Triptykon Requiem

Century Media Records

Website:

Triptykon

Thomas Gabriel Fischer is door zijn gehele carrière wel te porren voor een experiment. Neem het extreme karakter van Hellhammer, beluister de albums van Celtic Frost of het muzikale uitstapje in de industrial metal met Apollyon Sun, de drang om het anders te doen dan op voorgaand album lijkt groot. Triptykon bracht twee klasse albums uit die min of meer in elkaars verlengde liggen, en daar moest verandering in komen. Thomas Gabriel Fischer werd gevraagd voor Roadburn 2019 en het live album ‘Requiem’ is het resultaat.

Op het album wordt samengewerkt met het Nederlandse Metropole Orkest en naast de voltallige Triptykon line up is het de Tunesische zangeres Safa Heraghi die naast Tom G. Warrior de lead vocals voor haar rekening neemt. Het album opent met ‘Rex Irae’, een nummer dat we al kennen van het Celtic Frost album ‘Into The Pandemonium’. De live versie op Roadburn klinkt voller, waarbij de rol van het Metropole Orkest een duidelijke is. De vocalen van Safa Heraghi kleuren mooi bij die van Fischer en de samenzang brengt een wat duistere chaos. Het nummer heeft in deze versie beduidend meer inhoud dan het origineel uit 1987 en is een mooie opmaat naar dat wat komen gaat.

Het tweede stuk ‘Grave Eternal’ is gecreëerd in 2019, nadat Roadburn festival organisator Walter Hoeijmakers de heer Fischer had benadert en hem een show aanbood, daarbij opperde hij een samenwerking met het Metropole Orkest. Het stuk duurt ruim een half uur en kent tal van wendingen. De zware doom gitaren van het intro klinken duister en wanneer de klassieke instrumenten erbij komen, met een hoofdrol voor de blazers, vormt zich een wat dromerige sfeer. Die sfeer wordt doorgezet met een blues achtige gitaarsolo, de vocalen van Safa Heraghi zijn warm en een mooie aanvulling in het sferische geheel. Een duister tussenstuk met kerkklokken, viool brengen ons naar een stuk waarbij de vocalen van Fisher met die van Safa samensmelten. Beetje bij beetje worden instrumenten toegevoegd en er lijkt gewerkt te worden naar een climax, maar niet is minder waar. ‘Grave Eternal’ is een geweldig samenspel tussen Triptykon en het Metropole Orkest, een compositie waarbij je bij iedere luisterbeurt weer wat nieuws hoort.

‘Winter’, is de finale van ‘Requiem’ en dit nummer kennen we van het Celtic Frost album ‘Monotheist’ uit 2006. Net als de opening compositie is ook dit stuk voller en maken de incidentele vocalen het stuk een waardige afsluiter. Thomas Gabriel Fischer heeft ruim dertig jaar gewerkt aan zijn ‘Requiem’ en op Roadburn komt uiteindelijk alles tezamen. Het resultaat is een geweldig muziekstuk, dat mede door de inbreng van het Metropole Orkest en de sterke vocalen van Safa Heraghi tot leven komt en een sfeer neerzet. Met metal muziek heeft dit album niets van doen, maar voor hen die muziek luisteren zonder een horizon is ‘Requiem’ een aanrader. (Erik van Dijk)

85/100

01. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
02. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)
03. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)