommelt heen en weer. Een aantrekkelijke opener.
‘Pismo II’ barst los in een hoog tempo, met melodisch gitaarwerk en eindelijk weer die smerige vocalen. De sterk wisselende vocalen van Bartłomiej en Jacek Wiśniewski brengen een ultiem sfeertje, waar drummer Paweł Jaroszewicz zich al blastend een weg door het nummer baant. ‘Pismo III’ is van hetzelfde recept, ook hier zijn de vocalen intens smerig, maar deze keer ook vol emotie. ‘Pismo IV’ opent als een zwartgallig doom nummer en met de inbreng van akoestische instrumenten ontstaat het Slavische sfeertje weer. De tempowisselingen zijn sterk alsmede de duo vocalen, een nummer dat alle kanten opvliegt en waarin van alles te horen is.

Bij ‘Pismo V’ zijn vrouwelijke gastvocalen te horen in een wat tam nummer met een enkele akkoorden, de duo vocalen zijn warm, kerkelijk en sfeervol. Batushka sluit af met het ruim zeven minuten durende ‘Pismo VI’. Een loodzwaar doom nummer met nagenoeg alleen de zware clean vocals, de inzet van blazers en strijkers is verrassend sterk verwerkt in een nummer waar weer veel te horen is. Een sfeervolle afsluiter. Krysiuk heeft met zijn Batushka een heerlijke EP uitgebracht en heeft duidelijk stappen voorwaarts gemaakt. Het wachten is op een volgende langspeler, want met dit niveau van musiceren kan ik niet wachten op meer. (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. Письмо I / Pismo I
02. Письмо II/ Pismo II
03. Письмо III / Pismo III
04. Письмо IV / Pismo IV
05. Письмо V / Pismo V
06. Письмо VI / Pismo VI