Irist Order Of The Mind

Nuclear Blast Records

Website:

Irist

Deze oorspronkelijk Zuid-Amerikaanse formatie (uit 2015) houdt zich tegenwoordig op in Atlanta. Daar werkte zij aan hun debuutalbum. De bandnaam Irist is een combinatie van 3 woorden; Rist (dingen in steen hakken), Iris en Stir. Ze zijn er in ieder geval klaar voor om roering te brengen in de extreme metal scene. Met inspiratie uit grote namen als Mastadon, Sepultura, Machine Head en Gojira, zijn zij nu hier met ‘Order Of The Mind’.

Vol energie gaan ze er direct voor met ‘Eons’. Agressieve vocalen van Rodrigo Carvalho en fantastisch drumwerk van Jason Belisha kenmerken het nummer. Het is lekker gevarieerd met veel tempowisselingen die goed worden ingezet. ‘Burning Sage The Cleansing’ is een stuk rommeliger. Het is wel lekker hard, maar de gekozen riffs van Adam Mitchell en Pablo Davila maken het wat chaotisch. Dit kan beter. In ‘Severed’ horen we voor het eerst een stukje clean vocals. Dat is helaas van korte duur. Het tempo ligt wat lager en daardoor lijken de overgangen wat beter te werken. Toch wordt er opgebouwd naar een stukje ram en beukwerk, wat het nummer helaas niet echt versterkt.

Met een aparte drum opname wordt ‘Creation’ ingezet. De overgang naar een mooi vol geluid, is leuk gevonden. Het nummer is aan de stevige kant, en lijkt wat eentonig. Door subtiele variaties in onder andere het gitaarspel is dat echter niet zo. De break brengt in alle rust nog meer variatie en dit wordt doorbroken door een krachtige uithaal van zanger Rodrigo Carvalho. ‘Creation’ is daarmee misschien wel het beste nummer van het album. Vanaf de eerste seconde in het rammen geblazen. Dit is een muur van agressie die op je afkomt. Het is hard, met lekkere tempowisselingen. Toch beginnen de vocalen van Rodrigo Carvalho een beetje te vervelen. Dit geldt ook voor nummers als ‘Insurrection’ en ‘Order Of The Mind’. Beide zitten muzikaal best goed in elkaar, maar het is toch veel van hetzelfde met name door de eentonige vocalen.

Gelukkig wordt het patroon doorbroken met ‘Harvester’. Hier wordt meer melodie gebracht. Het is iets meer theatraal wat meteen een andere vibe neerzet. Ook is er ruimte voor de inzet van clean vocals, wat ondertussen echt voelt als een verademing. Het tempo ligt beduidend lager, en dat is wel even fijn voor de oortjes. De opbouw naar toch een stukje mean vocals is prima gedaan, ditzelfde geldt voor de verharding in het gitaarspel. Dit nummer biedt duidelijk meer variatie en dat is fijn! Wil je even lekker met je haar zwaaien, dan is ‘The Well’ daar het nummer voor op dit album. Mits je wel tegen wat onverwachte tempowisselingen kan. Afgesloten wordt er met ‘Nerve’. ‘Nerve’ begint vrij rustig maar werkt al vrij snel op je zenuwen door een overgang waardoor je letterlijk uit je stoel wordt geblazen. Het geheel is alles behalve subtiel, en vooral chaotisch. Het voelt niet als één nummer, maar als allemaal losse delen aan elkaar geplakt. Dit kunnen de mannen beter en dat hebben ze ook al laten horen dit album.

Al met al zullen ze nog niet de roering kunnen brengen binnen de extreme metal scene waar ze op hopen. Irist is een band met potentie en dat is ook hoorbaar op hun debuut ‘Order of The Mind’. Maar er zijn nog een hoop aandachtspunten waarop variatie op de vocalen misschien wel de belangrijkste is. (Juliette Ruygrok)

50/100

Tracklist:
01. Eons
02. Burning Sage The Cleansing
03. Severed
04. Creation
05. Dead Prayers
06. Insurrection
07. Order Of The Mind
08. Harvester
09. The Well
10. Nerve