Asphyx Necroceros

Century Media Records

Website:

Asphyx

Het afgelopen jaar 2020 was qua releases een mooi jaar met uitstekende Nederlandse releases van Legion of the Damned, Thanatos, God Dethroned en Graceless. Het jaar 2021 gaat van start met het 10e album van de koningen van de Doom/Death-Metal: Asphyx. De van oorsprong uit Twente afkomstige band (opgericht in 1987) heeft vanaf 1991 meerdere strakke albums uitgebracht. Zelf ben ik toch de grootste fan van de albums vanaf de reünie in 2007; op de een of andere manier grijpen die riffs van Paul Baayens je direct bij de strot. Dat begon met het album “Death.....the brutal way’ (2009) en eigenlijk vind ik de twee albums hierna weer net iets beter: ‘Deathhammer’ (2012) en ‘Incoming Death’ (2016) draaien dan ook nog geregeld rondjes in mijn cd-speler.

En nu is daar dan het nieuwe album ‘Necroceros’; net als bij de albums vanaf de reünie is het woord ‘Death’ in de titel van het album opgenomen (Necros is Grieks voor dood). Het album knalt meteen uit de speakers met het woeste ‘The Sole Cure is Death’ en wat meteen opvalt is het geluid. De nieuwe producer (niets ten nadele van de vorige producer Dan Swanö overigens) Sebastian Levermann is er in geslaagd een echt vet, live-geluid te fabriceren, waarbij alle instrumenten goed te horen zijn.

Een aantal nummers van het album is al eerder vrijgegeven via YouTube (Botox Implosion, Knights Templar Stand en The Nameless Elite), maar op het album staan nog voldoende andere te ontdekken juweeltjes: het “toegankelijke” ‘Yield Or Die’ (live-kraker gaat dat worden!), het heavy titelnummer ‘Necroceros’ en het beste album-nummer ‘Three Years Of Famine’. Misschien wel het beste nummer dat Asphyx ooit heeft geschreven!

Natuurlijk maakt de heerlijk rauwe en venijnige stem van Martin van Drunen de sound van Asphyx uniek, maar de strakke ritmesectie van Alwin Zuur (bas) en Stefan Hüskens (drums) mag ook niet onvermeld blijven. Ik zei eerder dat ik na de reünie iedere plaat weer iets beter vond dan z’n voorganger en ik kan zeggen dat deze plaat ook zijn toch al niet misselijke voorganger ‘Incoming Death’ overtreft! Asphyx zet de metalen en letale toon voor 2021 en het moet gek lopen wil dit album niet hoog in mijn top 10 van dit jaar eindigen.

Op 23 januari viert Asphyx het nieuwe album met een release-party in de Metropool (Hengelo) live uitgezonden op Facebook, dus ga dit zien! Het album ‘Necroceros’ wordt op 22 januari naast digitaal uitgebracht op cd, mediabook en dubbel-vinyl in diverse kleuren. Op het vinyl staan nog twee bonustracks (Full death metal scenario en triple D). Bij het Mediabook en het vinyl zitten ook de DVD “30 years of Death Doom Domination” (Alex Thrasher).

Score: 92/100
Tracklist:

01. The sole cure is death (04:04)
02. Molten Black earth (05:06)
03. Mount Skull (06:02)
04. Knights templar stand (03:35)
05. Three years of Famine (07:37)
06. Botox implosion (03:15)
07. In blazing oceans (05:06)
08. The nameless elite (03:56)
09. Yield or die (04:28)
10. Necroceros (07:06)