Angelus Apatrida Angelus Apatrida

Century Media Records

Website:

Angelus Apatrida

Angelus Apatrida is ondertussen 20 jaar actief en is aan zijn zevende album toe. De Spaanse thrashers staan sinds 2010 onder contract bij Century Media Records en hebben een aantal albums uitgebracht die bij de meeste thrash liefhebbers wel in de (platen)kast zullen staan (achtereenvolgens de bij Century Media uitgebrachte albums ‘Clockwork’, ‘The Call’, ‘Hidden Evolution’ en ‘Cabaret de la Guillotine’).

Goede platen waardoor de band door velen als de beste thrash band uit Spanje werd bestempeld. De band speelt ook nog steeds in dezelfde samenstelling als in de beginjaren en is daarmee een echte vriendenband geworden. Naast zanger/gitarist Guillermo Izquierdo bestaat de band uit José Izquierdo (basgitaar en broer van de zanger), Victor Valera (drums) en David Alvarez (gitaar). De albums leunden altijd op de bekende invloeden uit de Bay Area (oude Metallica/Slayer); niets mis mee, maar de albums waren daarmee onderling niet erg onderscheidend.

Op het nieuwe titelloze album zijn deze invloeden nog steeds te horen, maar gooit de band het ook geregeld over een ander boeg. Zo hoor ik bij ‘Through The Glass’ invloeden van Machine Head en bij nummers als ‘Indoctrionate’ en ‘Rise or Fall’ invloeden van Pantera, niet in het minst door de lager gestemde gitaren. En daarmee keert Angelus Apatrida stiekem ook wat meer terug naar de sound uit hun prille beginjaren (‘Evil Unleashed’ en ‘Give ‘m WAR’ uit 2006 en 2007).

Luister maar eens naar het nummer ‘Thrash Attack’ van hun tweede plaat, daar zijn de Pantera-invloeden goed waarneembaar. En op hun eerste plaat is zelfs een cover van Pantera terug te vinden (Dominion). Daarmee is de cirkel met het nieuwe album rond en levert Angelus Apatrida hun beste album tot nu toe uit! Zeuss zorgde voor de mastering en de mix en gaf het album de noodzakelijke vette doch heldere sound mee.

De venijnige riffs en agressieve zang zullen dan ook zeker bij de live-shows (wanneer zou het weer mogen?) tot menige circlepit leiden. Deze plaat verdient derhalve een plekje naast de andere albums in de (platen)kast. Beste thrash band van Spanje? Met dit album zou Angelus Apatrida zo maar eens het beste thrash album uit Europa kunnen hebben uitgebracht.

Via YouTube zijn reeds de nummers ‘Bleed The Crown’, ‘Indoctrinate’ en ‘The Age Of Disinformation’ vrijgegeven. Het album verschijnt op 5 februari en in naast digitaal verkrijgbaar op cd en vinyl (Alex Thrasher).

90/100

Tracklist:
01. Indoctrinate (5:39)
02. Bleed The Crown (4:26)
03. The Age Of Disinformation (4:42)
04. Rise Or Fall (3:36)
05. Childhood’s End (3:49)
06. Disposable Liberty (4:21)
07. We Stand Alone (4:11)
08. Through The Glass (5:41)
09. Empire Of Shame (4:17)
10. Into The Well (5:47)