As We Suffer The Fallen Pillars

Self-Release

Website:

As We Suffer

De canadese formatie As We Suffer zijn nog relatieve nieuwkomers binnen het metalcore genre. De band ontstond in 2018 en ‘The Fallen Pillars’ is hun debuut album. Het is een mix van metal, hardcore, groove metal, punk, hardrock en hier en daar zelfs een vleugje djent. Maar nog veel meer. Het is een verhaal. De bandleden nemen je mee in een serie van emoties die je getuige doet zijn van de chaos om hun heen. Ze nemen je mee in een queste naar innerlijke waarheden. Ieder nummer gaat over destructieve invloeden zoals de maatschappij, politiek, religie en de zoektocht naar waarheid, dit alles begeleid door verschillende muziekstijlen.

‘Caustic Paradigm’ is de energieke opener van het geheel. Hoewel je bij de zware thema’s denkt aan zware muziek heeft het wel iets vrolijks. De punk invloeden zijn overduidelijk. ‘Caustic Paradigm’ heeft een lekker tempo en duurt vooral net als de meeste nummers niet te lang. Prima opening, die smaakt naar meer.

‘Malicious Compliance’ begint met een scream van zanger Matt Caldwell. Het tempo ligt iets lager, toch heeft het geheel een fijne energie met name door de groove invloeden. ‘An Open Letter (To The Bleeding Hearts)’ zit ook weer hoog in de energie, en dit zorgt er voor dat een enigsinds vrolijke vibe op dit album aanhoudt. De vocalen van Matt Caldwell worden meer divers ingezet, ook Jason Yocom en Derik Roblin brengen leuke variatie op de gitaren. In ‘Fucking Relentless’ laat drummer Chris Nunn horen dat hij niet onderdoet voor Animal. Wat een beest! Dit nummer heeft naast een hoog energie gehalte ook de nodige ballen. Ook op de gitaren worden de nodige tempowisselingen goed ingezet. Al met al een lekkere rammer met wederom een hoog punk gehalte.

Ten hoogte van ‘Invade The Host’ begint het hoge energie gehalte wel te vervelen, en dat lijkt de band ook in te zien. Meer tempowisselingen en meer variatie op de vocalen zorgen voor de afwisseling, echter werken beide nog niet helemaal in het voordeel. Die lijn wordt doorgezet in in ‘The Great Leveler’, wat met een rustige opening toch meer de rock kant van de band belicht. De vocalen worden anders ingezet en daar ligt meteen de beperking. Uiteindelijk komt de band toch terug met een vleugje punk waardoor het nummer nog iets sterker wordt. ‘High Tide’ begint met een rustig, laag maar toch dreigend tempo, om zich te ontpoppen in één van de hardere nummers van het album. Het heeft iets chaotisch, maar binnen deze stijl komen de vocalen wel beter tot hun recht.

‘Scatter The Herd’ is een echte pit plaat! Het tempo is terug en daarmee is het een echte topper voor de cirkle pit. ‘Concrete Fist’ heeft het allemaal. Goede opening, goede balans, goede overgangen een lekker tempo, sterke break. Het is up tempo maar toch anders en dit is echt zo’n nummer waarbij je denkt, dat hadden ze meer moeten doen. Jammer dat het tijd is om het album af te sluiten.
Afgesloten wordt er met het langste nummer van het album ‘The Fallen Pillars’ met een duur van 5:17 nog niet oneindig. De nummers zijn over het algemeen niet te lang en het gehele album duurt 37:46, het is veel in een korte tijd om zo maar te zeggen. Goed ‘The Fallen Pillars’ kent een rustige intro meer die rock vibe, die plots wordt aangevuld door elektrische gitaren. Het was een goede opbouw die weer afgebroken wordt door een tempowisseling. Het zijn eigenlijk te veel tempowisselingen, die elkaar te snel opvolgen. Hierin verliezen ze kracht en dat is jammer, want wat je overhoudt is een rommelig geheel . Het nummer ‘The Fallen Pillars’ is het meest experimenteel, maar het komt helaas niet zo goed uit de verf. Jammer om zo af te sluiten.

Toch is het debuutalbum ‘The Fallen Pillars’ interessant. Het is veel in een korte tijd en daarmee efficiënt. Ook weet As We Suffer een goed weergave te brengen van hun muzikale mogelijkheden. Het is veel energie en afwisselend. Het is zware boodschappen overdragen in een vrolijk jasje. Het is hard en meedogeloos, het is te veel om op te noemen. Het is al met al een prima debuut. (Juliette Ruygrok)

70/100

Tracklist:
01. Caustic Paradigm
02. Malicious Compliance
03. An Open Letter ( To The Bleeding Hearts)
04. Fucking Relentless
05. Invade The Host
06. The Great Leveler
07. High Tide
08. Scatter The Herd
09. Shadows Cast In White
10. Concrete First
11. The Fallen Pillars