Rope Sect The Great Flood

Iron Bonehead

Website:

Rope Sect

Uit Duitsland afkomstig is Rope Sect, wat met ‘The Great Flood’ hun eerste volledige plaat uitbrengt. Hiervoor waren er twee EPs, waarvan 1 getiteld ‘Personae Ingratae’. Echt gezellige jongens zijn het niet, maar het feit dat ‘The Great Flood’ op Iron Bonehead uitgekomen is zet je misschien wel op het verkeerde been. Geen gruizige black metal ditmaal, maar het nieuwere genre deathrock is wat er hier op de plaat ligt.

Deathrock is eigenlijk gewoon een voortzetting, dan wel nieuw gezicht van de gothic / new wave van bijvoorbeeld Joy Division en/of Sisters of Mercy. Recenter kun je denken aan de rustigere Katatonia, of Beastmilk / Grave Pleasures. Tel daar bij op dat Mat McNerney (Kvhost) van onder andere laatstgenoemde hierin speelt, dan weet je wel hoe laat het is. Een uur of 2 `s nachts, in een licht depressieve omgeving met een volle asbak en een fles whisky die zeker niet vol meer is. Deze band is niet heel hard of ruig, maar weet wel een lekker duister sfeertje neer te zetten.

Nadat het sterven van alles op aarde door ‘The Great Flood’ wordt aangekondigd door een gedragen oude mannen stem, wordt een duidelijk geluid neer gezet waar de hele plaat niet van afgeweken wordt. Het rockt lekker door zoals Beastmilk, maar is een stuk minder dansbaar. Voor zover je daar met deze band over kan spreken. Op ‘Prison of You’ horen we het typische stemgeluid van Kvhost voor het eerst terug, en ik moet zeggen dat hij beter zingt dan Inmesher. Een goede keus om hem dan ook mee te laten schrijven aan deze plaat. Hierna volgt nog ‘The Underground Paradise’, wat denk ik wel het beste nummer van de plaat is. Lekker up tempo en licht afwisselend, zonder de volledig melancholische sfeer kwijt te raken. Even later komt Kvhost nog een keertje meedoen op ‘Flood Flower’, waarna we nog 3 nummers krijgen die wat mij betreft niet echt gehoeven hadden. Het trucje is misschien bij mij klaar, of de kwaliteit is minder. Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat Rope Sect zeker een lekkere afwisseling is tussen al het gebeuk. Hou je ook van wat minder ruige duisternis en meer van melancholie, ga deze plaat dan luisteren. (Koos van Marle)

75/100

Tracklist:
01. Divide et Impera 3:45
02. Rope of the Just 3:46
03. Eleutheria 4:01
04. Prison of You 4:28
05. The Underground Paradise 5:04
06. Hiraeth 5:05
07. Flood Flower 4:37
08. Non Serviemus 3:41
09. Issohadores 3:33
10. Dilluvian Darkness