Over The Voids Hadal

Nordvis Produktion

Website:

Over The Voids

Het Poolse Over the Voids is het solo project van multi-instrumentalist The Fall. Bekend van onder andere Ashes en Medico Peste maar vooral als bassist van black metal gigant MGLA. In 2017 had hij al een hele aardige titelloze EP uitgebracht met daarop vier behoorlijk lange nummers. Het zou daardoor ook door kunnen gaan als full-length.

En nu is er het dus het nieuwe album ‘Hadal’. Verwacht van Over The Voids geen MGLA kloon, want dat is het absoluut niet. Er zitten wel hooks en melodieën in die vaag aan de werkgever van The Fall doen denken, maar dat is het dan ook wel. Over The Void is Poolse black metal maar dan veel rauwer dan MGLA. Veel minder gepolijst. Zowel in de nummers als in de productie. Zo gebruikt The Fall, buiten drums en bas, maar één gitaar en soms wat keyboards en samples. Het geluid is heel puur en organisch. Het is net of je in de oefenruimte aan het meeluisteren bent. Daarmee wil ik niet zeggen dat het slecht is opgenomen, ik probeer enkel te beschrijven wat je hoort.

De black metal die Over The Voids op ‘Hadal’ laat horen heeft erg veel melodie en blastbeat zijn achterwege gelaten. The Fall is erg goed in het schrijven van hele sterke melodieën die je na een paar keer luisteren goed in je schedel blijven zitten. Luister maar eens naar ‘Corridors Inside a Glacier’ en ‘Stone Vault Astonomers’, waar zelf nog wat cleane zang in voor komt. Het intro, ‘The Pillar’, behoeft ook een speciale vermelding. The Fall gebruikt hierin slechts twee/ drie noten op een akoestische gitaar met daarover wat diepe zang wat hierna prachtig overloopt in het eerste echte nummer ‘One Commandment’.

Het is al met al geen baanbrekende originele black metal plaat, maar de nummers zijn erg lekker om naar te luisteren. Daarbij is het wat mij betreft ook wel een groeiplaat, bij elke luisterbeurt wordt het album beter. Ga het zeker luisteren, dan zet het ik hem in ieder geval nog een keer op. (Remco Kreft)

78/100

Tracklist
01. The Pillar
02. One Commandment
03. In the Great War of Nothing
04. Witchfuck
05. Stone Vault Astronomers
06. Prodigal King
07. A Tribe with No Mythology
08. Corridors Inside a Glacier
09. Thin Ice