God Dethroned Illuminati

Metal Blade Records

Website:

God Dethroned

De Nederlands death metal band God Dethroned is oorspronkelijk ontstaan in 1991. Na een tweetal onderbrekingen is de band sinds 2014 weer op volle oorlogssterkte resulterend in het tiende studio album ‘The World Ablaze’ in 2017. Op 7 februari verschijnt het elfde album via ‘Illuminati’ Metal Blade Records.

Met ‘Illuminati’ lijkt God Dethroned weer terug te gaan naar de roots. Was ‘The World Ablaze’ vooral een sterk maar bruut album, het nieuwe album heeft weer meer nuance en laat de symfonische geluiden weer meer op de voorgrond treden. Het album opent met het titelnummer melodisch en ietwat bombastisch. Halverwege knalt het nummer alsnog uit de startblokken en wordt een flinke tempoversnelling ingezet, om vervolgens weer terug te keren naar de melodie met sterk gitaarwerk. ‘Book of Lies’ heeft een lekkere trage meeslepende riff, de zwartgallige vocalen van Henri Sattler kleuren mooi bij de het muzikale gebeuren en maken tezamen een sterk nummer.

Met ‘Spirit of Beelzebub’ en met name ‘Satan Spawn’ gaat het tempo flink omhoog. Sterke nummers die het meeste aansluiten bij dat wat de band bracht op het vorige album ‘The World Ablaze’. Het eerst genoemde nummer kent met name in de refreinen wat nuances, ‘Satan Spawn’ ramt nagenoeg aan stuk door met snelle drums van Michiel van der Plicht. Eén van mijn favoriete tracks is ‘Eye of Horus’ , na het bombastische intro komt het nummer op gang en ontstaan er een zwart hersenspinsel van de heren waarbij het met name de achtergrond vocalen in de refreinen zijn die de sfeer neerzetten. God Dethroned bewaart het beste voor het laatst. Na het duistere intermezzo ‘Dominus Muscarum’ worden we getrakteerd op het sluitstuk ‘Blood Moon Eclipse’ en wat een heerlijk bruut nummer is dit. Een nummer dat alles samenbrengt wat dit album tot een succes maakt.

God Dethroned heeft met ‘Illuminati’ een album gebracht dat hen terug brengt naar de oorsprong en zet daarmee definitief terug op de kaart van het extreme metal landschap. Het album wordt op 8 februari gepresenteerd in Het podium in Hoogeveen, een dag later staat de band in de Rotterdamse Baroeg. De moeite waard om de band te zien, het album moet je gewoon aanschaffen. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Illuminati 04:49
02. Broken Halo 03:35
03. Book of Lies 04:13
04. Spirit of Beelzebub 03:43
05. Satan Spawn 03:15
06. Gabriel 04:51
07. Eye of Horus 05:25
08. Dominus Muscarum 00:43
09. Blood Moon Eclipse 06:03