August Life The Broken Hour Glass

No Dust Records/Suburban

Website:

August Life

Het Nederlandse August Life is ooit begonnen als tweemans project waarin de krachten en ideeën van zanger Bryan Ketelaars (ex Armageddon, Ex M-Bush) en gitarist Gert Nijboer (o.a. Picture en Highway Chile) samensmolten. Met behulp van niet de minste gastmuzikanten als o.a. Marchell Remeeus (bass, Highway Chile, Helloïse), Rob van der Loo (bass, Epica, Delain), Peter Vink (bass, Star One, Ayreon ) en Harry den Hartog (bass) wordt onder productionele leiding van Jack Nobelen (o.a. Horizon) het geweldige album ‘New Eternity’ opgenomen dat in 2018 via het PT78 label op cd en enige tijd later op vinyl via het huidige platenlabel No Dust Records op vinyl verschijnt.

Het melodieuze, enigszins progressieve maar zeer zeker ook heavy album kan gerust bestempeld worden als een pareltje en verdient het dan ook om live gespeeld en gehoord te worden. Dus niet geheel onterecht gaat het project August Life verder als een echte band. Het kleinschalige maar uiterst gezellige festival Westland Metal Meeting was er als de kippen bij om August Life te boeken voor hun vijfde editie, echter debuteerde de band enkele weken eerder op het Bredase Sounddog Festival. Het eerder genoemde tweetal, aangevuld met Gerald Vos (Keyboards/Gitaar), bassist Ronald Scholten (o.a. Disquiet en het enige bandlid die niet op het debuutalbum speelt) en drummer Hans in ’t Zand (o.a. Praying Mantis, Vengeance) laten een prima indruk achter bij menig metalhead en de optredens beginnen langzaam maar zeker in aantal toe te nemen. Na leuke shows met o.a. Praying Mantis en Tygers Of Pan Tang en een show met Tyketto in De Boerderij te Zoetermeer in het vooruitzicht wordt de opmars van August Life, net zoals de rest van de wereld gestuit door Covid 19.

Zanger Bryan Ketelaars vertelde aan ondergetekende bij het allerlaatste optreden van zijn “partner in crime” Gert Nijboer met Highway Chile, vol te zitten met frisse ideeën maar dat er nog wel wat aan gewerkt en geschaafd moest worden. Het eerste resultaat is deze EP ‘The Broken Hour Glass’. De EP bevat met de titelsong slechts één nieuw nummer. ‘The Broken Hour Glass’ is een typisch August Life nummer in de stijl zoals dat ook al op de debuutplaat te horen was. Na het intro van een om hulp schreeuwende Bryan Ketelaars, die gevangen zit in een zandloper barst het nummer lekker up-tempo en boos los. Het up-tempo gehalte blijft aanwezig in het nummer maar tussentijds valt er muzikaal enorm veel meer te beleven. De tempowisselingen en breaks met heerlijk soleerwerk van Nijboer, de herkenbare maar niet al te opdringerige refreinen, de van hoog naar laag wisselende zangpartijen en de terugkerende geanimeerde effecten maken dit nummer, voorzien van een vette, creatieve ritme sectie een lust voor het oor. Eigenlijk is August Life en zeker dit nummer niet in een (muzikaal) hokje te plaatsen, dit is melodieuze metal met elementen die liefhebbers van hardrock, Prog, NWOBHM, doom en zelfs thrash kunnen herkennen en waarderen.

De vier opvolgende tracks op deze EP zijn live opnames van het optreden dat August Life gaf op 15 november 2019 als support van Tygers Of Pan Tang in het altijd goed geprogrammeerde en gezellige Bell Air te Breda. ‘Coming Home’, ‘Dead End’, ‘Turn Back Time’ en ‘New Eternity’ zijn allen album tracks en geven goed weer waar August Life voor staat, niet alleen compositorisch en muzikaal maar zeker ook qua live prestaties. Het toetje op de EP is een alternatieve versie van de ballad ‘Nevermore’ het slotstuk van de debuutschijf. Waar het origineel nog voorzien was van vocalen en akoestische gitaar krijgt de luisteraar ditmaal alleen pianospel van Rene Kroon (Sun Caged, Marcel Coenen) en het werk van celliste Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies ) te horen. Niet erg “Metal” maar wel een heerlijk rustpuntje om de EP mee af te sluiten.

August Life brengt met deze EP een prima release uit. Het artwork (van Zanger Bryan Ketelaars zelf) en de titelsong passen prima in deze benauwde tijd alsmede de live nummers die de pijn van het gemis aan live muziek misschien nog een beetje kunnen verzachten. Ook is deze release uitermate geschikt om kennis te maken met deze band, voor degene die dat al gedaan hadden is dit een mooie aanvulling op de collectie en een mooie voorbode voor wat nog komen gaat.

‘The Broken Hourglass’ verschijnt vrijdag 19 februari in een prima verzorgde digipack, wees er snel bij want volgens social media is het schijfje erg gewild in de pre-order. Een cijfer toekennen aan een release met slechts één nieuw nummer is misschien een beetje ‘not done’ maar ik ga het wel doen. Ik doe gewoon alsof mijn neus bloed en geef het cijfer dat ik aan de debuutplaat gegeven zou hebben. (Theo Wapenaar)

92/100

Tracklist:
01. The Broken Hourglass 5:25
02. Coming Home (Live in Bell Air) 5:30
03. Dead End (Live in Bell Air) 5:31
04. Turn Back Time (Live in Bell Air) 4:29
05. New Eternity (Live in Bell Air) 4:41
06. Nevermore (Alternate Version) 3:20