Sylosis Cycle Of Suffering

Nuclear Blast Records

Website:

Sylosis

‘Cycle Of Suffering’ is alweer het vijfde album van de Britse formatie Sylosis. In 2000 kwamen zij bij elkaar. Na de release van tweetal EP’s tekende zij in 2007 bij Nuclear Blast en in 2008 was het eerste album ‘Conclusion Of An Age’ een feit. Een periode vol successen brak aan, met opeenvolgende albums ‘Edge Of The Earth’ (2011), ‘Monolithe’ (2012) en ‘Dormant Heart’ (2015) en drukke tournees met onder andere The Black Dahlia Murder, Hellyeah en In Flames. Het is des te meer indrukwekkend te noemen, omdat Sylosis de nodige wisselingen heeft gekend, maar ook is de volledige band betrokken geweest bij een ongeluk. Toch bleven ze doorgaan, totdat frontman Josh Middleton de Architects ging versterken, nadat hun gitarist en tevens goede vriend van Middleton,Tom Searle was overleden. Dit betekende gelukkig niet het einde van Sylosis want Middleton bleef ook actief in de band, het duurde alleen allemaal wat langer, maar nu is het vijfde album ‘Cycle Of suffering’ dan eindelijk daar!

Waar de doorgewinterde fan allicht vreest voor een overdosis metalcore invloeden, nu Josh Middleton ook bij de Architects een vaste waarde is geworden, kunnen ze hun hart ophalen, want de band is veelal ook trouw gebleven aan hun oorspronkelijke harde sound, waarbij invloeden van thrash en melodieuze death ook gewoon duidelijk hoorbaar zijn. Het album opent dan ook sterk met ‘Empty Prophets’. Het nummer is energiek, met uptempo en vooral harde riffs. Het is lekker agressief. De break is rustig, maar door de sterke vocalen van Josh Middleton neemt het nummer totaal niet af in kracht. ‘I Sever’ begint met een rustige intro. Al snel komen de thrash invloeden duidelijk naar voren. ‘I Sever’ ontpopt zich ook tot een prachtige pareltje van snoeiharde gitaren in combinatie met indrukwekkend drumwerk van Ali Richardson. Het is niet alleen rammen geblazen, door leuke riffs van Josh Middleton en Alex Bailey kent ‘I sever’ een toffe overgang naar een einde met meer melodie.

Ook ‘Cycle Of Suffering’ is zo’n lekkere rammer, waarbij de gitaren op volle toeren gaan. Het is een stoer nummer, met een vleugje melodie in de break. Maar bovendien een fantastische beukplaat. De metalcore invloeden komen dan meer naar voren in ‘Shield’. Het is zo’n nummer wat bij een live optreden zich prima leent voor een circlepit. Ook ‘Calcified’ blijkt na een intro met beduidend minder agressie, door technisch spel een groovend geheel met duidelijk meer metalcore invloeden. ‘Arms Like A Noose’ lijkt de gevoelige kant van de band te belichten. Hoewel? Na het gevoelige intro, transformeert het geheel met vette riffs tot hoog tempo beukplaat waarbij er gespeeld wordt met thrash en core invloeden. De drums zijn werkelijk om van te smullen.

Zeker niet het hardste nummer van de plaat maar wel een lekker geheel door ijzersterk gitaarspel is ‘Disintegrate’. Het is meer toegankelijk en misschien een voorbode voor wat er nog gaat komen. Met ‘Abandon’ wordt het album afgesloten. ‘Abandon’ is toch wel iets heel anders. Met clean vocals en veel meer melodie, is dit dan toch de gevoelige kant van de band. Het lijkt of er een totaal andere band meedoet op het album. Het is een verassende afsluiter van een heerlijk album! Sylosis is terug en hoe! (Juliette Ruygrok)

85/100

Tracklist;
01. Empty Prophets
02. I Sever
03. Cycle Of Suffering
04. Shield
05. Calcified
06. Invidia
07. Idle Hands
08. Apex Of Disdain
09. Arms Like A Noose
10. Devils In Their Eyes

11. Disintegrate
12. Abandon