Thanatos Violent Death Rituals

Listenable Records

Website:

Thanatos

Het Rotterdamse Thanatos vierde vorig jaar het 35 jarig bestaan met de compilatie ‘Thanatology: Terror from the Vault’. Dit jaar brengt de band weer terug aan het front met een nieuw album en een nieuw label. Het zevende Thanatos album, ‘Violent Death Rituals’, verschijnt op 20 maart via Listenable Records.

Thanatos is het geesteskind van zanger / gitarist Stephan Gebédi die sinds 1999 in deze band gesteund wordt door gitarist Paul Baayens (o.a. Asphyx, Siege of Power). Drummer Martin Ooms en bassist Mous Mirer maken het debuut op dit album, beide heren hebben de gemeenschappelijke achtergrond namelijk Melechesh en Liar of Golgotha. We hebben bijna zes jaar moeten wachten op nieuw werk, het sterke album ‘Global Purification’ stamt immers alweer uit 2014 en ik ben benieuwd waar Thanatos nu mee komt.

Het album opent met het titelnummer ‘Violent Death Rituals’ een nummer waar de spanning langzaam wordt opgebouwd met melodisch gitaarwerk en agressieve vocalen. Na de wending gaat het tempo flink omhoog en krijgen we een typisch Thanatos nummer voorgeschoteld. ‘The Silent War’ knalt meteen uit de startblokken met een lekkere rollende riff, een sterk nummer dat van begin tot eind blijft boeien door de wisselingen. Hier en daar krijgen we een mid-tempo nummer als ‘Unholy Predators’ of ‘Burn the Books of Hate’ waar een nummer als ‘The Outer Darkness’ speelt met tempowisselingen. Een nummer als ‘It Always Ends in Blood’ brengt bij aanvang meer agressie, het slayeresque gitaarwerk voor en na het temporiserende tussenstuk is sterk en herkenbaar. met ‘Sent from Hell (I Infidel)’ komt er wat snel en bruter werk voorbij en zo weet Thanatos heerlijk te variëren.

‘Violent Death Rituals’ sluit prima aan op de voorganger, maar kent mede door de vele temporiseringen meer spanning en de band brengt hiermee een heerlijk death/ thrash metal album dat voor de liefhebber een absolute “must have” is. (Erik van Dijk)

82/100

Tracklist:
01. Violent Death Rituals
02. The Silent War
03. Unholy Predators
04. The Outer Darkness
05. Burn the Books of Hate
06. It Always Ends in Blood
07. Corporate Indoctrination
08. Sent from Hell (I Infidel)
09. Legacy of the Gods
10. As the Cannons Fade