Malokarpatan Krupinské ohne

Invictus Productions

Website:

Malokarpatan

Ik weet niet hoe u in uw Slowaakse metal zit, maar uw recensent van dienst niet zo heel goed. Ondanks het feit dat ik de vorige plaat van Malokarpatan, ‘Nordkarpatenland’ wel zeker geluisterd heb en er ook wel positief over was, is het mij destijds wel ontgaan dat dit kwintet uit deze Oostblok staat afkomstig was. Over de opvolger heeft de band een kleine 3 jaar gedaan en dit is ook weer een aparte, enigszins vreemde plaat die je niet in 2 luisterbeurten weghapt. ‘Krupinské ohne’ bestaat uit 5 lange nummers en is volledig in het Slowaaks.

Waar er op ‘Nordkarpatenland’ vooral ouderwetse proto black metal gespeeld werd met een flinke lik NWOBHM en Mercyful Fate invloeden, hebben onze Slowaakse vrienden er nu voor gekozen om uit te pakken met een thema/concept album over de katholieke kerk die een convent heksen op de brandstapel gooit in Krupina in de 17e eeuw. Zijn we er nog allemaal? Tot zover de zware kost, want de goede elementen van het verleden zijn behouden. We krijgen nog steeds lekkere ouderwetse heavy metal of proto black metal zo u wilt, met lekkere gitaarpartijen. De enigzins gruizige productie ondersteunt de drang naar het verleden wel. Of zouden het toch de capes van de bandleden zijn? Ik weet het nog niet.

De langere nummers zijn doorspekt met folk invloeden en rustigere tussenstukken waar een hele vloot ouderwetse instrumenten voorbij komen. Ook verhelderend is het bijgeleverde pdfje met de vertaalde teksten naar het Engels. Alsof ze wisten dat mijn Slowaaks een beetje roestig was. Het schijnt trouwens dat de zanger eruit is gegaan en de bassist de vocale taken heeft overgenomen. Ik kwam hier wel pas achter na een bezoekje aan metal-archives, aangezien de beste man net zo klinkt als zijn voorganger. De nummers zijn iets meer uitgesponnen dan op de voorganger, voor de sfeer is dat een prima zaak, maar het haalt soms de vaart er ook wel een beetje uit. Het derde nummer ‘Na černém kuoni sme lítali firmamentem’, had toch echt beter geweest zonder dat vreemde 80s keyboardriedeltje middenin het nummer. Gelukkig is dit een van de weinige spelbrekers op de plaat.

Toch vind ik het wel mooi dat deze mannen ervoor kiezen om deze weg te bewandelen. Het luistert allemaal net niet even soepeltjes weg, maar men probeert het met een originele aanpak. En hoewel het me echt even heeft gekost om hier iets nuttigs over te kunnen vertellen, lijkt het met vooral zaak om deze unieke en enigszins vreemde plaat eens de kans te geven. Ook als je het niets vindt, heb je wel iets bijzonder gehoord. (Koos van Marle)

75/100

Tracklist:
01. V brezových hájech poblíž Babinej zjavoval sa nám podsvetný velmož 13:02
02. Ze semena viselcuov čarovný koren povstáva 09:46
03. Na černém kuoni sme lítali firmamentem 06:57
04. Filipojakubská noc na Štangarígelských skalách 07:51
05. Krupinské ohne poštyrikráte teho roku vzplanuli 10:42