Glacier The Passing Of Time

No Remorse Records

Website:

Glacier

Glacier, afkomstig uit Portland (USA), is in 1979 opgericht en heeft een cultstatus verworven onder insiders met de EP ‘Glacier’ (1985). Dit was ook de enige release die de band (naast wat demo’s) heeft uitgebracht. In 1990 hield de band het dan ook voor gezien. Ook voor deze band geldt dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan: in 2016 werd de band weer gereactiveerd om een reünie-optreden te kunnen verzorgen op het befaamde Keep it True-festival van 2017. Eerst onder de naam Devil in Diguise naar één van de nummers van die EP en na wat optredens ging de band weer verder onder de naam Glacier (met goedkeuring van de bandleden die zijn afgehaakt). En nu 35 jaar later (!) is er dan eindelijk de debuutplaat van Glacier.

Ik was benieuwd of de band de cultstatus kon vasthouden; eerder is immers gebleken bij de Deense band Evil (die in 1984 de cult EP Evil’s Message uitbracht en in 2015 debuteerde met het album ‘Shoot the Messenger’) dat een geweldige EP niet automatisch vele jaren later wordt gevolgd door zo’n zelfde kraker. Met voorzichtige scepsis zette ik dan ook het nieuwe album van Glacier op. Het album opent lekker met het nummer ‘Eldest and truest’. De zanger Michael Pidrybau (ook te horen op de B-kant van de EP) heeft een lekkere krachtige stem. Dit nummer sluit naadloos aan bij de eerdere EP: stevige U.S.-metal in de stijl van (de hardere) Warlord, Attacker en Heir Apparent. Het navolgende ‘Live for the whip’ en ‘Ride out’ gaan in hetzelfde (up)tempo verder. ‘Sands of time’ begint als een ballad maar krijgt al snel het tempo als de vorige nummers.

De snelheid blijkt lekker hoog met ‘Valor’ en ‘Into the night’. Laatstgenoemde nummer neigt zelfs licht naar een speedmetal-nummer! ‘Infidel’ start met een Maiden-achtig begin en versnelt naar het refrein dat dwingt tot meezingen: “God save the infidel!” Het laatste nummer ‘The temple and the tomb’ dat met ruim 6 minuten het langste nummer is, is een heavy track met een vette versnelling. Maar door het ontbreken van een herkenbaar refrein pakt dit nummer mij minder. Anyway, mijn scepsis was onterecht, de plaat luistert lekker weg! Het niveau van de EP wordt weliswaar niet gehaald, maar een kniesoor die daarom maalt. Enige punt van kritiek is dat de nummers veelal op hetzelfde tempo liggen en daardoor af en toe wat op elkaar lijken. Wellicht was de keuze voor een EP met de 5 beste nummers geen gek idee geweest. Maar als je houdt van authentieke US-metal, kun je deze plaat gerust een keer gaan beluisteren. Via YouTube is het openingsnummer ‘Eldest and truest’ reeds te horen en te zien. Het album verschijnt op 30 oktober via No Remorse Records en is verkrijgbaar op Cd, cassette en vinyl (Alex Thrasher).

78/100

Tracklist:
01. Eldest and truest
02. Live for the whip
03. Ride out
04. Sands of time
05. Valor
06. Into the night
07. Infidel