Vandenberg 2020

Mascot Records

Website:

Vandenberg

Ad(je) van den Berg is zonder twijfel de grootste hardrock muzikant uit Nederland. Naast drie geweldige platen met zijn eigen band Vandenberg (1982-1985) was hij ook 13 jaar lid van Whitesnake en speelde hij menig stadion plat met zijn heerlijke gitaarspel. Daarnaast bracht hij ook nog memorabel werk uit met Manic Eden (1994) en Vandenberg’s Moonkings (2014-2018). Omdat de zanger van laatstgenoemde band (Jan Hoving) niet lang op tour kon zijn (hij heeft een grote boerderij) en Adje wel weer op grotere internationale tournees wilde gaan, ontstond het plan om de band Vandenberg nieuw leven in te blazen. Het album ‘2020’ is hiervan een resultaat.

Een doorstart met Vandenberg’ maar alleen als hij een goede line-up voor elkaar kon krijgen. En dat is gelukt met Ronnie Romero op zang (bekend van Rainbow en Lords of Black) en met de Nederlandse inbreng van Coen Herfst (Epica) op drums en Randy van der Elst op bas. Daarnaast is er een gastoptreden van Rudy Sarzo en Brian Tichy, bandleden waar hij eerder mee speelde bij Whitesnake. De muziek op het nieuwe album ‘2020’ heeft een frisse, moderne sound meegekregen door producer Bob Marlette (o.a. Black Sabbath, Alice Cooper).

Het album begint met het nummer ‘Shadows of the Night’ en zet meteen de toon voor het hele album: een lekker uptempo nummer met een hoog Whitesnake-gevoel. De zang van Ronnie Romero geeft het nummer ook een lichte Rainbow-vibe. Het tempo blijft er lekker in met ‘Freight Train en Hell or High Water’. Het navolgende ‘Let it Rain’ zou een grote hit kunnen zijn als deze muziek tenminste op de radio zou worden gedraaid, wat een heerlijk meebrul-refrein!

De navolgende nummers rocken er ook lekker op los (Ride Like the Wind, Shitstorm, Light up the Sky en Skyfall). Op het album brengt alleen het nummer Shout herinneringen op aan de oude Vandenberg-sound. Heerlijk nummer ook weer! Ik vind dat de re-make van ‘Burning Heart’ wat uit de toon valt, dit nummer kan niet tippen aan het origineel maar is natuurlijk wel een mooie brug naar zijn oudere werk. Adje klinkt bevlogen en brengt met zijn 66 jaar zijn stevigste plaat tot nu uit en dat verdient respect.

Conclusie: Adje van den Berg brengt met ‘2020’ de beste hardrock plaat van dit jaar uit en als David Coverdale de plaat had ingezongen had dit de beste Whitesnake plaat geweest sinds ‘1987’. Jaarlijst materiaal! Het album ‘2020’ wordt uitgebracht door Mascot Records en is (naast digitaal) verkrijgbaar als CD-box of mooi rood vinyl. (Alex Thrasher)

Score: 88/100

Tracklist:
01. Shadows of the Night
02. Freight Train
03. Hell or High Water
04. Let it Rain
05. Ride Like the Wind
06. Shout
07. Shitstorm
08. Light up the Sky
09. Burning Heart
10. Skyfall