The Committee Utopian Deception

Folter Records

Website:

The Committee

The Committee is een internationaal black metal gezelschap ontstaan in 2007. Na een EP in 2013 verscheen een jaar later het debuut album ‘Power Through Unity’. Dat jaar speelde de band op de Eindhoven Metal Meeting, en dit betekende mijn eerste kennismaking met de band. Na een tweede album te hebben uitgebracht in 2017 brengt The Committee op 29 mei het derde album ’Utopian Deception’ uit via Folter Records.

Het derde hoofdstuk van The Committee telt een zestal nummers en de teksten op dit album gaan over dubbele standaarden, manipulatie en verwrongen eufemismen van een nieuwe moderne wereld, genoeg om over na te denken. Het album opent met het nummer ‘Awakening - Unimaginable’ een heerlijk dreigend nummer dat verschillende wendingen kent. Waar het openingsnummer nog meer mid tempo is gaat bij ‘Lexi-Con - Radical’ het tempo omhoog en krijgen we een heerlijk modern black metal nummer voorgeschoteld. De kracht van de herhaling is hier een item, een sterke riff met brute vocalen die blijft door meimeren in je hoofd.

Het album glijdt aan je voorbij, en hoewel de nummers met een gemiddelde van zo’n 7 minuten best lang zijn, slaat nergens de verveling toe.
De opbouw van een nummer als ‘Harrowing the Sane - Popularization…’ is simpelweg geweldig, de bijna 9 minuten gaan voorbij alsof ze net hebben bestaan. Meeslepend, met melodie en de noodzakelijke tempoversnelling. ‘Ossification - Law’ is al te beluisteren als tekst video op het You Tube kanaal, en ook dit nummer is een geweldig en meeslepend nummer. Het afsluitende ‘Ashes - Norm’ sluit het album in stijl af. ‘Ossification - Law’ is wellicht de uitschieter, maar eigenlijk kent deze plaat geen uitschieters, laat staan mindere nummers.

The Committee brengt dat wat men kan verwachten van een nieuw album. ‘Utopian Deception’ is een heerlijk atmosferisch black metal album dat voortborduurt op dat wat de band eerder heeft gebracht, maar The Committee heeft zich wederom verbeterd. Een album om aan te raden, en de liefhebbers van Vinyl is het aan te raden om de site van Folter Records te checken. Het album verschijnt in verschillende kleuren en daarnaast is er een houten box versie verkrijgbaar. (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. Awakening - Unimaginable 06:29
02. Lexi-Con - Radical 06:48
03. Infection - Sensible 07:58
04. Harrowing the Sane - Popularization... 08:54
05. Ossification - Law 08:08
06. Ashes - Norm 07:41