Konvent Puritan Masochsim

Napalm Records

Website:

Konvent

Het Deense all female gezelschap Konvent drukt met het indrukwekkende debuutalbum Puritan Masochism al meteen een fraai stempel op 2020. Opgericht in 2015 debuteerden zij in 2017 met een bijzonder sterke 4 track demo. Nu doen ze er nog een extra schepje bovenop.

Muzikaal opereren de dames in death doom die zich uiteraard in de mistroostige hoek bevindt maar door het sterke riff- en baswerk is het bijzonder aanstekelijk en afwisselend te noemen. De brute vocalen van Rikke Emilie List zijn een lust voor het oor en passen uitstekend bij de gecreëerde troosteloze sfeer. De ene keer klinkt zij sterk en fier, de andere keer desolaat en wanhopig. Bijzonder knap. Net als bijvoorbeeld Candlemass, heeft Konvent echter een hoop extra te bieden. De tracks bieden onderling dezelfde trage, voortslepende tragiek maar door de heerlijk raspende grunt vocalen, het vette afwisselende drum- baswerk en de effectief geplaatste riffs met kleine tempo versnellingen is de afwisseling daar en is het gewoon optimaal genieten. Uitschieters zijn er dan ook niet echt te vinden op dit debuut omdat alle tracks een bijzonder hoog niveau hebben, maar ik kan je vertellen dat je vanaf het openende titelnummer al meteen verkocht bent. Dit is typisch zo’n album dat je moet ondergaan. Jezelf laten wentelen in troosteloze melancholiek die toch bijzonder verfrissend klinkt.

Sterke aanrader voor de liefhebbers van dit genre maar ook iedereen die een beetje metalen vitaminen door zijn of haar aderen heeft stromen zal hier plezier aan beleven. Verassend, verfrissend en origineel. Gewoon een supervet debuut, dat op 24 januari verschijnt via Napalm Records, van deze Deense dames die het weleens ver kunnen gaan schoppen. (Frans Neelen)

92/100

Tracklist:
01. Puritan Masochism
02. The Eye
03. Trust
04. World of Gone
05. Bridge
06. Waste (ft. Tue Krebs Roikjer)
07. Idle Hands
08. Ropes pt. I
09. Ropes pt. II

Konvent is:
Rikke Emilie List – Vocals
Sara Helena Nørregaard – Guitar
Heidi Withington Brink – Bass
Julie Simonsen – Drums