White Stones Kuarahy

Nuclear Blast Records

Website:

White Stones

White Stones is een nieuwe progressieve death metal band rond de Opeth bassist Martín Méndez. Het creatieve proces rond het debuutalbum ‘Kuarahy’ ontstond tijdens de drie jarige Opeth pauze gedragen door Méndez zijn voorliefde voor death metal. Nuclear Blast Records was er als de kippen bij en op 20 maart was de release van ‘Kuarahy’ een feit.

De van oorsprong Uruguayaanse Méndez ging hiermee terug naar zijn roots, zowel muzikaal als gevoelsmatig. Death metal met Zuid Amerikaanse invloed, zo komt de zon terug in het logo en is “Kuarahy” Uruguayaans voor zon. Méndez, tegenwoordig woonachtig in Barcelona vond in Eloi Boucherie een zanger en in de eveneens uit Spanje afkomstige Jordi Farré een drummer. Met de gastoptredens op de plaat van de gitaristen Frederik Akesson en Per Eriksson is het plaatje rond.

Het album opent met een intro genoemd naar de titel van het album waarna we met ‘Rusty Shell’ echt aftrappen. Een Opeth achtige riff opent het nummer met veel ruimte voor de bas. Wanneer de vocalen van Eloi Boucherie erbij komen, die mooi donker gekleurd zijn, ontstaat een aantrekkelijk nummer met goed verzorgd gitaarwerk en solo’s. ‘Worms’ is ook zo’n nummer dat zich afspeelt in een mid-tempo en iedere luisterbeurt is weer iets te horen dat niet eerder opviel. Hoewel Méndez aangeeft dat White Stones niks te doen heeft met Opeth deel ik die mening niet. Luisterend naar het intro en de opbouw van ‘Drowned in Time’ zijn er duidelijk raakvlakken. De vocalen van Boucherie liggen lekker diep in de mix, zodat het instrumentale gedeelte goed tot zijn recht komt want spelen kan Martín Méndez.

Wat ik mis is de wendingen, de tempoversnellingen en dat gemis zorgt ervoor dat de nummers nooit echt knallen. Het geheel sleept zich voort in nagenoeg één tempo, en dat is jammer. Dat gezegd hebbende komt ‘Guyra’ voorbij. Ja, het is mid tempo maar er zijn verschillende tempowisselingen en wendingen die het nummer iets spannends geven. Een technisch sterk nummer, waar ook Eloi Boucherie vocaal weet te variëren, en dit samen zorgt dat dit een van de betere songs op het album is. Bij ‘Ashes’ gaat dan eindelijk het tempo een keer omhoog en volgt een vlammende solo. De nummers worden zo een stuk interessanter, wanneer je niet weet wat of er komen gaat. Het tweede deel van het album is beduidend beter daar ook ‘Infected Soul’ en ‘Taste of Blood’ sterke nummers zijn.

Martín Méndez heeft met zijn White Stones een sterke debuutplaat weten te brengen. ‘Kuarahy’ is een sterk progressief staaltje waar tevens nog wel wat progressie geboekt kan worden. (Erik van Dijk)

80/100

Tracklist:
01. Kuarahy 01:24
02. Rusty Shell 04:25
03. Worms 03:57
04. Drowned in Time 05:17
05. The One 04:34
06. Guyra 04:45
07. Ashes 04:04
08. Infected Soul 05:59
09. Taste of Blood 04:10
10. Jasy 02:48

Recording Line up:
Martin Mendez | Bas & Guitaar
Eloi Boucherie | Zang
Jordi Farré | Drums
Gast solo’s door Frederik Akesson & Per Eriksson