Kaunis Koulematon Syttyköön Toinen Aurinko

Noble Demon

Website:

Kaunis Koulematon

Met zo’n prachtige bandnaam en onuitspreekbare songtitels kan de band natuurlijk maar uit één land komen; Finland. De band is opgericht in 2012 en heeft twee EP’s en twee volledige albums op haar naam staan, daar komt een derde bij, ‘Syttyköön Toinen Aurinko’. Kaunis Koulematon is een melodieuze doom /death metal band zoals we die wel meer kennen uit Finland. Sterker nog, de Finnen zijn er meester in. De stijl ligt ergens tussen Swallow the Sun en Black Sun Aeon in, zowel qua stijl als kwaliteit. Eigenlijk levert de band al vanaf de eerste EP, ‘Kaunis Koulematon’, zeer sterke releases af. Het debuut ‘Kylamä Kaunis Maailma’ mag toch echt wel als een ondergewaardeerde doom/ death briljant worden gezien. Het daarop volgende ‘Vapaus’ was ook een zeer sterk album maar kon wat mij betreft het debuut net niet overtreffen. Ik was dus erg benieuwd naar de het nieuwe werk van deze band.

Het album begint met een dromerig akoestisch intro met een Malmsteen achtige solo er overheen. De eerste echte track vind ik misschien meteen wel één van de sterkste nummers van het album. In dit nummer zit alles wat deze band zo goed maakt. Het is een heel bombastisch nummer, bijna filmisch, met prachtige synths, melancholische sfeer, super strakke drums en prachtig gitaarwerk. Het sterke van deze band, en deze plaat, is dat de heren precies weten hou ze geweldige melo-doom nummers moeten maken. De opbouw is misschien wel vaak hetzelfde, het begint traag en ontpopt zich langzaam in een doom metal epos. Maar elk nummer proberen ze toch weer een andere inslag te vinden, en dat lukt ze heel erg goed. Ik moet daarbij mij pet ook afnemen voor de geweldige zanger, Olli Saakeli Suvanto. Deze man beschikt over een enorm arsenaal verschillen zangtechnieken en beheerst ze allemaal tot in de puntjes. Daarbij weet hij ook precies waar hij welke stem moet gebruiken zonder dat het geforceerd klinkt. Ik vind dit bij veel bands een manco, zeker als ze teveel vocalisten gebruiken, bij Kaunis Koulematon dus absoluut niet. Luister maar eens naar de nummers ‘Kylmä Maa’ en ‘Paha Ihminen’. Hij gebruikt zijn grunt (diep en duidelijk) op de death metal stukken en gaan als een bezetene black metal maniak los op de snellere stukken. Hij doet precies wat het nummer vraagt, en de nummers van Kaunis vragen heel veel van hem. Hij levert dit probleemloos. De cleane zang wordt geleverd door gitarist Mikko Heikkilä, zijn stem vult die van Olli prachtig aan. Eigenlijk zijn alle muzikanten van bovengemiddeld niveau. Het bas werk bijvoorbeeld, van Jarno Uski, in het nummer ‘Kuolevan Surum Alla’ is echt subliem. Wat de plaat ook onderscheid van de vorige twee albums is dat er wat Finse folk elementen in zijn geschreven. Dit geeft de plaat nog meer een eigen gezicht.

Het hele album is echt iets wat je moet ondergaan. Lekker achterover met een koptelefoon op, en je ogen dicht. Laat je meeslepen in de prachtige melancholische wereld van Kaunis Koulematon en zijn wonderbaarlijk mooie muziek. Deze band verdiend het om veel groter te worden dan dat ze momenteel zijn. Een absolute aanrader. (Remco Kreft)

90/100

Tracklist:
01. Sub Idem Tempus
02. Syttyköön Toinen Aurinko
03. Hautajaiset
04. Mustavavlkoinen
05. Kylmä Maa
06. Kuolevan Surun Alla
07. Paha Ihminen
08. Särkynyt
09. Hyvästi