Ulthar Providence

20 Buck Spin

Website:

Ulthar

Het uit Oakland, Californië afkomstige Ulthar is opstaan in 2014. Na een demo in 2016 verscheen in 2018 het debuut album ‘Cosmovore’ van het death / black metal trio. Op 12 juni ziet opvolger ‘Providence’ het levenslicht, een album dat verschijnt via het label 20 Buck Spin.

Wat opmerkelijk is bij Ulthar is de duo vocalen van enerzijds bassist Steve Peacock en anderzijds gitarist Shelby Lermo. Het is Steve die de intens smerige zwartgallige vocalen voor zijn rekening neemt, waar de vocalen van Shelby het brute death metal gedeelte voor zijn rekening neemt. Bij opener ‘Chum’, een bruut en snel death metal nummer, neemt Shelby de lead. Een nummer dat ondergetekende niet kan pakken, daarvoor is het nummer wellicht wat te eenvoudig van opbouw. Nummers als ‘Undying Spear’ en titelnummer ‘Providence’ hebben beduidend meer muzikale inhoud en daarnaast zijn de zwartgallige vocalen van Steve Peacock heerlijk smerig en een absolute meerwaarde.

Een nummer als ‘Through Downward Dynasties’ is gebouwd op de fundaties van black metal waar nummers als ‘Cudgel’ en ‘Furnace Hibernation’ het beste van de twee werelden verenigen. In tegenstelling tot de openings track zijn de nummers technischer en is de opbouw minder voorspelbaar. De tempowisselingen in een nummer als ‘Narcissus Drowning’ zijn meer dan welkom, net als de wisselende vocalen in dit nummer. Het afsluitende ‘Humanoid Knot’ is een nummer waar de lead vocalen voor Steve Peacock zijn, en die zijn ook in dit nummer weer geweldig. Muzikaal schiet het nummer alle kanten op, is technisch, lomp en bruut en is een heerlijk afsluiter.

‘Providence’ van Ulthar is een lekker extreem metal album, een ultieme mix tussen death en black metal die vooral door de wisselende vocalen tot uitdrukking komt. (Erik van Dijk)

77/100

Tracklist:
01. Churn 02:09
02. Undying Spear 05:21
03. Providence 04:41
04. Through Downward Dynasties 05:24
05. Cudgel 05:08
06. Furnace Hibernation 04:12
07. Narcissus Drowning 05:04
08. Humanoid Knot 04:34