Earth Rot Black Tides of Obscurity

Season of Mist

Website:

Earth Rot

Earth Rot is nu niet direct een naam die bij de gemiddelde black / death metal liefhebber belletjes doet rinkelen. De Australische band is ontstaan in 2013 en bracht twee Ep’s en drie full-lengths uit. Het laatste album, ‘Black Tides of Obscurity’, is het eerste album dat op 6 maart verscheen via Season of Mist.

Earth Rot is ontstaan als een tweeman-project van Tom Waterhouse en Jared Bridgeman en in de beginjaren was het vooral grindcore dat het tweetal bracht. Er werd een andere weg ingeslagen, het tweetal werd een viertal, en muzikaal belandde de band uit Perth in het black / death metal genre. Luisterend naar het eerste nummer ‘Dread Rebirth’ wordt direct duidelijk waarom Season of Mist deze band heeft opgepikt. Wat een smerige ranzigheid, heerlijk. Lekkere tempowisselingen met intens vuile vocalen en muzikaal klopt het verhaal helemaal. Soms zijn de vocalen zo ijzingwekkend smerig dat de vergelijking met Niklas Kvarforth (Shining) om de hoek komt kijken, muzikaal is het een lust, van bruut snel tot intens en subtiel.

‘’Towards a Godless Shrine’ is een nummer dat bij vlagen doet denken aan Behemoth, maar toch is het te kort door de bocht om de band hiermee te vergelijken. Stevige blasts en langzamere stukken wisselen elkaar af waarbij het vooral de wat bombastische stukken zijn die aan de Poolse band doen denken. Voorafgaand aan ‘Ancestral Vengeance’ klinkt terecht een luchtalarm. Het nummer maakt duidelijk dat de band de grindcore nog niet geheel uit het systeem heeft verbannen. Een snel en verrassend nummer met een zwartgallig sausje erover. Ook het nummer ‘The Cape of Storms’ kent verrassende ingrediënten. Een nummer waar de death metal de boventoon voert. Het vervolg ramt er vol gas op los en de subtiliteit is compleet verdwenen. Haken en zagen met nummers als ‘Serpent's Ocean’, ‘Mind Killer’ en ‘Unravelling Vapour of Sanity’, smerig en rauw en dat is wat je van deze band verwacht. Het is even uitblazen met het afsluitende ‘Out in the Cold’, een bluesy track met donkere vocalen om tot rust gekomen na de orkaan van geweld.

Earth Rot’s ‘Black Tides of Obscurity’ brengt een verrassende mix van stijlen. Goed gemusiceerd en geproduceerd, een aanrader voor de extreme muziek liefhebber. (Erik van Dijk)

85/100

Tracklist:
01. Dread Rebirth 05:57
02. New Horns 04:14
03. Towards a Godless Shrine 05:39
04. Unparalleled Gateways to Higher Obliteration 05:16
05. Ancestral Vengeance 04:20
06. The Cape of Storms 04:03
07. Serpent's Ocean 04:30
08. Mind Killer 03:30
09. Unravelling Vapour of Sanity 05:11
10. Out in the Cold 02:42