Havok V

Century Media Records

Website:

Havok

De Amerikaanse thrash metal band Havok heeft door de jaren heen flink wat muzikanten versleten, maar blijft toch kwalitatieve thrash metal de wereld insturen. De band uit Denver, Colorado bestaat sinds 2004 en brengt op 1 mei het vijfde album, simpelweg ’V’ genaamd, via Century Media Records.

Havok is eigenlijk zanger / gitarist David Sanchez, het enige bandlid uit de originele line-up, met een aantal muzikanten. Wat kort door de bocht, drummer Pete Webber en lead gitarist Reece Scruggs zijn sinds 2010 actief in de band, waar bassist Brandon Bruce pas in 2020 aansloot. Feit blijft dat de band kwalitatieve thrash metal brengt en ook het vijfde album brengt hierin geen verandering. Thrash metal van de oude school, wellicht het best te vergelijken met een band als Exodus of Testament. Vanaf opener ‘Post-Truth Era’ wordt bovenstaand bevestigd, een solide nummer met een lekker hoog krijsende David Sanchez. Met ‘Fear Campaign’ wordt in een hoog tempo door geramd en krijgen we exact dat wat we kunnen verwachten van Havok, vingervlug gitaarwerk en groovende ritmes.

In het nummer ’Betrayed by Technology’ zakt het tempo iets in en worden we verrast met lekker lopende basloopjes, een nummer waarin de nieuwbakken bassist Brandon Bruce de kans krijgt en zich laat horen. Het is niet allemaal up-tempo wat we op deze plaat voorgeschoteld krijgen, bij nummers als ‘Ritual of the Mind’, het Slayeresque ‘Interface with the Infinite’ of ‘Panpsychism’ wordt het tempo aardig gedrukt en komt de muzikale klasse van het gezelschap beter naar boven. De balans wordt gevonden met ouderwetse snelle thrashers als ‘Phantom Force’, ‘Cosmetic Surgery’ en het korte ‘Merchants of Death’. Havok sluit af met heuse een thrash ballad, ‘Don't Do It’ is een verrassend nummer met clean vocals…naar het einde van het nummer gaat het tempo weer even flink omhoog en krijgen we een geweldige afsluiter.

Havok heeft met ‘Don't Do It’ dan wel een inspiratieloze titel, maar het album is alles behalve inspiratieloos. Het vijfde album is alles behalve saai en boeit van begin tot eind, thrashers aanschaffen die bende! (Erik van Dijk)

87/100

Tracklist:
01. Post-Truth Era 03:53
02. Fear Campaign 03:57
03. Betrayed by Technology 03:44
04. Ritual of the Mind 04:10
05. Interface with the Infinite 04:02
06. Dab Tsog 01:15
07. Phantom Force 02:59
08. Cosmetic Surgery 04:24
09. Panpsychism 06:29
10. Merchants of Death 02:45
11. Don't Do It 08:07