Nightwish Human.: II: Nature

Nuclear Blast Records

Website:

Nightwish

Nou, hier is ie dan; de nieuwe Nightwish. 5 jaar lang hebben we mogen wachten op het nieuwe geesteskind van band brein Tuomas Holopainen die tussendoor nog even Auri presenteerde wat inmiddels ook gaat uitgroeien tot een heuse band die verder bestaat uit zijn eega Johanna Kurkela en Troy Donockley. Zangeres Floor Jansen gooide inmiddels hele hoge ogen in Nederland middels haar buitengewoon succesvolle deelname aan Beste Zangers zodat nu ook heel Nederland hopelijk eindelijk eens een beetje meer waardering voor metal krijgt en gaat beseffen dat de betere en veelzijdigere zangers en zangeressen juist in dat genre te vinden zijn.

Dit gaat er uiteraard voor zorgen dat de populariteit van Nightwish in Nederland tot nog grotere hoogtes gaat stijgen en dit album als een komeet gekoesterd en verkocht gaat worden. Of het terecht is zal de toekomst mogen uitwijzen, voor nu zal menigeen er zonder omme draai mee weg lopen. Wel dan nu het album zelf; dat is er een geworden die niet in enkele luisterbeurten haar geheimen gaat prijsgeven. Zelf ben ik nog steeds een groot Nightwish fan, zij het van de “oude stempel”; het, in mijn ogen onovertroffenTarja tijdperk. Na dat oneervolle ontslag hoefde het voor mij niet meer al was hetgeen daarna uitkwam echt niet slecht. Ook met Floor was ik live niet onder de indruk hoewel dat echt niet aan haar vocale capaciteiten ligt, verre van dat, het paste mij gewoon wat minder. Op dit album past haar stemt beter en excelleert Floor als nooit tevoren en komt haar veelzijdigheid en intonatie prima en krachtig naar voren. Wat opvalt is dat bij bijna elk nummer zij gebruik dient te maken van half gesproken zang. De nummers hebben ook veelal een verhaal vertellend, musikalachtig karakter. Heel uitgesponnen, fraai opgebouwd, hoog bombastisch gehalte en veel, heel veel achtergrondzang en koor. Dit komt op het album uiteraard heel sterk over maar live wordt dit een hele, zo niet onmogelijke klus.Tenzij uiteraard de tape mee gaat lopen hetgeen ik niet mag hopen. Gebrek aan dynamiek ligt dan zeker op de loer en het neemt het echte live gevoel zonder meer weg. Dat is vooruitkijken dus nu de tracks zelf.

Opener ‘Music’ begint veel te traag en pas vanaf 3 minuten kunnen we gaan genieten van een heerlijk vlot en swingend nummer. Het navolgende ‘Noise’ pakt je wel meteen bij de kladden en heeft wel die typische Nighwish feel. De veelvoud aan tekst wordt door Floor zeer adequaat vertolkt, bijzonder knap. Ook ‘Shoemaker’ zal hoge ogen gooien, heeft wel een beetje dezelfde opbouw maar met op het einde een bijzonder knap staaltje opera zang van Floor. Met ‘Pan’, dat wel heel erg opzichtig is voorzien van muziekstukken uit de “oude” tijden en ‘Tribal’ hebben we nog twee lekker stevige tracks. ‘Procession’ en ‘How’s The Heart’ zijn stukken melodieuzer, luisteren wel vlot weg en de folky bijdragen van Donockley zijn hier sterker vertegenwoordigd. Dat gebeurd helemaal in ‘Harvest’ dat dan wel een leuke song mag zijn, ook nog eens gezongen door Donockley zelf, maar voor mij echt geskipt had mogen worden. Het lekker doomy ‘’Endlessness’ waar Hietala eindelijk zijn vocale zijde mag laten horen is een fraai slotstuk van cd 1.

Cd 2 is er een voor de liefhebbers van mooie luistermuziek zoals die bij natuurfilms te horen is. Het zevendelige ‘All The Works Of Nature Which Adorn The World’ sterft bijna in schoonheid en is zeer vakkundig uitgevoerd. Het is echter wel voor de liefhebbers en zal nou niet bepaald dikwijls zijn rondjes draaien bij de gemiddelde Nightwish fan.

Nightwish zal met ‘Human: II: Nature’ zeker haar status als symfonische topact consolideren. Floor levert een wereldprestatie op vocaal gebied en qua sound, productie en uitvoering is het echt superdik in orde. De songs zijn uitgebalanceerd en bijna allemaal mini musicals. Ze hebben tijd nodig om te ondergaan, zijn allesbehalve catchy en wellicht te lastig om live het publiek in te pakken. Muzikaal is het dus wonderschoon en fraai complex maar het is vooral een album dat je met de koptelefoon op dient te beluisteren om de schoonheid te doorgronden. Al met al een verdienstelijk album met wederom een toename van de folky stukken hetgeen mij wel verontrust want dat gaat toch wat ten koste van de hardere kant van de band. Echte toppers ontbreken echter, qua muzikaal en vocaal luistergenot is het wel degelijk optimaal genieten. (Frans Neelen)

82/100

Tracklist:
Disc 1:
01. Music
02. Noise
03. Shoemaker
04. Harvest
05. Pan
06. How's The Heart?
07. Procession
08. Tribal
09. Endlessness

Disc 2:
01. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Vista
02. All The Works Of Nature Which Adorn The World - The Blue
03. All The Works Of Nature Which Adorn The World - The Green
04. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Moors
05. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Aurorae
06. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Quiet As The Snow
07. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Anthropocene (Incl. "Hurrian Hymn To Nikkal")
08. All The Works Of Nature Which Adorn The World - Ad Astra